Kultura na kratko

Prosti čas | jan. '19

Pripravlja: Neva Brun

Gledališče: V imenu matere, slovenska dramska noviteta 

Dramatik Ivo Svetina se je odločil, da bo napisal sago, skoraj dokumentarno dramo o svoji družini na ozadju stoletja vojn (prve in druge), ideologij (slovanstvo, marksizem, socializem), nastajanju držav (Kraljevine SHS, SFRJ), zgodbo o rodu, ki ni hotel biti le pasiven opazovalec zgodovine, ampak je poskušal postati njen sooblikovalec. »Marsikdo je v sebi nosil tudi temno, strupeno seme, ki ga je vodilo v samomor, zato sem tekst pisal počasi in z muko,« je povedal Svetina. Iz imenitne naveze posamičnega in skupnega je nastala zanimiva predstava pod režijsko taktirko Ivice Buljana, v kateri se stoletna zgodovina rodu zavrti kot na vrtiljaku in kjer je režiser videl v avtorjevem besedilu poskus razumevanja umetniških, kulturnih in civilizacijskih sprememb na naših tleh skozi 20. stoletje. Buljan pa je 'potoval' tudi skozi gledališke smeri prejšnjega stoletja, od romantične simbolične drame do socialne in modernejših smeri gledališča. Nastopa veliko igralcev Drame, ki se jim pridružijo študenti tretjega letnika AGRFT. Uprizoritev pa je hkrati tudi razstava novih umetniških del slikarskega kolektiva Irwin Kapital 2018. Zelo navduši še glasba Mitje Vrhovnika Smrekarja z dodanimi uporniškimi, partizanskimi in popularnimi pesmimi. Drama je predvsem 'globoko slovenska zadeva', avtor se sprašuje, kje smo danes, saj se zdi, da je v glavni vlogi narod, ki prehodi pot do svoje samostojnosti.

 

 Krajine svobode

V Slovenskem mladinskem gledališču je na ogled zanimiva predstava Krajine svobode kot umetniško-politično popotovanje po krajinah protifašističnega in komunističnega spomina, ki ga ni strah poetičnosti, čustvenosti, čutnosti in eksperimentalnosti, hkrati zarisuje problem izbrisa tega spomina iz današnje evropske družbe. Uprizoritev se ukvarja s protifašistično zgodovino v Sloveniji in Jugoslaviji. Na podlagi dokumentarnega besedilnega gradiva, kakršni so dnevniki partizank iz druge svetovne vojne in intervjuji z njimi, odpira širša vprašanja o protifašističnih herojinjah, o ženskem obrazu vojne ter odnosu med spominom in zgodovino.

Starci

Gledališču Glej razbijajo stereotipe o staranju – in to počnejo medgeneracijsko. Režiserja Tin Grabnar in Hana Vodeb sta s skupino upokojencev, ki niso imeli izkušenj ne z odrom ne z javnim nastopanjem in se niso poznali med seboj, na podlagi njihovih spominov, izkušenj, razmišljanj in želja pripravila »gledališki dogodek« z naslovom Starci. Avtorji besedil so nastopajoči: Irena Butoln, Jožica Hribar, Majda Lekše, Stanka Škodič, Vanja Matijevec, Vesna Škreblin, Jože Drabik in Božidar Škof. Jeseni so predstavo popolnoma spremenili, zato so se Starci v tem času naučili žonglirati, čarati in kriviti železne palice. Da bi dokazali, da še marsikaj zmorejo, da so radovedni, željni učenja, ustvarjanja, druženja, sklepanja novih prijateljstev. Starci vas medse vabijo 28. in 29. januarja ob 19. uri v Gledališče Glej.

Cankarjeva nagrada

Predstavniki Slovenske akademije znanosti in umetnosti (Peter Štih), Slovenskega centra PEN (Ifigenija Simonović), Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU (Oto Luthar) in prorektor Univerze v Ljubljani Boštjan Botas Kenda so se zavezali k ustanovitvi Cankarjeve nagrade. Podeljevali jo bodo za pripovedništvo, dramatiko, liriko in esejistiko. Razpis za nagrado bo prihodnje leto na Cankarjev rojstni dan, 10. maja. Nagrada naj bi podprla kakovostne slovenske avtorje in dvignila raven literature »do Cankarjevih gležnjev«, je povedala Ifigenija Simonović.

fotka: Skodelica kave

 

Razstava: Metka Kraševec

V ribniški Galeriji Miklova hiša si lahko ogledate umetniška dela akademske slikarke, Prešernove nagrajenke, profesorice na ALU, predvsem pa iskalke lepote Metke Krašovec. Nabor umetničinih del je iz Likovne zbirke Riko, Poslovne šole Bled in Narodne galerije. Nekoč je povedala: »Vsaka velika umetnina je misterij. Ne slišim vseh slik, nekatere pa resnično zvenijo.« Na ogled do začetka februarja.

fotka:

Film: Starec in pištola (The Old Man & the Gun, David Lowery), v katerem si Robert Redford za svojo zadnjo vlogo nadene suknjič šarmantnega bančnega roparja Forresta Tuckerja. Film pripoveduje »bolj ali manj resnično zgodbo« o človeku, odločenem živeti po lastnih pravilih – in se pri tem še zabavati. Igrajo tudi Sissy Spacek, Tom Waits, Danny Glover in Casey Affleck. Na ogled v Kinodvoru.

Fotka:

Film: Bitka na Menini planini

Na pobudo Zveze združenj borcev za vrednote NOB bo slovenska kinematografija dobila nov igrano-dokumentarni film Preboj o legendarni bitki, ki je potekala marca leta 1945. Po lastnem scenariju bo film režiral Dejan Babosek, ki se je uprl na knjigo legendarnega komandanta Franca Severja Frante. V filmu ga bo upodobil Domen Valič. Nastopili pa bodo še živeči borci bitke: kurir Franc Bera, radiotelegrafist Rudi Pfeiffer, šifrantka Valerija Skrinjar in mitraljezec Jože Strniša.

 fotka: Franc Sever Franta 

 Literatura: Ustvarjalno pisanje 

Pod mentorstvom pisateljice Neli Filpić delujejo študijske skupine Ustvarjalno pisanje v okviru Univerze za tretjo življenjsko obdobje, enote Ljubljana. Člani pišejo kratko prozo, saj so prepričani, da je v pisanju, pesnjenju in ustvarjanju »smisel vsega«, kot pravijo sami. »Besede pa so obrambni zid, ki zadržuje mišljenje in občutenje, da ne ponikne v nič.« Sodelujejo na literarnih natečajih, jo objavljajo v literarnih revijah ter predstavljajo na javnih branjih. Delček svoje ustvarjalnosti bodo predstavili z branjem odlomkov v Knjižnici Fužine (Preglov trg 15) 9. januarja ob 19. uri. Besedila pa bodo na ogled tudi na razstavnih panojih.

Na knjižni polici 

Slovenska planinska pot (I., II. in III. del)

Slovenska planinska pot (SPP) je med pohodniki zelo priljubljena in verjetno bo tudi zaradi prenovljenega vodnika še bolj obiskana. Sestavljajo ga tri ločene knjižice, v prvi je po posameznih dnevnih etapah opisan del poti iz Maribora čez Pohorje, Kamniško-Savinjske Alpe in Karavanke do Mojstrane. Drugi del opisuje Julijske Alpe od Mojstrane do Petrovega brda, v tretjem pa pot vodi čez Cerkljansko hribovje, kraške planote in primorski kras do morja. Poleg številnih uporabnih podatkov o poteku poti, zemljevidov in fotografij pohodnik dobi še informacije o kočah na poti in prvič tudi QR-kode

(Planinska zveza Slovenije, 16,90 evra – vsak vodnik)

Igor Grdina: Ivan Cankar – portret genija

Kar nekaj avtorjev se je v lanskem letu lotilo portretiranja življenja in dela našega velikega pisatelja in dramatika. Igor Grdina ga skuša v strokovno poglobljeni monografiji bralcu predstaviti z različnih zornih kotov: kot dijaka, umetnika, intelektualca in kot javno osebnost, ki je imela izjemen vpliv na rojake. Osvetli nam njegovo dojemanje sveta, odnos do vere in njegovo politično delovanje. Poleg tega raziskuje odločilne trenutke pisateljevega življenja in odnose (zlasti z drugimi umetniškimi ustvarjalci in ženskami), ki so ga najbolj zaznamovali.

(Beletrina, 24 evrov)

A. Ž. 

Neva Brun


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media