Pomoč zelišč pri težavah s prostato

Dobro počutje | jan. '19

Drobnocvetni vrbovec

Prostata je moška spolna žleza, ki leži pod mehurjem in ovija začetni del sečne poti. Na njeno delovanje vpliva moški spolni hormon testosteron, ki ga izločajo testisi. Povečanje prostate povzroča vrsto nevšečnosti in močno zmanjša kakovost življenja.

Žleza je grajena iz mišičnega in žlezastega tkiva in je ob rojstvu velika za grahovo zrno. V puberteti se naglo poveča do velikosti kostanja, z leti pa raste. Po 40. letu starosti se pogosto razvije nerakavo povečanje prostate – benigna hiperplazija prostate ali BHP. Zaradi pritiska na mehur in zoženja sečne cevi je zmanjšan odtok urina, zato ostaja v mehurju, kar povzroča pogosta vnetja mehurja in ledvic. Obolenje največkrat zdravimo z zdravili, redko pa tudi z operacijo.

Bolezen delimo v tri faze:

- Sečna cev je samo delno zožena. Bolnika pogosto tišči na vodo, posebno ponoči. Curek je slab, večkrat prekinjen, izločanje je pekoče. Vedno je prisoten občutek, da se mehur ni popolnoma izpraznil. V tej fazi prostata ni še močno povečana, vendar povečanje že povzroča težave. Čajna mešanica iz zlate rozge, koruznih laskov, listov breze, bazilike in koprive blaži te težave.

- Prostata je že zelo povečana. Urin ostaja v mehurju. Pri teh težavah pomaga mešanica iz listov breze, njivske preslice ter drobnocvetnega vrbovca.

- V tretji fazi bolezni ni več mogoče aktivno odvajanje seča. Sečni mehur je maksimalno povečan, urin se izloča po kapljicah, na kar bolnik ne more več vplivati. Potrebna je operacija, sicer pride do vnetja mehurja in ledvic. Vozlasto povečana prostata lahko preide v rakasto. V tej fazi pomaga čajna mešanica iz listov breze, koprive, njivske preslice, peteršiljeve korenine, cvetov rese in drobnocvetnega vrbovca.

Drobnocvetni vrbovec je nadvse zdravilno sredstvo za prostato in njene težave pa tudi za bolezni ledvic in mehurja.

Včasih čaji niso dovolj

Pri zdravem moškem se žlezne celice v prostati delijo, rastejo in odmirajo. Vsi procesi delujejo usklajeno, na kar vpliva tudi hormon testosteron. Pri raku pa pride do motnje v usklajenosti procesov. Celice se začnejo nenadzorovano in prekomerno razraščati. Prostata se poveča. Rakavo tkivo postopoma prerašča okoliška tkiva in organe ter moti njihovo delovanje. Najpogosteje se širi proti sečnemu mehurju, kjer preraste vrat mehurja in vstop sečevodov v mehur. Posledici sta moten odtok urina iz ledvic v mehur in slabšanje delovanja ledvic. Z rastjo raka ta pritiska na sečnico, ki jo oži, in povzroča težave pri uriniranju. Bolniki imajo slab curek urina, s težavo urinirajo in imajo občutek, da mehurja ne izpraznijo v celoti. Ob teh težavah osebni zdravnik bolnika napoti k urologu, ki opravi potrebno diagnostiko. S pravočasnim odkritjem raka prostate so boljše tudi možnosti zdravljenja.

Niso še poznani vsi razlogi, ki vodijo do nastanka raka na prostati. Poznanih je nekaj dejavnikov tveganja. 

Dednost: če imata v družini brat ali oče raka na prostati, obstaja dvakrat večja možnost, da zbolite za rakom tudi vi. Če obolevata za rakom na prostati dva ali več sorodnikov, se verjetnost obolenja poveča za večkratnik.

Starost: s starostjo se možnost za nastanek raka na prostati veča. Z avtopsijami moških, ki so umrli zaradi drugih razlogov, so ugotovili, da ima kar 80 odstotkov moških, ki so starejši od 80 let, raka na prostati.

Hrana: uživanje velikih količin maščob živalskega izvora poveča možnost za razvoj raka na prostati.

Znanih je tudi nekaj dejavnikov, ki zmanjšujejo tveganje za razvoj raka na prostati. Pomembno je uživanje hrane s čim manj maščobami, zato pa čim več sadja in zelenjave. Pomembna sta telesna aktivnost in vzdrževanje normalne telesne teže, kar zmanjšuje nastanek tudi drugih kroničnih obolenj.

Pri težavah s prostato si lahko pripravimo čajno mešanico, sestavljeno iz:

20 g drobnocvetnega vrbovca

20 g njivske preslice

20 g rese

20 g zlate rozge

10 g peteršilja

10 g koprive

Navodilo za pripravo čajne mešanice: dve žlički čajne mešanice prelijemo s tremi decilitri vrele vode. Čez 10 minut precedimo in pijemo trikrat na dan, vsakokrat sveže pripravljeno.

Klemen Križaj, farmacevt


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media