Druženje, prvi del 

Druženje | jan. '19

PIRAN

V Društvu upokojencev Piran so ob mednarodnem dnevu prostovoljstva pripravili sprejem za svoje prostovoljce – člane komisij ter poverjenike in poverjenice, ki delujejo v krajevnih skupnostih Padna, Nova vas, Dragonja, Sečovlje, Strunjan, Lucija, Portorož in Piran. Obiskujejo starejše krajane in jih seznanjajo z delom društva, Pokrajinske zveze društev upokojencev južne Primorske in Zdusa, pobirajo članarino in prijave za izlete ter pridobivajo nove člane in članice. Predsednik društva Zdravko Taškar se jim je zahvalil za njihov trud in jim podaril simbolična darilca.

 (Besedilo in fotografija: Z. T.)

 

HRASTNIK

Prostovoljci, vključeni v projekt Starejši za starejše, iz Hrastnika in njihovi podporniki so se že tradicionalno zbrali na prednovoletnem srečanju. Lepo vzdušje so jim pričarali lutkarji marionetnega društva Jurček, trio KUD Veter, Urša s citrami ter društveni pevci. Pri projektu sodeluje 22 prostovoljcev, ki so letos opravili že 2911 prostovoljnih ur za 2353 obiskov in nudenj raznovrstnih pomoči starejšim krajanom. Prostovoljci iščejo vedno nove izzive, ki bi starejšim krajanom polepšali in olajšali vsakdan. Januarja začenjajo medgeneracijska srečanja v Mladinskem centru Hrastnik. Srečanja bodo vsak teden, in sicer ob četrtkih od 9. do 11. ure, prvič se bodo družili 10. januarja.
(Besedilo in fotografija: Jerica Laznik)

KRIŽEVCI PRI LJUTOMERU

Tradicionalnega srečanja starejših občanov in zakonskih jubilantov se je udeležilo več kot 220 vaščanov, starih nad 70 let. Župan mag. Branko Belec je obdaril najstarejša udeleženca, to sta 98-letni Venčeslav Copot iz Ključarovcev in 95-letna Angela Šijanec iz Zasad. Listino za skupnih 60 let sta prejela Marija in Franjo Gašparič iz Kokoričev. Šest parov je prejelo listine za skupnih 50 let: Nada in Alojz Ostrc iz Kokoričev, Ljudmila in Franc Fifnja iz Grab, Jožefa in Jakob Šalamun iz Stare Nove vasi, Terezija in Franc Čolnik iz Lukavcev, Anica in Milan Vrbnjak iz Iljaševcev ter Olga in Franc Štuhec iz Vučje vasi. Čestitkam se je pridružila tudi predsednica društva upokojencev Milica Hamler. 
(Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

 

LOVRENC

V Društvu upokojencev Lovrenc so že nekaj let najbolj aktivni športniki kegljači s kroglo na vrvici. V ženski in moški ekipi je po osem aktivnih članov, ki vadijo na dveh pokritih kegljiščih vsak ponedeljek in četrtek. Ob občinskem prazniku organizirajo turnir v domačem društvu, ki se ga udeleži od 10 do 15 sosednjih društev. Redno se udeležujejo tekmovanj v medobčinski ligi Sp. Podravje pod okriljem Zdusa. Pomerijo se kegljači iz društev upokojencev Lovrenc, Kidričevo, Cirkovce, Majšperk in Ptujska Gora. Tako moška kot ženska ekipa iz Lovrenca sta letos zasedli prvo mesto.
Moška ekipa Društva upokojencev Lovrenc je zmagala tudi na tekmovanju v medobčinski ligi PZDU Ptuj in se uvrstila na državno prvenstvo, ki je potekalo v Miklavžu pri Ormožu. Med 12 ekipami so bili najboljši in tako postali državni prvaki v kegljanju s kroglo na vrvici.
(Besedilo in fotografija: Janez Zafošnik)

SEMIČ

Članice in člani mešanega pevskega zbora Društva upokojencev Semič so s koncertom proslavili 15. obletnico delovanja. Zbor je bil na pobudo Zdenke Mihelič ustanovljen ob 60. obletnici društva, tj. leta 2003. Vsa leta ga uspešno vodi zborovodkinja Ani Jankovič Šober. Peli so že na državni reviji upokojenskih pevskih zborov iz Slovenije in zamejstva v Cankarjevem domu v Ljubljani, ponosni so na sodelovanje na Krakarjevih dnevih, udeležujejo se regijskih srečanj in srečanj belokranjskih zborov, pojejo ob jaslicah v Judovski hiši, v domovih starejših občanov v Črnomlju in Metliki, na Gornjih Lazah ter na prireditvah društev upokojencev.

Ob jubileju so posamezniki prejeli bronaste, srebrne oziroma zlate Gallusove značke in priznanja, Marlenka Golobič pa častno Gallusovo značko, nosilec le-te je tudi Alojz Rogelj, saj sta oba nabirala leta petja še v drugih zborih. (Besedilo in fotografija: Marjeta Lipar)

 

SLOVENSKA BISTRICA

Društvo upokojencev Slovenska Bistrica je v bistriškem gradu pripravilo razstavo umetniških dosežkov društev upokojencev Zgornjepodravske pokrajinske zveze društev upokojencev Maribor in Medobčinske zveze društev upokojencev Slovenska Bistrica. Pod naslovom Utrinki z naših poti je devetnajst fotografinj in fotografov iz devetih društev razstavilo svoje najlepše fotografije z vsakdanjih in življenjskih poti. Svoja dela so predstavili tudi amaterski slikarji, sodelovalo je šestnajst avtorjev iz sedmih društev. (Besedilo in fotografije: Boris Jurak)

 

MIRNA

Društvo upokojencev Mirna je s sodelovanjem osnovne šole in občine tudi letos pripravilo tradicionalno prireditev Šepet jeseni, katere pobudnica je bila že pokojna Pavlina Hrovat. Osrednja točka prireditve je bil pogovor o staranju, ki ga je vodil Tone Kotar. V njem so sodelovali dr. Mateja Kožuh Novak, zdravnica ginekologinja, nekdanja predsednica in častna predsednica Zdusa, Mateja Ribič, direktorica Doma starejših občanov Trebnje, in Ivan Šega iz Sodražice, pisatelj, muzealec, čebelar in pevec. V bogatem kulturnem programu so sodelovali učenci OŠ Mirna z recitalom. folklorna skupina OŠ Mirna, kvartet Zvon iz Sodražice in MePZ DU Mirna. (Besedilo in fotografije: Anica Janežič)

KROG

Upokojenski ženski pevski zbor Püngrad iz Kroga je v začetku decembra praznoval jubilejno 15. obletnico delovanja. Pevski zbor z zborovodkinjo Anko Suhadolnik se je obiskovalcem predstavil z ljudskimi pa tudi božičnimi pesmimi. V goste so povabili mešani pevski zbor Stari kovači z zborovodjem Tomažem Kuharjem. Priložnost so izkoristili tudi za podelitev Gallusovih značk in priznanj murskosoboške območne izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

SENOVO

V Društvu upokojencev Senovo od lanske pomladi deluje bralni krožek. Člani se dobivajo vsak ponedeljek v prostorih Valvasorjeve knjižnice. Decembra so izvedli Cankarjev bralni maraton, začeli so ob 10. in zaključili ob 19. uri. Članici društva Radica Šoln in Marija Krušič sta brali učencem OŠ XIV. divizije Senovo in z njimi razpravljali o prebrani vsebini in Cankarjevem življenju. Učenci so se razveselili, ko jim je amaterska igralka Karmen Perme v vlogi Cankarjeve matere prinesla zvrhan pehar suhih hrušk. Popoldanski bralni maraton je bil namenjen odraslim bralcem, ki so jim člani bralnega krožka predstavili zanimivosti iz Cankarjevega življenja.
(Besedilo: Boža Ojsteršek, fotografija: Simona Šoštar)

LENDAVA

Društvo upokojencev Lendava je pripravilo razstavo ročnih del članic rokodelske sekcije Društva upokojencev Lendava. O pomenu razstave je spregovoril predsednik društva Aleksander Marič, novi lendavski župan Janez Magyar je pohvalil društvo, da skrbi za ohranjanje kulturne dediščine. V decembru so prostovoljke obiskale in obdarile člane društva, ki živijo v lendavskem domu starejših občanov ali pa zaradi bolezni ne morejo s svojih domov. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

                

PREVALJE

Društvo upokojencev je ponosno na svojo članico Elico Čepelnik, ki je praznovala 80. rojstni dan. Že vse od leta 2006 je zelo aktivna prostovoljka pri programu Starejši za starejše za višjo kakovost življenja doma. Od nekdaj je bila športnica, velika ljubiteljica planin, telovadka pri TVD Partizan, smučarka, kegljačica. V društvu je vodila telovadbo in rekreacijo in kar trideset let tudi pohodniško sekcijo. Pravzaprav je bila med tistimi devetimi upokojenkami, ki so se pred tridesetimi leti odločile, da si en dan v tednu vzamejo zase in ga preživijo na sprehodih v naravi. Od takrat so se jim pridružili številni članice in člani, ki se dobivajo vsako sredo, in sicer poleti ob štirih popoldne, v zimskem času pa ob dveh popoldne, in temeljito razgibajo telo. (Besedilo in fotografija: A. O.)

MURSKA SOBOTA

Društvo upokojencev Murska Sobota je ob pomoči mestne občine izdalo že 14. zbornik literarnih del svojih članov Shojene poti. Kot vsa leta do zdaj je članica društva, pisateljica Karolina Kolmanič izbrala besedila, jih uredila in lektorirala. Prispevke v prozi in poeziji je prispevalo 19 avtorjev, odraslim pa so se s svojimi deli pridružili tudi osnovnošolci iz OŠ II in OŠ III Murska Sobota. Zbornik so z 12 slikami popestrili člani likovne sekcije Mozaik, ki prav tako delujejo v okviru murskosoboškega društva upokojencev. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

VELIKI GABER

Krajevna organizacija Rdečega križa Veliki Gaber je v začetku decembra organizirala že tradicionalno srečanje starejših krajanov. Za kulturni program so poskrbeli otroci tamkajšnje osnovne šole pod vodstvom učiteljice Justine Zupančič, vzdušje pa so popestrili Čateški m'skvantarji. Srečanja sta se udeležila tudi župan Alojzij Kastelic in sekretarka OZRK Katja Strmole. 
(Besedilo in fotografija: Mojca Smolič)

 

PRAZNOVALI SO

Angela Ogulin, po domače Škalova botra, je najstarejša občanka Semiča, saj je 28. novembra praznovala 105. rojstni dan. Živi v metliškem domu starejših občanov, kjer so ji domači pripravili manjše slavje. Še vedno je mladostna in živahna. Angela je bila rojena v Drašičih, a jo je ljubezen pripeljala na Krvavčji Vrh. Sin in hčeri so jo razveselili s 7 vnuki, 14 pravnuki in številnimi prapravnuki. Vaščani jo cenijo zaradi spretnosti pri ročnih delih, zlasti zaradi gobelinov in pletenih nogavic. 

Že julija lani so predstavniki društva upokojencev Kamnik obiskali svojo dobrovoljno in družabno članico Izabelo Hribar, ki je praznovala 100. rojstni dan. Vse življenje rada ustvarja – izdeluje predvsem gobeline in voščilnice. Zelo rada tudi riše in njene slike so razstavljene v prostorih kamniškega doma starejših občanov.

Celjanka Erna Nečemer, mama pevke Stanke Kovačič, je konec novembra praznovala svoj 100. rojstni dan. Slavje so ji priredili v Domu Lipa Štore, kjer živi. Erna se je rodila v Štorah, kjer je pozneje službovala v železarni. Bila je članica igralske skupine, rada je pela in šivala. Med vojno je sodelovala s partizani kot kurirka Biserka.

Prvega decembra je 90. rojstni dan praznovala Marija (Mimi) Turk iz Straže, članica Društva upokojencev Straža. S pokojnim možem sta imela dve hčerki, pri najstarejši slavljenka živi. Ima tudi tri vnuke in šest pravnukov. Nekoč je rada izdelovala gobeline, zdaj pa bere časopise in revije ter rešuje križanke.

           

ČESTITAMO NAROČNIKOM                                                   

Kaj pomenijo dolgoletna ljubezen, spoštovanje in naklonjenost drug drugemu, lahko pripovedujeta Jožica in Lojze Krapež z Otlice nad Ajdovščino. Ponosna sta, saj sta praznovala 65. obletnico skupne življenjske poti. Njun jubilej je bil izjemen praznik tudi za vse sorodstvo.

Leta 1952 je Jožica po dekretu šolskega ministrstva prišla iz rodne Štajerske v prvo službo na Otlico. Ob aktivnem prosvetnem delu v kraju sta se z Lojzetom spoznala na gledaliških vajah. Poročila sta se in se preselila v Črni Vrh, kjer je Lojze dobil delo kot gozdar, Jožica pa je učila na tamkajšnji šoli. Sinu Alfonzu se je pridružila še hčerka Brigita.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media