Presajamo sobne rastline

Prosti čas | feb. '19

Vse daljši dnevi prebudijo tudi rastline v našem domu. Rastline kar naenkrat oživijo, začnejo rasti in širiti korenine. Prihaja čas, da presadimo in osvežimo zelene lončnice.

Najprimernejši čas za presajanje je od sredine februarja do konca pomladi. Pri tem je dobro upoštevati, da ne presajamo, ko rastline cvetijo ali nastavljajo popke. Za zadostno količino hranil poskrbimo tako, da odstranimo vrhnjo plast zemlje in dodamo svež substrat. Manjše rastline presajamo vsako leto, večje v velikih loncih pa na vsakih nekaj let.

Rastline, ki prihajajo k nam iz eksotičnih krajev, kot so orhideje, agrumi (limone, mandarine, kumkvat) in palme, potrebujejo poseben zemeljski substrat. Ta jim omogoča življenje v pogojih, kakršnega so imele na naravnih rastiščih. Pripravljena mešanica za presajanje ima prednost pred domačim kompostom, ker ne vsebuje plevelov niti bolezni in škodljivcev, ki smo jih imeli na vrtu.

Če se dobro pripravite na presajanje, ne bo veliko pospravljanja. Dela se lotite na hodniku ali kjer imate na razpolago večjo mizo. Nanjo položite večji kos tkanine, folije ali časopisnega papirja. Po opravljenem delu podlogo preprosto zvijete, in kar se vam je raztreslo, odnesete na vrt ali stresete v smetnjak.

Nabavite primerno velike cvetlične lonce, ki naj bodo od prejšnjih pri manjših lončnicah večji za več kot centimeter, pri velikih pa za pet centimetrov. Uporabite lahko tudi stare cvetlične lonce, vendar jih dobro očistite z detergentom za pomivanje posode, da ne bi prenesli morebitnih bolezni in škodljivcev na presajeno rastlino. Kdor rad skrbi za okolje, naj uporabi lonce iz gline. Ti so za rastlino veliko prijetnejši, ker je glina porozna, zračna. Pri zalivanju glineni material vsrkava vodo in jo prihrani rastlini, ko jo ta najbolj potrebuje. Glineni lonci so težji od tistih iz plastičnih materialov, zato je rastlina v njih veliko bolj stabilna.

Rastlino izlončite in preglejte, v kakšnem stanju je koreninski sistem. Če je zelo na gosto prepleten, ga s škarjicami razrahljajte. Drobne korenine rahlo prikrajšate. Lončki za presajanje morajo imeti odprtino za odtekanje vode. Na luknjo položite kamen, črepinjo ali natresite glinopor, ki bo omogočal, da zemeljski substrat ne zasuje odprtinice. Nato na dno nasujte nekaj centimetrov zemeljskega substrata. V lonček postavite presajeno rastlino in jo z vseh strani obložite s preostalim substratom. Plast zemlje naj se konča dober centimeter pod vrhom, da bo rob zaustavil vodo pri zalivanju. Po končanem presajanju rastline dobro zalijte.

Kaj pa bodeči lepotci?

Tudi oni potrebujejo poseben zemeljski substrat, ki ga v manjših količinah kupite v vrtnarijah. Presajanje brez večjih poškodb opravite s pomočjo kuhinjskih prijemalk ali pribora za žar. Bodeči del nežno primete s prijemalko, z drugo roko odstranite lonček. Bodice bi lahko zavili tudi v časopisni papir ali tkanino, če je kaktus prevelik. 

Ne pozabite na rastline, ki so pri nas kratek čas. Večina sobnih rastlin prihaja k nam iz uvoza. Najpogosteje iz Nizozemske, Nemčije, Italije pa tudi bližnje Madžarske. Posajene so v plastične lonce in lahek šotni substrat, ki ne vsebuje hranil. Specializirane vrtnarije v tujini so namreč tako tehnološko izpopolnjene, da rastlini dodajajo gnojila izključno z zalivanjem. S pomočjo računalnikov vedo, kateri element rastlina potrebuje, da bo v najlepšem stanju prišla do končnega potrošnika.

To pa pomeni, da sobni rastlini, ki jo kupite, hitro zmanjka zaloge hranil. Če želite, da bo še naprej lepo uspevala, ji morate zagotoviti dovolj hrane. Cvetočim rastlinam dodajte gnojilo za cvetenje, zelene lončnice pa čim prej presadite.

Besedilo in fotografije: Branka Urbanija Juvančič


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media