Pleteno s kvačkanim

Zaradi posebnih razmer je dostop do članka odprt za vse obiskovalce strani.

Prosti čas | feb. '19

Privlačno dvobarvno jopico bolero hitro naredimo iz pletenega rokavnega šala, ki ga obrobimo s kvačkano borduro. Morda pa vam bo bolero bolj všeč v samo eni barvi.

Velikosti: 38/40 in 42/44. Opisi za 42/44 so v oklepajih.

Potrebujemo: po 250 (300) g temno in svetlo vijoličaste barve (oziroma po izbiri); pletilke št. 5 in kvačko št. 4.

Vzorci. Gladke desne petlje: v vrstah na licu desne petlje, v vrstah na narobni strani leve petlje. Kodrasti vzorec: v vseh vrstah desne petlje. Kvačkana bordura: nasnutek je deljiv s 14 + 3 začetnimi verižnimi petljami. Kvačkamo v krogih po vzorčni risbi in ponavljamo vzorčno enoto (VE). Vsak krog začnemo s 3 verižnimi petljami, ki nadomestijo 1. šibično petljo, in ga končamo z 1 polgosto petljo v zadnjo verižno petljo na začetku kroga. Kvačkamo od 1. do 5. kroga, nato 2-krat ponavljamo od 2. do 5. kroga. Pri tem dodajanja v 4. krogu vsakič ustrezno prilagodimo mrežastemu vzorcu.

Poskusni vzorček: 19 gladkih desnih petelj v 24 vrstah dajo kvadrat s stranico 10 cm. 20 petelj nasnutka in 8 vrst kvačkane bordure dajo kvadrat s stranico 10 cm.

Rokavni šal: pletemo počez od rokava do rokava. Plesti začnemo zapestnik na levem rokavu. S temno vijoličasto volno nasnujemo 46 petelj in pletemo 1 cm kodrastega vzorca. Nadaljujemo gladke desne petlje. Za rokavno širino dodajamo na obeh straneh, in sicer takole: 5-krat po 1 petljo v vsaki 16. vrsti (7-krat v vsaki 10. vrsti), da imamo 52 (60) petelj. 62 (66) cm od kodrastega roba smo na sredini dela. Drugo polovico pletemo v zrcalni sliki; dodajanja so zdaj snemanja. 124 (134) cm od kodrastega roba levega zapestnika pletemo na preostalih 46 petljah še 1 cm kodrastega vzorca in vse petlje zazankamo.

Izdelava: rokavni šal na obeh straneh, vključno s kodrastim robom, sešijemo 37 cm široko. S svetlo vijoličasto volno obkvačkamo s 126 (140) gostimi petljami odprta robova rokavnega šala. Nato kvačkamo 14 krogov/18 cm vzorca bordure po vzorčni risbi.

Vzorec bordure

VE

Delovni znaki:

= verižna petlja

= polgosta petlja

= gosta petlja

= šibična petlja

Kjer se znaki stikajo spodaj, kvačkamo petlje v isto vbodno mesto.

1/4 rokavnega šala

Jelka Logar Smrekar


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media