Vizija sveta na tapiserijah 

Zgodbe | feb. '19

Radovan Rakovec ob tapiserijah živalskega tarota

Zakaj se je iskrenemu sogovorniku z bogatim besednim zakladom in neizmernim znanjem Radovanu Rakovcu - Mahi iz Zgornjih Bitenj življenje pri 25 letih usmerilo na svojevrsten tir? Letos bo preteklo že štirideset let od tedaj, ko je začel svojo vizijo sveta predstavljati s tapiserijami. Sam nariše predloge zanje in jih tudi stke.

Po izobrazbi je ekonomist. Najprej je delal v trgovskem podjetju Kokra Kranj, nato pa v Mesni industriji Gorenjske. Ocenjuje, da je zaradi stresnega dela zdrsel v depresijo, nato se mu je vse skupaj sesulo. Pristal je v bolnici v Begunjah in v 23 mesecih neprekinjenega bivanja tam ustvaril knjigo Od prebujanja vesolja do prebujenja človeka, ki je pred kratkim doživela že četrti ponatis. »Hvaležen sem, da so me naučili delati tapiserije in mi tako ohranili ustvarjalne navade. Najprej sem naredil komplet tapiserij geometrijskega tarota. Zdaj tapiserij ne delajo več, jaz pa jih še delam, ker je to dejansko moja terapija, s katero ohranjam svoje zdravstveno stanje na optimalni ravni. Brez velikih padcev navzdol v depresijo ali dvigov navzgor v manijo. Moja diagnoza se namreč imenuje bipolarna motnja razpoloženja.« Tri leta kasneje so ga invalidsko upokojili. Potem je bil še nekajkrat hospitaliziran in začel se je ukvarjati s povezavami med posameznimi tarot kartami. Vse to je opisano v knjigi Geometrija tarot, ki sta jo pripravila s pesnikom in pisateljem Andrejem Šušteršičem - Sarom iz Kranja.

Izvezena simbolika

Križev pot (8. postaja, Jezus tolaži jeruzalemske žene)

Leta 1990 se je udeležil duhovnih vaj na Sv. Joštu (in še dvakrat kasneje). Ob spodbudi tedanjega radovljiškega župnika Janeza Šketa je naredil križev pot na tapiserijah, velikih 70 x 50 centimetrov. Cikel sestavlja štirinajst postaj Križevega pota ter Vstajenje I. in II.

Trenutno Radovan ustvarja živalski tarot. Skupaj bo izdelal 24 kart oziroma tapiserij. Kolekcijo namerava ponuditi v odkup podjetju US Games iz ZDA, ki so specialisti za igralne karte. Geometrijski taroti in križev pot so na voljo na razglednicah, s katerimi skuša predstavljati vizijo svojega sveta ljudem, ki jih srečuje v življenju.

Iz Radovana žari pozitivna energija. Pravi, da dela, ko je razpoložen. Za mizo ima zarisano oziroma pripeto tapiserijo in vsak dan s kvačko potegne in zavozla nekaj sto vozlov. Za kvadratni meter je potrebno približno 180 ur dela ter od 34 do 36 tisoč vozlov. Odvisno od gostote jute za vozlane tapiserije. Izvezel je že tapiserije z logotipi podjetij ali grbi in naročniki so ponosni nanje. Prepričan je, da okrasne tapiserije delujejo pozitivno na ljudi. Z energijskimi simboli, ki so vtkani vanje, in s pomočjo uporabljenih barv lahko ohranjajo posameznika v stanju ravnotežja ali pa mu meditacija ob tapiseriji pomaga vrniti se v stanje zdravja in ravnotežja. Sogovornik pove, da je prejel zahvalno pismo gospe, ki je kupila tapiserijo. Sporočila mu je, da meditira ob njej, če je v slabi kondiciji, in se ji stanje izboljša. Pred leti je bilo za vozlane tapiserije veliko zanimanja. Zgodilo se je, da je imel več naročil, kot jih je zmogel izpeljati. Potem pa je to nekako prešlo. Zdaj ima občutek, da bo zanimanje zanje ponovno večje. Pogosto svoje tapiserije tudi razstavlja, letos jih boste lahko videli na Blejskem gradu, v kranjskem Domplanu in v zgradbi Stara pošta v Kranju.    

Besedilo in fotografiji: Stanislav Jesenovec 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media