Gluhoslepi so med nami

Dobro počutje | mar. '19

Spremljanje oseb z gluhoslepoto

Osebe z gluhoslepoto imajo različne kombinacije ovire sluha in vida, kar pa zelo vpliva na vsa področja življenja: na družbeno življenje, dostop do informacij, orientacijo in mobilnost, še posebej pa je oteženo sporazumevanje. 

Potrebe gluhoslepih so individualne in specifične za vsakega posameznika; odvisne so od ovire, njene jakosti, časa nastanka, sposobnosti funkcioniranja v okolju, podpore družinskega okolja, morebitnih pridruženih ovir in bolezenskih stanj ter drugih dejavnikov. V vsakodnevnih situacijah potrebujejo ob sebi usposobljenega človeka, ki je zmožen podati vse informacije iz okolja ter mu tolmačiti na način, ki mu je prilagojen, da je celostno seznanjen z dogajanjem v okolju. Obstajajo številni načini sporazumevanja, ki pa se jih je treba naučiti. Prav tako potrebujejo celostno strokovno obravnavo, s poudarkom na krepitvi moči in opolnomočenju.

V veliko pomoč jim je Združenje gluhoslepih Slovenije DLAN, ki združuje osebe z gluhoslepoto in njihove zakonite zastopnike iz vse Slovenije. Združenje je polnopravni član Evropske zveze gluhoslepih (EDbU), Svetovne federacije gluhoslepih (WFDB) ter Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije. Deluje na območju vse Slovenije ter članom in ljudem z gluhoslepoto vse svoje storitve ponuja brezplačno.

V združenju DLAN delujeta Dnevni center gluhoslepih, ki je odprt 8 ur na dan od ponedeljka do petka, ter skupina za samopomoč svojcev. Gluhoslepi so dnevno vključeni v različne podporne oblike individualne pomoči in vodene aktivnosti v sofinanciranih programih: Osebna asistenca, Usposabljanje in socialna rehabilitacija gluhoslepih, Spremljanje in tolmačenje, Usposabljanje gluhoslepih za samopomoč in usposabljanje prostovoljcev, Zmanjševanje socialne izključenosti, Strokovno svetovanje gluhoslepim in zagovorništvo, Skupina za samopomoč svojcev ter Ohranjevanje zdravja gluhoslepim. Izvajajo tudi informativno in založniško dejavnost. Posebej se – za zdaj le s sredstvi donacij – izvajata tudi programa Individualno razvijanje načinov sporazumevanja z gluhoslepimi in Strokovna pomoč starim ljudem z gluhoslepoto. Gluhoslepi delujejo v vseh organih združenja in soodločajo o vseh pomembnih stvareh s področja gluhoslepote.

Če imate tudi sami hkratno oviro vida in sluha oziroma poznate koga, ki se srečuje s tovrstnimi težavami, vas združenje DLAN prijazno vabi, da stopite v stik z njimi: Združenje gluhoslepih Slovenije DLAN, Trebinjska ulica 7, 1000 Ljubljana, tel. št.: 01 542 20 03 in 040 558 832, dosegljivi so ob delavnikih od 8. do 16. ure, ob torkih pa od 10. do 18. ure, e-naslov: zdruzenje.dlan@gmail.com, spletna stran: www.gluhoslepi.si.

Gluhoslepota je invalidnost, ki izhaja iz hkratne dvojne senzorične ovire, pri kateri se prizadeta čuta med seboj ne moreta nadomestiti. Lahko je prirojena ali pridobljena, najpogostejša pa je starostna (po 65. letu). Povzročajo jo lahko številni različni sindromi (CHARGE, Rubella, Usher, Cornelia de Lang in številni drugi) ter bolezni, kot je meningitis.

M. K. fotografija: arhiv združenja DLAN


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media