Rokodelske delavnice v znamenju čebel

Dobro je vedeti | feb. '19

Rokodelke in rokodelci iz različnih upokojenskih društev so se decembra lani že šestič srečali na tridnevnih rokodelskih delavnicah v hotelu Delfin v Izoli. Namen organizacije teh delavnic je ohranjanje kulturne dediščine, prenos znanja in izkušenj na sovrstnike in druge generacije, predvsem pa mlade v svojih okoljih, ter spodbujanje samozaupanja in aktivnega staranja starejših.

Tokrat se lahko pohvalijo z rekordno udeležbo, saj je v Izolo prišlo 160 rokodelk in rokodelcev iz 68 društev – prvič iz vseh 13 pokrajinskih zvez. Rdeča nit delavnic so bili izdelki za čebelarstvo in medičarstvo. Udeleženci so ustvarjali na temo Mini medoviti vrt, risali so na steklo, izdelovali so kvačkane, klekljane in polstene čebele, mozaik s semeni, mrežo za kozarce, darilne vrečke, medovite cvetlice, sveče iz voska, panjske končnice, vrečke z izvezeno čebelo, košarice iz ratana, vaze v obliki satja, opletene stekleničke, pekli so ferdinandov medeni kolač, spremljevalci rokodelcev pa so se preizkusili v izdelovanju papirnatega letala.

Udeleženci so imeli še vrsto spremljevalnih dejavnosti, med drugim so poslušali predavanja o čebelah in medu ter o varnosti v prometu, ogledali so si izolske parke, mojstrice in mojstri, ki so bili prvič na delavnicah, pa so pripravili razstavo svojih izdelkov. Delavnico sta obiskala tudi Janez Sušnik, predsednik Zdusa, in Vera Pečnik, podpredsednica Zdusa.

Zaključni večer je po tradiciji zelo vesel, tako je bilo tudi na šestem srečanju. Rokodelke in rokodelci so pokazali vse izdelke in se zabavali ob kulturnem programu, v katerem je sodelovalo 28 udeležencev z recitacijami, poezijo, skeči in šalami, petjem in harmoniko. Vsi skupaj pa so zapeli s pevko ljudskih pesmi Marjetko Popovski.  

(Besedilo in fotografiji: Marija Golob)


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media