Vsestransko uporabni agrumi

Prosti čas | jan. '19

NASVETI TETE METE

 V zimskem času pojemo veliko agrumov (pomaranče, klementine, mandarine, limone, grenivke …). Namesto da bi lupine kar takoj pospravili v koš za biološke odpadke, jih lahko še kako drugače koristno uporabimo. Dobro je, da imamo ekološko pridelano sadje, torej neškropljeno, in pazimo, da na lupini ne ostanejo koščki sadeža.

Tu je nekaj nasvetov.

 

Da lepše diši

Če pomarančne olupke položimo na topel radiator, bo po stanovanju prijetno dišalo. To je star in preizkušen recept. Pa ste jih kdaj položili v čevlje? Med sušenjem olupki oddajajo prijetno aromo, ki prežene neprijeten vonj iz obuvala. Ko je lupina trda, jo prelomimo in bo oddala še nekaj eteričnega olja.

Olupki agrumov preženejo vonj po hrani iz pečice. Postavimo jih v pečico, ki jo segrejemo na 180 stopinj Celzija, in jih pustimo 15 do 20 minut.

Prav tako lahko večji olupek damo v stroj za pomivanje posode (v košarico za pribor) in stroj bo lepo dišal.

Za čiščenje mikrovalovne pečice koščke limone položimo v posodo z vodo in jo v pečici segrevamo približno 5 minut, da voda začne izparevati. S krpo nato obrišemo notranjost.

Več olupkov limone ali/in pomaranče položimo na dno koša za smeti, ki bodo nase prevzeli neprijetne vonjave. Podobno deluje, če olupke položimo v hladilnik in jih vsak dan zamenjamo.

Če ljudem prijajo vonjave agrumov, pa mačkam ne dišijo. Če imamo doma muco, ki se rada igra s sobnimi rastlinami, liste natremo s pomarančno lupinico ali pa koščke razporedimo po zemlji. Mačke se bodo tej rastlini izognile.

Mravlje pa odbija vonj limon. Limonino lupino narežemo na manjše kose in jih položimo na mesta, kjer se pojavljajo mravlje. Vsakih nekaj dni olupke zamenjamo s svežimi.

Da bo čisto

Pipe zdrgnemo s pomarančno lupino in spet bodo sijale, madeži vodnega kamna pa bodo izginili. 

V beli kis namočimo na koščke narezane olupke agrumov, pustimo stati 2 ali 3 tedne, vmes vsebino večkrat pretresemo. Potem precedimo in s tekočino napolnimo stekleničko s pršilno glavo. Po želji lahko dodate malo vode in dobili ste naravno čistilno sredstvo, ki je uporabno za odstranjevanje maščobe z različnih površin, za čiščenje oken in drugih steklenih površin. Ne uporabljajte pa ga na marmorju.

Z limonino lupinico očistimo porumenele nohte. Najprej nohte deset minut namakamo v topli vodi, nato pa vsakega posebej približno pol minute drgnemo s svežo limonino lupino. Na koncu roke speremo z vodo. Postopek ponavljamo vsak dan.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media