Nežna prosojnost

Prosti čas | feb. '19

Okrogel nadprt krasi prelep cvetlični vzorec, vezen z belim vezom (rišelje). Nežno prosojnost cvetja, vezenega s svetlo rožnato biserno prejico, elegantno poudarimo s temnejšim rožnatim prtom.

Za okrogel prt premera 90 cm potrebujemo 100 x 100 cm belega platna, svetlo rožnato biserno prejico ter svetlo rožnato deljivo prejico za vezenje.

Narisana je četrtina vzorca, ki ga s pomočjo fotokopirnega stroja povečamo za 75 odstotkov oziroma po želji in ga nato prerišemo na svileni papir.

Za prerisovanje vzorca na blago potrebujemo trdo in gladko podlago. Nanjo napnemo blago in pazimo, da tečejo niti tkanja vodoravno oziroma pravokotno. Blago z risalnimi žebljički pripnemo na podlago, da se med prerisovanjem ne premika. Čez sredino prta narišemo vodoravno in navpično črto. Tako blago razdelimo na štiri enake dele, da vzorec lažje sestavimo v celoto.

Svileni papir s četrtino prerisanega vzorca položimo na blago, tako da ga poravnamo po označeni sredini na papirju in blagu. Vmes vložimo kopirni papir za tkanine in vzorec štirikrat skrbno prerišemo (zrcalno prerisovanje), da ga sestavimo v celoto.

Z dvema nitkama deljive prejice podložimo vse oblike s sprednjim vbodom. Ko pridemo pri podlaganju do mostička, napeljemo tri niti od ene do druge obrisne črte (vsako nit z majhnim vbodom prišijemo) in jih obšijemo z gostimi zančnimi vbodi. Ko imamo podložene vse oblike in obzankane vse mostičke, pa z biserno prejico obzankamo oblike motiva z gostim zančnim vbodom. Stebla izvezemo z vozelnim ali stebelnim vbodom, popke na viticah pa s polnim vbodom.

Po končanem vezenju prt prelikamo z vlažno krpo. Nato na narobni strani tik ob obzankanem robu z ostrimi škarjami previdno izrežemo, na zunanjem robu pa odrežemo osnovno blago. Če pa se je blago med vezenjem umazalo, prt najprej operemo in zlikamo, potem šele izrezujemo.

Cvetlični vzorec je primeren tudi za klasično vezenje (stebelni in polni vbod). 

Skica: Povečati za 75 odstotkov

Jelka Logar Smrekar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media