Nega tačk

Prosti čas | jan. '19

Poleg toplega oblačila in obutve za štirinožce s krajšo dlako v hladnejšem obdobju ne smemo pozabiti na njihove tačke. Mrzla in poledenela tla, posut pesek in še posebej sol so tisti dejavniki, zaradi katerih lahko blazinice na tačkah popokajo, se poškodujejo, zakrvavijo in bolijo. Zimskim tegobam pa se brez težav izognemo z enostavno nego ter tako poskrbimo za udobje svojega kosmatinca.

Poskrbite, da bo dlaka na tačkah lepo in kratko pristrižena. Prav tako poskrbite, da kremplji ne bodo predolgi. To lahko namesto vas opravi pasji frizer ali pa vam pomagajo pri veterinarju. Tako se boste izognili umazaniji in nadležnim kepam snega, ledu in soli. Posebej lastniki večjih in dolgodlakih pasem zelo dobro veste, kako s sprehoda kuža prinese še kup nadležnega snega in peska ter umazanije na tačkah. Umazanijo je treba po vsakem sprehodu temeljito odstraniti, kar nam lahko vzame kar nekaj časa in volje. 

Najlažje boste svojim kosmatincem pomagali vzdrževati negovane tačke, če si boste po vsakem sprehodu vzeli nekaj minut in jih umili z mlačno z vodo. Pri psih večjih pasem, ki jih je težko spraviti v kad, bo zadostovala mokra brisača, s katero skrbno zdrgnete blazinice in odstranite nakopičeno umazanijo, sneg, led in sol, zaradi katere se koža na blazinicah izsuši in lahko posledično popoka. Ne pozabite tačk dodobra osušiti. Med tem opravilom lahko tako brez težav pregledate, ali so blazinice v dobrem stanju, ali so kremplji v redu in ali ni morda kaj zapičeno v kožo.

Pomagajo čeveljčki

Na trgu obstaja veliko različnih mazil za zaščito blazinic med zimskim časom. Z njim nežno namažite površino blazinic, še preden se odpravite na sprehod. Če takega mazila tisti trenutek nimate pri roki, bo preprosta rešitev tudi čisto navaden vazelin za ustnice.

Za tiste živali, ki imajo res občutljive blazinice na tačkah, je prav tako dobra rešitev nakup pasjih čeveljčkov, med katerimi je zdaj že velika možnost izbire. Ne glede na to, za katere se boste odločili, čeveljčkov ne pozabite pozorno pomeriti na tački, kajti dobro se morajo prilegati, da jih na sprehodu žival ne izgubi. Presenečeni boste, kako hitro se bo vaš kosmatinec navadil nanje in koliko časa boste prihranili pri umivanju tačk po sprehodu. Če kupite takšne, ki segajo malce višje, ali pa jih kombinirate skupaj s pasjimi nepremočljivimi gamašami, boste prihranili veliko časa, ki bi ga porabili za odstranjevanje nabranih kep snega in umazanije. Vsi, ki imate doma večje kosmatince, boste vedeli, o čem govorim. 

Če ste v zadregi in potrebujete nasvet o negi tačk, se brez težav obrnite na veterinarja. Prav tako se morate pri njem nemudoma oglasiti, če bodo tačke kakor koli poškodovane, da se izognete morebitnim zapletom in dolgotrajnemu celjenju.

Pa veliko prijetnih zimskih sprehodov želimo!

Iris Selan, dr. vet. med.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media