Redni pregledi rešujejo življenja

Dobro počutje | feb. '19

Zaradi učinkovitega presejalnega programa za odkrivanje predrakavih in zgodnjih rakavih sprememb na materničnem vratu se Slovenija v zadnjih letih že uvršča med evropske države z najmanjšim bremenom tega raka, so povedali strokovnjaku ob evropskem tednu boja proti raku na materničnem vratu.

Od leta 2003, ko smo uvedli presejalni program ZORA, se je pojavnost raka na materničnem vratu prepolovila. Rednih pregledov se udeležuje več kot 70 odstotkov žensk, na leto zboli okoli 120 žensk, umre pa okoli 40 do 50 žensk.

V sklopu programa ZORA ginekologi s pregledovanjem zdravih žensk med 20. in 64. letom pravočasno odkrijejo tiste, ki imajo predstopnjo ali začetno stopnjo raka na materničnem vratu. Tedaj je mogoče z enostavnimi terapevtskimi posegi raka preprečiti ali povsem pozdraviti. Izbrani ginekolog pacientkam odvzame bris materničnega vratu (test PAP) vsaka tri leta. Ženskam, ki nimajo izbranega osebnega ginekologa, pa pošljejo vabilo na redni preventivni ginekološki pregled iz registra Zore. Ob vabilu dobijo seznam ginekoloških ordinacij, kjer se lahko naročijo na pregled. 

Ženske, ki redno hodijo na presejalne preglede, imajo kar 70 do 80 odstotkov manjšo verjetnost, da bodo kadar koli zbolele za tem rakom. Prav tako ženske, ki so bile cepljene proti okužbam s človeškimi papilomavirusi (HPV) še pred prvo okužbo. 

Ob tem pa ginekologi opozarjajo, da se presejalnih pregledov premalo udeležujejo ženske med 50. in 64. letom starosti, zato so bolj ogrožene, da bodo zbolele in bo rak pri njih odkrit v napredovalem stadiju. Zgodnjih simptomov, ki bi opozarjali na nevarnost raka, namreč po navadi ni. Ženskam, ki po starosti ne spadajo v presejalno skupino, pa priporočajo, da se o pregledih pogovorijo z izbranim ginekologom.

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media