Venomer lepe, zdrave in zadovoljne

Dobro počutje | mar. '19

O ženski lepoti je bilo napisanega toliko, da ni kaj dodati. A saj veste: lepota je skladnost telesa in duha. Če želimo ostati mladostne, upoštevajmo preproste nasvete: skrbimo za ustrezno, a ne pretirano rekreacijo, da si skupaj s pravilno prehrano krepimo postavo in izboljšamo kožo. Hudi sovražniki naše postave v srednjih letih so stresni hormoni, ki se jim najlažje izognemo s smehom. Menda ima deset minut smejanja enak učinek kot sto zamahov z veslom.

Rekreacija je dobra za telo in presnovne procese: med gibanjem zajamemo več kisika za biokemične reakcije. Če celice normalno delujejo, imamo dovolj energije in moči. Toda pri rekreaciji smo še bolj izpostavljeni škodljivim prostim radikalom, ki nastajajo kot stranski produkt zgorevanja. Še hujšo škodo v telesu delajo peroksidi, ki tudi spreminjajo maščobne dele celic v žarkost, kvarijo aminokisline, genetske kode toliko časa, da celice ne morejo več pravilno delovati in odmrejo. Temu pravimo oksidativni stres. Zato je treba uživati veliko antioksidantov: karotenoidnih in flavonoidnih snovi ter križnic in mineralov, kot so selen, cink in krom, kakor tudi vitaminov C in E. Uživajmo špinačo, solato, jagodičje, orehe, semena, jajca, lečo, grah, fižol in polnovredni kruh.

V srednjih letih se začne zmanjševati izločanje želodčne kisline in beljakovine se ne morejo več popolnoma razgraditi v aminokisline, te pa ne morejo prenesti dovolj rudnin v celice. Prebava je slaba, presnova postaja manj učinkovita, znižuje se raven rastnih hormonov, slabše deluje razstrupljevalni sistem, posledično je slabši izkoristek vitaminov ter mineralov.

Oreški, stročnice, olive ...

Pred obrokom je dobro spiti kozarec limonovega ali pomarančnega soka. Meso je dobro pokapljati z limonovim sokom. Želodčno kislino spodbujajo tudi rdeča pesa, avokado, zelena zelenjava in prehrana, ki vsebuje veliko holina: jetra, jajčni rumenjak, kvas, lecitin ... Med jedjo ne bi smeli piti vode, vino pa lahko. Solato je najbolje jesti pred glavno jedjo, sadje pa pol ure pred glavnim obrokom in tri ure po njem.

Zaradi manjšega izločanja želodčne kisline se tudi kalcij ne razgradi popolno; nabira se pod kožo in pospešuje nastanek gub. Kopiči se tudi v sklepih, kjer povečuje vnetje, aterosklerozo in nastajanje ledvičnih kamnov. Kalcij bolje izkoristimo, če povečamo vnos nenasičenih esencialnih maščobnih kislin, magnezija in vitamina D. Povečajmo vnos vseh vitaminov skupine B, kalcija, magnezija ter vitaminov A, E in C. Uživati je treba več neoluščenega zrnja, oreškov, semen, stročnic, fig, mandljev, temnozelene zelenjave in banan. Absorpcijo magnezija povečujejo beljakovinska hrana, rdeče in piščančje meso, ribe in jajca, jedi, bogate s fosforjem in cinkom ter vitamini B1, B6, C in D.

Če nam primanjkuje cinka, imunski sistem ne more brezhibno delovati. Največ cinka je v ostrigah, dušeni govedini, telečjih jetrih, puranjem mesu, semenkah bučk in buč, v grahu, leči in aloji veri. Absorpcijo cinka povečujemo z večjim vnosom beljakovin.

Selen močno zavira delovanje virusov. S staranjem se njegova koncentracija zmanjšuje in s tem odpornost telesa. Selena je veliko v brazilskih in kokosovih orehih, pšeničnih kosmičih, tuni, škarpini, klapavicah, ostrigah, piščančjih jetrih, sončničnem semenu, pšeničnem zrnju, jurčkih, kolerabi, česnu in sojinih zrnih. Absorpcijo selena izboljšujejo vitamini A, E in C.

Mineral krom uravnava krvni sladkor. Premalo kroma in posledično preveč inzulina v krvi vodi v »starostno sladkorno bolezen«. Krom je v križnicah, polnovrednem žitu, pivskem kvasu, oreških (zlasti lešnikih, mandljih, pistacijah), grahu, rdečem fižolu in arašidih.

Za lepo postavo

Mladost možganov ohranjamo z naravnim vitaminom E, pomembni so še vitamina B 12 in B6 ter folna kislina, ki pomaga ohranjati duševne sposobnosti, preprečuje izgubo spomina, demenco in depresijo.   

Postava je odvisna od hormonov, predvsem od estrogena. Drugi hormon za vitko postavo je dehidroepiandrosteron ali s kratico DHEA. Tudi ta z leti upada in s tem ruši hormonsko ravnovesje. K neravnovesju pripomorejo tudi slabotnejši ščitnični in rastni hormoni, saj se je rast končala kmalu po dvajsetem letu. Presnova se upočasni, tako pa se lažje nabirajo podkožne maščobe.

Kako popravljamo neravnovesje hormonov in krepimo njihovo delovanje?

- Uživamo hrano s skvalenom, ki je v olivnem olju, čistem ribjem olju, tunini, olivah, avokadu, jajčevcih in sirih.

- Rastni hormon (somatotropin) skrbi za čvrstost kože in mišično maso ter zmanjšuje maščobne celice; telo ga izdeluje le v globokem spanju pred polnočjo! Redno dvajsetminutno vsakodnevno gibanje spodbuja nastajanje rastnega hormona.

- Zvečer uživamo beljakovine ter živila z vitamini C, B3 in B6, cinkom, kalcijem, magnezijem in kalijem. S tem bomo pospešili izločanje rastnega hormona. Uživamo več pistacij, rozin, lešnikov, sezama, ovsa, prosene kaše in riža, korenja, jajc, sirotke in sirotkinega sira ter čokolado.

- Za tvorbo ščitničnih hormonov potrebujemo aminokisline, zlasti tirozin (koruza, jajca, mleko, riž, svinjina, skuta, grah in fižol) ter mineral jod in antioksidante.

- Za lepo postavo poskrbi testosteron, ki je moški spolni hormon, a ga tvorijo tudi jajčniki. Testosteron izboljša mišično maso, učvrsti stegna ter preprečuje in zmanjšuje celulit. Tudi redna spolna dejavnost krepi nastajanje tega hormona. Zanj potrebujemo dovolj vitaminov A, C, E in B ter cinka, magnezija, mangana in molibdena.

- Fitoestrogeni so naravni rastlinski vir za vzpostavitev hormonskega ravnovesja, imajo jih laneno seme in olje, brokoli, slive, pšenica, oljke in sončnična semena, grah, fižol, leča, soja, kalčki lucerne (alfa alfa), hmelj, vsa semena iz žit.

- Za pomladitev rastnega hormona je izvrsten obrok puranji zrezek v gorčični omaki ter mešana solata iz radiča, motovilca, rukole, paradižnika in koruze s sezamovimi in bučnimi semeni ter solatno polivko.

Recepti

Za popravljanje genskih poškodb: Mlado špinačo operemo, očistimo in položimo na širok krožnik. Potresemo jo s tankimi rezinami čebule. Lahko dodamo rezino kuhanega jajca in nasekljane olive. Prelijemo z olivnim oljem, pokapamo z limonovim sokom, potresemo s karijem in poprom. Posebej popečemo tunin file in ga dodamo na krožnik. Kot priloga je lahko začinjena polenta.

Za vitek pas

  1. a) »Tóčaj po primorsko«: jajčevce narežemo na tanke vzdolžne liste in jih nekaj dni mariniramo v olivnem olju s sesekljanim česnom in peteršiljem. Postrežemo na plitkih krožnikih in pred zaužitjem po želji pokapamo z limonovim sokom. Jemo skupaj s črnim pšeničnim kruhom, ki ga »točamo« (pomakamo) v olje. Zraven prija kozarec dobrega primorskega vina.
  1. b) Začinjena polenta: na olivnem olju rahlo popražimo česen in kajenski poper, dodamo papriko, paradižnik, nasekljane olive, kapre in zmleti poper. Zalijemo z vodo, ko zavre, med mešanjem vsipljemo koruzni zdrob. Oblikujemo koruzno potico in jo posujemo s parmezanom. Ponudimo kot prilogo.
  1. c) Skuta z olivami in avokadom: olive izkoščičimo in skupaj z avokadom nasekljamo ter vmešamo v skuto. Solimo in popramo po želji. Z lončkom oblikujemo kupček, ki ga okrasimo z orehovim jedrcem in obdamo z rezinami avokada, ki smo jih dodobra pokapali z limonovim sokom. Zaužijemo takoj, saj ne sme stati.

Za boljše delovanje ščitnice in manj maščobe na trebuhu: Rdeče zelje in jabolka naribamo, prelijemo s polivko iz olivnega olja, limonovega soka, soli, popra in pinjenca.

Za razvajanje: Banane, fige in dateljne narežemo na koščke, potresemo s čokolado in damo v pečico za toliko časa, da se čokolada razpusti in poveže vsebino. Potresemo z nasekljanimi arašidi, orehi, lešniki in mandeljni.

Marija Merljak, univ. dipl. inž. živ. teh.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media