Čutim pomlad ...

Prosti čas | jan. '19

 Zima je lahko včasih zelo naporna in v nas pogosto budi željo po toplejšem letnem času, v katerem se v naravi spet prebuja novo življenje. Si tudi vi že želite, da se v deželo vrne pomlad, čeprav je šele januar? Morda pa si lahko vsaj delček pomladi ali pomladnega vzdušja s pomočjo tega članka pričarate kar sami – ustvarite si pomladni venček, kot je tale ... Poimenovala sem ga ČAR POMLADI.

 Za venček potrebujemo le žično pletivo (mrežo), skledo čebulic (na primer narcis), mah, poganjke borovnic, okrasno predivo, orodje za rezanje žice in precejšnjo mero spretnosti ter želje po ustvarjanju. Seveda se lahko odločimo tudi za drugačen izbor vrst čebulic spomladi cvetočih rastlin, kot so grozdaste hrušice (na fotografiji), hijacinte, tulipani ...

Najprej odrežemo pravokoten kos žičnega pletiva, ga spnemo na krajšem koncu in oblikujemo v venček. Pri delu smo pazljivi, da se ne zbodemo, saj je odrezan rob pletiva precej oster.

Pripravimo si tudi čebulice (za ta venček sem izbrala narcise sorte 'Tête à tête', kot že rečeno, se lahko odločite tudi za druge vrste čebulic spomladi cvetočih rastlin). Vzamemo jih iz sklede in pazljivo odtrgamo posamezne ali pa nekaj čebulic tako, da ohranimo njihove korenine. Na pripravljeno ležišče venčka potem polagamo kose mahu z mehko zeleno stranjo navzdol oziroma navzven. Ko smo obložili celoten obod, pride na vrsto umeščanje čebulic ali njihovih parov (odvisno od velikosti venčka).

Tudi če čebulice polagamo na mah postrani, se bodo po nekaj dneh dvignile navzgor. Če želimo, da bi bil venček zanimiv čim dalj časa (tri tedne ali celo več) in bi se dobesedno razcvetel pred našimi očmi, položimo na mah čebulice s še zaprtimi popki.

Ob čebulicah pletivo oblikujemo tako, da ostri deli ne poškodujejo čebulic, zato po potrebi dodamo še malo mahu. Venček sklenemo na zgornjem robu, dodamo poganjke borovnic in po želji še okrasno predivo. Venček zalijemo, kar ponavljamo po potrebi tudi kasneje.

 Oblikovanje, besedilo in fotografije: Nada Vreže


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media