ZDRAVJE KRATKI

Dobro počutje | feb. '19

Brez težav pri požiranju

Nepravilno jemanje zdravil, na primer drobljenje tablet, uživanje tablet s kašo ali sokovi, lahko med drugim zmanjša njihovo učinkovitost ali spremeni njihovo delovanje. Zato obstaja gel GLOUP, ki močno olajša požiranje vseh vrst tablet in kapsul. Tableto ali kapsulo položite na žlico, čeznjo iztisnite gel in vse skupaj pogoltnite. Primeren je za diabetike, osebe s celiakijo in otroke od 2. leta starosti naprej.

Premalo družinskih zdravnikov in ginekologov

Zdravniki družinske medicine vnovič opozarjajo, da jih je premalo, zato so zdravniki, sestre in tehniki v ambulantah preobremenjeni. Pridružujejo se jim tudi ginekologi, ki jih (poleg radiologov in ponekod pediatrov) primanjkuje zlasti v zdravstvenih domovih. Zaradi preobširne administracije zdravnikom zmanjkuje časa za varno in kakovostno obravnavo bolnikov. Poleg tega so vse starejši, veliko je bolniških odsotnosti, odhodov na druga delovna mesta in upokojitev.

Kot pa opažajo na Zdravniški zbornici Slovenije, med mladimi zdravniki ni zanimanja za specializacijo družinske medicine. Po drugi strani je med mladimi zdravniki specializacija iz ginekologije in porodništva zaželena, vendar novi specialisti zaposlitev raje poiščejo v bolnišnicah. Po prvih ocenah bi v javnem zdravstvu potrebovali vsaj 30 novih ginekoloških timov, da bi ohranili kakovostno obravnavo pacientk, saj je bilo lani na ginekologa povprečno opredeljenih okoli 4800 žensk, nekateri skrbijo celo za več kot 7000 pacientk. Pravico do izbranega ginekologa imajo pri nas vsa dekleta, starejša od 13 let. Število nosečnic sicer upada, a so vse bolj informirane in zahtevne, poleg tega je vse več starejših pacientk, ki se jim morajo bolj posvetiti, pravijo ginekologi in opozarjajo, da za administrativna opravila porabijo prav toliko časa, kot ga imajo na razpolago za pregled pacientke.

 

Stres povečuje tveganje razvoja demence

Najnovejša raziskava danskih znanstvenikov je pokazala, da lahko na razvoj Alzheimerjeve bolezni poleg že znanih dejavnikov, kot so starost, zgodovina bolezni v družini in genetski zapis, vplivajo tudi psihološki dejavniki, predvsem stres.

To so ugotovili pri proučevanju 6807 sodelujočih v raziskavi o zdravju srca, pri katerih so iskali povezave med izgorelostjo v srednjih letih ter poznejšim razvojem Alzheimerjeve bolezni. Pri sodelujočih, ki so navedli od pet do devet simptomov izgorelosti, je bilo za 25 odstotkov večje tveganje za razvoj demence kot pri tistih brez simptomov. Pri tistih z več kot desetimi simptomi pa je bilo to tveganje večje celo za 40 odstotkov.

A. Ž. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media