Sterilizacija, kastracija – DA ali NE?

Prosti čas | mar. '19

 Večna vprašanja med lastniki živali ter lastniki in veterinarji v ambulanti so vprašanja o sterilizaciji oziroma kastraciji. Kdaj, zakaj, če sploh, kaj pridobimo, kaj poslabšamo, ali je to naravno ...?

Posega sta ključnega pomena pri reševanju problematike brezdomnih ali zapuščenih živali. Tudi v slovenski zakonodaji je določeno, da je vsak skrbnik psa ali muce dolžan zagotoviti, da ne pride do nezaželenih rojstev. Prav je, da se že prej, preden si omislimo žival, odločimo, ali nameravamo pse in muce razstavljati, vzrejati, ali pa se odgovorno odločimo za kastracijo in sterilizacijo. Oba posega imata številne pozitivne učinke na zdravje naših kosmatincev, česar si seveda vsi najbolj želimo.

Sterilizacija je kirurški poseg, s katerim odstranimo reproduktivne organe pri samicah. Običajno so odstranjeni samo jajčniki, tako preprečimo izločanje spolnih hormonov in posledično različne bolezni, kot so vnetja maternice, ciste na jajčnikih, tumorji na seskih ali maternici.

Pozitivne posledice sterilizacije:

- zmanjšano število nezaželenih mladičev

- manjša možnost pojava raka na maternici, jajčnikih, mlečnih žlezah

- preprečitev pojava namišljene brejosti

- preprečitev genetsko pogojenih bolezni in napak

- preprečitev gnojnega vnetja maternice

Kastracija pomeni odstranitev mod (testisov) iz modnika pri samcih, tako preprečimo nastanek moškega spolnega hormona, ki je vzrok za številna obolenja prostate, tumorjev na prostati in modih.

Pozitivne posledice kastracije:

- zmanjšanje nezaželenega števila potomcev

- manj potepanja

- manjše tveganje za pojav raka na prostati, modih

- manj vnetij prepucija in sečil

- manjši prenos genetsko prenosljivih bolezni

- manj označevanja teritorija, ki je pri mačkah še posebej nadležno

Praviloma svetujemo sterilizacijo in kastracijo pri manjših pasmah pri starosti okrog 6 mesecev in pri večjih pri starosti od 9 do 12 mesecev.

Razbijmo mite

Kosmatinec se bo zredil in bo bolj len. Res je metabolizem lahko nekoliko spremenjen. A glede na to, da si psi in muce ne kuhajo sami in ne jemljejo hrane sami iz hladilnika, ni razloga, da bi se ob uravnoteženi prehrani in primernem gibanju teža povečala. Torej gre le za izgovor lastnikov, ki jim rado kaj preveč pade v posodo ali z mize.

Spremenil se bo značaj psa. Sterilizirani in kastrirani postanejo manj nervozni, manj agresivni, manj markirajo, se ne potepajo, in to so edine spremembe vedenja, ki so prav gotovo pozitivne.

Poseg ni naraven. Narava dovoljuje reprodukcijo vse življenjsko obdobje, živali ne dojemajo parjenja kot ljudje spolnost, tako da to ni res. Prav tako ni naravno, da naši ljubljenci ne iščejo sami hrane, da ležijo na posteljah in kavčih.

Psica naj bi imela vsaj eno leglo, sicer ne bo normalna. Če imajo psice mladiče, to ne izboljšuje njihovega zdravstvenega stanja, saj ravno prekinitev hormonskega ciklusa vpliva na preprečevanje rakastih obolenj.

Psici bo uhajal urin. Težave se lahko pojavijo pri približno 10 odstotkih psic, večkrat pri večjih pasmah, vendar z zdravili zdaj to že uspešno rešujemo.

 Kot odgovorni lastniki zato poskrbimo, da zmanjšujemo število brezdomnih muc in psov, predvsem pa poskrbimo za zdravo in zadovoljno življenje svojih kosmatincev.

Iris Selan, dr. vet. med.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media