V znamenju ljubezni

Prosti čas | feb. '19

Valentin ima sicer ključ do korenin, a očitno tudi ključ do src in ljubezni, saj bo v februarju največ organiziranih pohodov po Sloveniji prav okoli 14. februarja, ko goduje sveti Valentin.

Za Valentinov pohod z najdaljšo tradicijo velja pohod iz Kozjega na Bohor, ki ga organizirata Turistično društvo Kozje in Planinsko društvo Bohor Senovo. Letos bo že petindvajseti. Zgodil se bo v soboto, 16. februarja, ko se bodo pohodniki zbrali ob 9. uri v Kozjem in se podali na okoli štiri ure dolgo pot do koče na Bohorju. Ker je ob poti precej postojank s hrano, napitki in ponekod tudi z glasbo, se bo pohod zagotovo podaljšal. Pot je srednje zahtevna, ob prijavi je treba plačati pet evrov startnine, brez obveznih (medenih) srčkov seveda ne bo šlo.

Na nekoliko mlajši in tudi krajši Valentinov pohod pa vabi Turistično društvo Izviri Dobrina v občini Šentjur pri Celju. Na pot bodo krenili prav tako v soboto, 16. februarja, ob 15. uri izpred gasilskega doma v Dobrini. Pot je krožna in vodi skozi Hrastje in čez Žusem nazaj v Dobrino. Vmes bo postanek pri cerkvici sv. Valentina na Žusmu s kratkim molitvenim srečanjem in predstavitvijo cerkve. Naj omenimo, da poleg nje stoji še podružnična cerkev sv. Jakoba iz 14. stoletja z dragocenimi freskami.

Prijavnina tudi tukaj znaša pet evrov, pohodnike ob poti čaka okrepčilo. Ob vrnitvi v Dobrino se bo druženje nadaljevalo v gasilskem domu. Za pot boste potrebovali približno tri ure, ker se bo vmes znočilo, pa svetujejo čelne svetilke.

Kozjanski stolp ljubezni

Za vse, ki se na pot najraje odpravijo sami, pa bo zagotovo zanimiv obisk Stolpa ljubezni na Žusmu, točneje na severovzhodnem vrhu 669 metrov visokega Velikega špička. S 25,90 metra velja za najvišji leseni stolp v Sloveniji. Kot piše na spletni strani občine Šentjur, so ga poimenovali Stolp ljubezni po cerkvi, posvečeni sv. Valentinu, zavetniku zaljubljencev. Zgradili so ga leta 2015, do vrha stolpa vodi 116 stopnic, vmes je 22 podestov in dve razgledni ploščadi, od koder se v lepem vremenu razprostira pogled na Hrvaško, Madžarsko, Avstrijo, vidi se celo Triglav. Na vrhu lahko obiskovalci preizkusijo zvon želja.

 Gradnja stolpa je bila zelo zahtevna, saj so morali na vrh hriba, kamor ne vodi nobena cesta, spraviti še beton, več kot tono in pol nerjaveče kovine in drug material. Macesnov les so pripeljali s Koroškega, obdelali pa so ga v Komendi. Obisk stolpa je zavidljiv predvsem v toplejših dnevih, ob koncih tedna poskrbijo tudi za gostinsko ponudbo, v lani prenovljeni brunarici se lahko hkrati okrepča in pogreje do 20 oseb.

Do Stolpa ljubezni vodi več poti. Najbolj priljubljena je panoramska pot na Žusem, ki se začne pri Turistični kmetiji Žurej – Ječovo v vasici Javorje (do nje se pripeljete po cesti iz Šentjurja mimo Slivniškega jezera). Pot je dobro označena in lahka, dolga je nekaj manj kot štiri kilometre, pohodniki premagajo 356 višinskih metrov, traja pa dobro uro in pol.

Za zahtevnejše pohodnike je primerna tako imenovana strma pot na Žusem, ki se začne pri Grofovem štantu (v križišču namesto k Turistični kmetiji Žurej zapeljemo naravnost, po dobrih 300 metrih pa desno do kamnoloma, od koder pridemo po dobrem kilometru do urejenega parkirišča). Del poti je opremljen z jeklenicami, klini in stopnicami in prečka številne skale. Lahko pa se do žusemskih cerkva pripeljete z avtomobilom in se sprehodite do stolpa (približno 15 minut).

Več informacij dobite na spletnih straneh: www.turizem-sentjur.com ali www.izviri-dobrina.si ali v TIC Šentjur, telefonska številka: 03 749 25 23.

Jožica Hribar, fotografija: Franci Hrovatič 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media