Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | feb. '19

ZAVRNITEV MEDICINSKE POMOČI

Bralka  je imela bolečine v vratu, po domače »heksenšus«. Zaradi močnih bolečin se je odpravila k osebni zdravnici, ki pa je ni sprejela, ker ni bila naročena. Ponudila ji je, da se naroči na pregled naslednji teden in ji napisala recept za lekadol. Sestra ji je naročila, naj se naroči na pregled, če bolečine ne bodo popustile. Bralka je bila šokirana nad takim odzivom. Na urgenco ni upala, ker ve, da bi ji tam obisk zaračunali, zato sprašuje, ali je osebna zdravnica ravnala pravilno.

Temeljno pravilo je, da izvajalec zdravstvene dejavnosti zagotovi, da je čakalni čas pacientov čim krajši oziroma ne presega 30 minut. To pravilo pa ne velja v primeru nenaročenih pacientov. Take paciente obravnavajo le v prostem terminu, razen če gre za nujno medicinsko pomoč. Bistveno vprašanje je, ali so bili v vašem primeru izpolnjeni pogoji za nudenje nujne medicinske pomoči. Zakon v zvezi s tem določa, da o tem, ali gre za nujno medicinsko pomoč, odloča izključno zdravnik, upoštevajoč pri tem največjo zdravstveno korist pacienta, svojo strokovno presojo in sodobne medicinske smernice.

Domnevam, da je v bralkinem primeru zdravnica presodila, da pogoji za nujno medicinsko pomoč ne obstajajo. Če je to storila na osnovi poštene in strokovne presoje, s tem (formalnopravno) sicer še ni kršila zakona.

Je pa problem delikaten, saj neredko obstajajo precejšnje razlike med pacientovim in zdravnikovim dojemanjem bolečin in tudi nujnega stanja. Vseeno pa je nenavadno, da jo je zdravnica odpravila na tak način, glede na to, da je tožila o hudih bolečinah. Običajno (osebni) zdravniki v takih primerih paciente obravnavajo takoj.

Če bi se taka situacija ponovila tudi v prihodnosti, bralki svetujem, da razmisli o zamenjavi osebne zdravnice. 

Urgenca je rezervirana za nujne primere. Ne glede na dejstvo, da plačujemo osnovno in dodatno zdravstveno zavarovanje, velja, da lahko za obisk urgence plačamo, če zdravnik presodi, da nismo prišli zaradi nujne medicinske pomoči oziroma zaradi nujnega zdravljenja.

V skladu s pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja nujna medicinska pomoč vključuje (le) storitve oživljanja, storitve za ohranjanje življenjskih funkcij, za preprečitev hudega poslabšanja zdravstvenega stanja nenadno obolelih, poškodovanih in kronično bolnih. Tovrstne storitve so vselej brezplačne, za druge pa to ne velja vedno.

Boštjan J. Turk


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media