Bolečine v sklepih in mišicah lajšamo z eteričnimi olji

Dobro počutje | apr. '19

Bolečina, ki spremlja vnetje sklepov (artritis) ter vnetje mišic (miozitis), je lahko izjemno huda. Za blaženje težav si lahko poleg zdravil pomagamo tudi z naravnimi učinkovinami. Ena najboljših izbir so eterična olja – predvsem tista, ki so znana po svojem protivnetnem in protibolečinskem delovanju, saj zmanjšujejo vnetje, spodbujajo krvni obtok, blokirajo bolečinske receptorje, povečujejo gibljivost in širijo žile. Na vnetnem mestu se tako lokalno poveča pretok krvi in izboljša prekrvavljenost vezivnega tkiva. V praksi to pomeni hitrejši potek zdravljenja pri morebitnih vnetjih sklepov, vnetjih mišic ter pri nevralgičnih in revmatičnih obolenjih.

Še posebej priporočljiva eterična olja za lajšanje bolečin pri omenjenih težavah so:

Eterično olje rožmarina

Omili revmatične bolečine in razbremenjuje mišice. Uporabljamo ga za lajšanje blage bolečine v mišicah in sklepih ter pri blagih motnjah perifernega krvnega obtoka, anksioznosti, nespečnosti, za krepitev ali pomiritev živcev. Odlično je tudi za masažo.

Eterično olje borovih iglic

Njegovo delovanje je stimulativne, antiseptične in protibolečinske narave, zato ga uporabljamo pri utrujenosti mišic ter kroničnih bolečinah v sklepih. Aktivira mikrocirkulacijo na področju okorelih sklepov in utrujenih mišic tako, da širi krvne žile, s tem lokalno poveča krvni obtok ter na ta način pospeši zdravljenje.

Eterično olje kamilice

Kamilica je znana po svojih številnih blagodejnih vplivih na zdravje in počutje. Med drugim lahko eterično olje kamilice pospeši celjenje in poskrbi za ublažitev vnetij. Tako je kamilica odlična izbira pri mišičnih krčih in bolečinah v mišicah, glavobolih, menstrualnih bolečinah, za pomiritev ter premagovanje težav s spanjem ipd. Zelo koristna je tudi za lajšanje simptomov artritisa.

Priporočila za uporabo eteričnih olj

Najboljša je uporaba mešanice izbranih eteričnih olj, s čimer se lahko blagodejni učinki posameznih sestavin še okrepijo. Seveda eteričnih olj ne smemo nanašati neposredno na kožo, ampak jih moramo »razredčiti«. Mazilo, kjer so v njem združena vsa zgoraj našteta eterična olja, je varnejše in ga lažje nanašamo na kožo. Z njim nežno zmasirajte prizadeta območja, kjer so težave z artritisom najizrazitejše oziroma kjer je mišična bolečina. Masažo je treba izvajati redno, saj samo na ta način dosežemo najboljše rezultate. Čeprav učinek ob prvi uporabi morda še ne bo tak, kot bi želeli, je dobro malo potrpeti.

T. G.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media