Medicinski med celi rane

Dobro počutje | feb. '19

Med je tradicionalno naravno zdravilo, ki ga lahko uporabljamo tudi za hitrejše celjenje ran. Seveda ne kar tistega iz kozarca, pač pa posebej pripravljen (sterilen) medicinski kostanjev med. Domžalsko podjetje Tosama je že pred desetimi leti razvilo posebne obloge z medicinskim medom, ki jih prodajajo že v 14 držav.

Z medicinskim kostanjevim medom lahko zdravimo kronične rane, ki se slabo oziroma počasi celijo (na primer razjede na diabetičnem stopalu, razjede zaradi pritiska, golenske razjede, rane zaradi okužbe z bakterijo MRSA itd.), in rane po obsevanju ali kirurških posegih. Doma je dobro imeti tekoči medicinski med v tubi, ki ga uporabimo pri zdravljenju odrgnin, ureznin ali opeklin.

Učinki medu na celjenje so odvisni od tega, na katerih rastlinah se je čebela pasla, encimov, ki jih izločajo čebele, in fizikalno-kemijskih parametrov medu. Številne raziskave so pokazale, da ima največ koristnih snovi kostanjev med, torej med gozdne paše, ki je najbolj čist in ni kontaminiran s pesticidi in težkimi kovinami. V Tosami sodelujejo s Čebelarstvom Božnar, ki jim priskrbi med vrhunske kakovosti od preizkušenih proizvajalcev. Ker je slovenskega premalo, uporabljajo tudi kostanjev med iz sosednjih držav, pred uporabo pa opravijo biokemijske in mikrobiološke analize.

Ena izmed še nepojasnjenih skrivnosti narave je ta, da se učinki medicinskega medu prilagajajo stanju rane, zato ga je mogoče uporabiti v kateri koli fazi celjenja. Visoka vsebnost sladkorja v medu povzroča osmotski tlak, ki pospeši čiščenje rane (razgrajuje odmrlo tkivo), spodbudi lastni imunski odziv, zmanjšuje otekline in blaži vnetje ter izsuši bakterije (deluje protimikrobno in protibolečinsko), zmanjšuje neprijeten vonj in pospešuje granulacijo ter epitelizacijo (robovi rane se hitreje zapirajo). Medena obloga rano ščiti pred zunanjimi okužbami in poškodbami ter hkrati omogoča vlažno okolje, v katerem se rane celijo do dvakrat hitreje. Dobre izkušnje z medicinskim medom imajo tudi v Splošni bolnišnici Ptuj, kjer ugotavljajo, da je zelo učinkovit zlasti za zdravljenje kroničnih ran. 

Obloge z medom lahko brez skrbi uporabljajo tudi diabetiki, osebe z alergijo na čebelji strup pa naj jih uporabljajo pod zdravniškim nadzorom. Edina slabost uporabe medicinskega medu za celjenje ran je v tem, da si ga morajo bolniki v večini priskrbeti (in seveda plačati) sami. V zahodnih državah so namreč sodobne obloge za oskrbo ran bolnikom dostopne na recept ali pa jih dobijo v zdravstvenih ustanovah.

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media