Babji ali Zmajev zob?

Zgodbe | mar. '19

Robavsa, ki puli zmaju zob, je narisal Franc Kunaver

Zmaji nekdaj niso bili le pošasti, ki so požirale živino in povzročale potrese in poplave, ampak so bili tudi zanesljivi varuhi zakladov. Morda eden teh zmajev še danes čuva zaklad v jezeru pod vasjo Dovje.

V Močilniku pod dovško vasjo, globoko pod zemljo, leži Zlato jezero. V tem jezeru je zlata, da ga z desetimi barkami ne bi mogli odpeljati. In še nekaj je v tem jezeru – zmaj s sedmimi glavami!

Nekega dne je tega zmaja zabolel zob. Kar tulil je od bolečine. V tej hudi stiski se je spomnil na velikana Robavsa, ki je v starih časih živel v gošči pod Borovljami – tako se je nekdaj imenovala današnja Kranjska Gora. Robavs je bil zoboderec in ranocelnik velikanom, zmajem, divjim ženam in drugim takim skrivnostnim bitjem. Dovški zmaj je odlomastil naravnost k Robavsu. Grozanski zoboderec ta dan ni imel kaj prida posla, zato si je preganjal dolgčas tako, da je pljuval na Mežakljo onstran doline. Kadar je pogodil najvišji vrh Mežaklje, je od veselja kar zarjul.

 Zmaj je prišel do njega, proseče iztegnil srednji gobec in zavekal: »Gospod doktor, nujte, bolni zob mi izrujte!«

Velikan Robavs je vtaknil svojo glavo v zmajevo žrelo in si skrbno ogledal črviv zob. Nato je pograbil velikanske klešče in – tresk! Zob je bil zunaj. Zakotalil se je po bregu in se postavil pokonci na robu Jelovice.

 Zmaj si je oddahnil in hotel je odlomastiti domov.

»Hoj, hoj, kako bo pa s plačilom?« je revsknil velikan Robavs.

»Zahvali Boga, da te ne požrem, ham, ham,« se je zarežal zmaj.

Velikan Robavs pa tudi ni bil od muh. Grozeče je zamahnil s kleščami in zarobantil: »Tristo zelenih, tako se pa tudi ne dam!«

 Zmaj se je zbal in ponižno zagolščal: «Nuj, nuj, nikar se ne huduj! Saj sem se samo šalil.« Povabil je Robavsa s seboj v Močilnik in mu postregel z vsemi dobrotami.

Zmajev zob, ki se je zakotalil na rob Jelovice, pa še danes stoji tam, na istem mestu. Na daleč je viden ta kamniti »zob«, ki danes nosi ime Babji zob. Bolj prav bi bilo, če bi se imenoval Zmajev zob. Le kdo bi mogel vedeti, zakaj je ta mogočna kamnita škrbina, ki danes kraljuje na obzorju nad Blejskim jezerom, dobila ime Babji zob.

Dušica Kunaver


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media