Razprave o posmrtninskem skladu

Dobro je vedeti | jan. '19

Na fotografiji: Udeleženci zbora, spredaj Janez Sušnik, predsednik Zdusa, in Vera Pečnik, podpredsednica Zdusa

Na decembrskem zboru članov Zveze društev upokojencev Slovenije so razpravljali tudi o ureditvi Vzajemnega posmrtninskega sklada, ki bo deloval še naprej.

Predsednik upravnega odbora Vzajemnega posmrtninskega sklada Janez Malovrh je predstavil predlog sklepov, ki jo jih sprejeli člani sklada na svoji seji. Vnela se je precej burna razprava o tem, ali posmrtninski sklad sploh še potrebujemo zaradi finančne nevzdržnosti, na katero že nekaj časa opozarja predsednik Zdusa Janez Sušnik. Temu je pritrdila tudi Malči Žitnik, ki je zbrane spomnila, da je predsednik že ob nastopu svojega mandata opozarjal na nedohranjenost finančnih sredstev, kar naj bi slej ko prej pripeljalo do finančnega kolapsa sklada. Po razpravi so člani zbora sprejeli sklep, da se Vzajemni posmrtninski sklad ne ukine, pač pa deluje še naprej pod Malovrhovim vodstvom, članarina za leto 2019 znaša 12 evrov (od tega manipulativni stroški predstavljajo 0,35 evra), posmrtnina pa znaša 180 evrov.

Vijola Bertalanič je v nadaljevanju pozvala k besedi podpredsednico Zdusa Mijo Pukl, ki je pristopila za govornico in prisotne osupnila, ko je dejala, da s tem nepreklicno odstopa z mesta podpredsednice zveze. Ob tem je predsedniku Sušniku očitala vrsto kršitev statutarno-pravnih postopkov in dodala, da v takem vzdušju me more več opravljati svojega dela. Janez Sušnik se je na njeno odstopno izjavo odzval z besedami, da niti čas niti kraj nista primerna za »pranje umazanega perila«. Zbor je njeno odstopno izjavo sprejel brez glasu proti.

 V nadaljevanju je predsednik Zdusa predstavil finančni načrt za leto 2019 in priprave na prvo prireditev z naslovom Dnevi medgeneracijskega sožitja, ki bo potekala na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču od 14. do 16. maja 2019. Kot je Janez Sušnik že večkrat omenil, je bilo veliko slabe volje in pripomb glede prireditve Festival za tretje življenjsko obdobje, v kateri se je Zdus znašel v podrejenem položaju namesto v partnerskem odnosu z glavnim organizatorjem. Dejal je, da vse aktivnosti potekajo v skladu s terminskim načrtom in so že imenovane skupine, ki bodo bdele nad programsko vsebino dogodka.

Ob zaključku zbora so podelili še pokale Državnih športnih iger ZDUS za leto 2018. Prvo mesto je osvojila Šaleška pokrajinska zveza, drugega PZDU Celje, tretje mesto pa PZDU Dolenjske in Bele krajine.

Besedilo in foto: Toni Krčan

Druženje upokojencev in politikov

V decembrski Vzajemnosti smo že pisali o Dnevu Zveze društev upokojencev Slovenije, vendar na kratko, saj je potekal na dan zaključka redakcije. Tokrat povzemamo dogajanje s prireditve, ki je konec novembra potekala že drugo leto zapored.

Na prireditvi na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču se je zbralo več sto predsednikov društev upokojencev in drugih gostov, zlasti iz političnega življenja. Predsednik Zdusa Janez Sušnik je v nagovoru pojasnil, da se društva upokojencev po vsej državi ukvarjajo z različnimi dejavnostmi – od kulture do športa, krovna organizacija pa ima nalogo, da pospešuje delo teh organizacij in ima tudi stik z vlado, pri kateri poskuša doseči, kar upokojencem pripada. Ob tem je pojasnil, da niso najbolj zadovoljni z ukrepi, ki jih prinaša zakon o izvrševanju proračuna, in sicer v zvezi z letnim dodatkom. Dodal pa je, da se zaveda, da mora vlada uskladiti različne interese in je treba biti pri ukrepih previden. Ob tem je tudi spomnil na neusklajevanje pokojnin v preteklosti in na nizek odmerni odstotek za pokojnine.

Tudi predsednik vlade Marjan Šarec je poudaril, da bo treba v prihodnje, čeprav ne bo lahko, marsikaj narediti. Tudi on je omenil odmerni odstotek, usklajevanja pokojnin in tudi nekatere dolgoročne ukrepe. Spomnil je, da čakamo demografski sklad, da starejši potrebujejo trajnostno oskrbo in da se povečuje delež ljudi, ki se bojuje z demenco. »Tega se bo treba lotiti z vso resnostjo, in se tudi bomo,« je zagotovil. Pojasnil pa je, da vsega ni mogoče narediti čez noč, in poudaril, da si upa trditi, da v vladi »ni človeka, ki bi sedel s figo v žepu in se pogovarjal z vami«. V izjavi za medije je Šarec ocenil, da ministrstvo za starejše ni potrebno, saj to področje pokrivajo druga ministrstva. Glede urada pa je dejal, da se bodo o njem pogovarjali.

Predsednik vlade je sicer v nagovoru omenil, da je moral že kot župan usklajevati različne interese in da so tudi s kamniškim društvom upokojencev lepo sodelovali. Tako po Šarčevih besedah poznajo težave upokojencev in tudi lepe stvari. »Vaša društva so nepogrešljiv del naše države,« je poudaril in dodal, da skrbijo, da ljudje ne ostanejo na svojem zapečku, ampak kam gredo in se družijo. Prav je, da v zadnjem obdobju življenja gledate na svet z optimizmom, veseljem, da se ne zapirate samo med štiri stene,« je še dodal.

Na prireditvi je posebno priznanje – slab meter velikega lesenega planinca »prvopohodnika« – prejel Tomaž Banovec za izčrpno delo, ki je služilo Zvezi za izhodišča pri pisanju Memoranduma 2018. Najboljšim društvom po posameznih pokrajinskih zvezah pa so podelili priznanja. Priznanja so prejela društva upokojencev Jesenice, Pivka, Slovenske Konjice, Litija, Velka, Šentilj pri Velenju, Kočevje, Kanal, Vrhnika, Ljutomer, Senovo, Muta in Grajena. Na prireditvi so nagrajena društva pripravila razstavo ročnih del, ki so nastala v njihovih rokodelskih sekcijah. V kulturnem programu so na prireditvi sodelovali Godba ljubljanskih veteranov, mešani pevski zbor DU Ig in folklorna skupina DU Naklo, rokodelci iz vse Slovenije pod vodstvom Branka Suhadolnika pa so predstavili svoje izdelke.

Nekaj dobitnikov priznanj:

 Društvo upokojencev Pivka je dobilo priznanje za najbolj aktivno društvo upokojencev v južnoprimorski regiji. Predsedniku društva mag. Evgenu Primožiču ga je izročil predsednik Zdusa Janez Sušnik.

Pivško društvo je na prireditvi predstavilo izdelke svojih članic in članov v dveh projektih, ki sočasno potekata v večgeneracijskem centru. Pri prvem kvačkajo terapevtske hobotnice za nedonošenčke v inkubatorjih, pri drugem pa izdelujejo igrače za vrtec. (Besedilo in fotografija: Jožica Knafelc)

 Iz PZDU severne Primorske je priznanje za najbolj aktivno društvo prejelo Društvo upokojencev Kanal. Miza z izdelki njihovih članic je bila zelo obiskana, dobili so veliko pohval za predstavljene izdelke. (Besedilo in fotografija: M. M.)

 Društvo upokojencev Vrhnika je prejelo priznanje za najbolj aktivno društvo osrednje pokrajinske zveze. V imenu članov ga je prevzela predsednica DU Vrhnika Elica Brelih. Na prireditvi so predstavili pletarske izdelke, ki sta jih izbrali Marta Rijavec in Jožica Gradišnik, in izdelke klekljaric na temo Ivana Cankarja, izbrali sta jih Ivica Česnik in Metka Krašovec. (Besedilo: Elica Brelih, fotografija: Metka Krašovec)


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media