Metanje mehke palice … 

Dobro počutje | feb. '19

Slika 1a

… je prijetna popestritev vadbe, primerno je za ogrevanje kot tudi za razvijanje spretnosti in moči. Prednosti mehke palice, narejene doma, je več: narejena je iz popolnoma naravnih reciklažnih materialov, je higienska, saj jo lahko operete, poleg tega pa je še mehka in prijetna pri uporabi.  

Slika 1b

Slika 1c

Oglejmo si izdelavo tega prijetnega vadbenega rekvizita, ki ga lahko naredimo kar doma. Papir za peko ovijete okoli kartonastega zvitka, ki je ravno prav dolg in trden, da ga lahko uporabite za palico. Lahko uporabite tudi ustrezno dolgo in ravno leseno palico iz ne preveč težkega lesa. Palico nato ovijete s staro brisačo ter utrdite z bombažnim elastičnim povojem (slike 1a, 1b in 1c). Priporočam, da za utrjevanje povoja ne uporabljate sponk, saj se ob prijemanju rade snamejo. Raje zataknite konec povoja in ga utrdite z nekaj enostavnimi šivi, ki jih pred pranjem brisače in povoja enostavno razparate in ob ponovni izdelavi spet zašijete. Šivanje vam bo vzelo bori dve minuti. 

Slika 2

Najprej si palico podajajte, nato pa mečite iz roke v roko. Tako boste ogreli telo, sčasoma se bo sproščenost spontano pokazala z nasmehom na obrazu (slika 2). Za popolne začetnike je uporaba mehke palice idealna metoda, saj izključuje strah pred udarci in na ta način omogoča hitro napredovanje pri gibanju. Nobena umetnost ni izpopolniti se v metanju palice in vztrajati čim dlje, da ne pade na tla. Umetnost pa je, da si upate metati palico vedno višje in bolj v levo ali bolj v desno in se ob tem zabavate – obenem pa gibalno hitro napredujete. Vaja je primerna za ljudi vseh starosti, za popolne začetnike, športne navdušence in tudi za invalide. Podajanje in metanje palice iz roke v roko vedno prilagodite svojim sposobnostim.

Kot malce napornejšo izvedbo predlagam, da se pozabavate z metanjem sede (slika 3). Ob sedenju raznožno in metanju palice na levo in desno stran telesa boste razgibali in okrepili celo telo. Ko začutite rahlo utrujenost, si privoščite počitek, tako da ležete in iztegnete telo. Bolje je, da metanje ponovite 2- do 3-krat in vmes počivate, kot pa da ponavljate vajo do zariplosti in onemoglosti. Zariplost vedno nastane ob zadrževanju dihanja, skoraj vse vrste gibanja pa potrebujejo neprekinjeno in povezano dihanje. Tudi metanje palice.

Slika 4

Najzahtevnejše pa je metanje palice leže (slika 4). Za to vajo velja že vse prej opisano. Dobro je imeti dovolj veliko in mehko vadbeno podlogo, ki vam bo omogočala obračanje z enega na drugi bok.

Ko zaključite vadbo, priporočam, da si zmasirate in pretegnete zapestja, dlani in prste ter sprostite celo telo.

Besedilo: Savina Vybihal, prof. športne vzgoje


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media