Kultura na kratko 

Prosti čas | apr. '19

Noč knjige 2019

Ob svetovnem dnevu knjige (23. april), ki poteka pod častnim pokroviteljstvom Unesca in povezuje ljubitelje knjige po svetu, bo pri nas že šestič potekala Noč knjige. V 150 krajih po Sloveniji in v zamejstvu se boste lahko srečali s knjigami in avtorji ob glasbi, na razstavah v galerijah in v bogati ponudbi gotovo našli kaj zase. Noč knjige namreč nagovarja vse generacije bralcev, tudi tiste v domovih za starejše, ker spodbuja bralno kulturo, vrednost domišljije ter znanja v družbi. Letos bo potekla v duhu francoske revolucije, pojasnjuje organizator Rok Zavrtanik. Ker zaznamujemo 230. obletnico, poziva k svobodi, bratstvu in enakosti. Spomnili se bodo tudi Valentina Vodnika ob 200. obletnici njegove smrti. Pa še to: Slovenske dneve knjige letos organizatorji prestavljajo v sredino maja.

MUZIKAL

Addamsovi v Mestnem gledališču ljubljanskem

Zabavna družina Addams se je prvič pojavila v stripu leta 1938, v 60. letih preteklega stoletja so nastopali v televizijski seriji, najbolj so zasloveli pred tridesetimi leti v dveh filmih, leta 2010 pa so na Broadwayu prvič uprizorili muzikal, ki ga bomo videli tudi pri nas. Addamsove so v ameriški kulturi razglasili za najbolj ikonično družino, skupaj s Kennedyjevimi. So čudaki, vendar nadvse zabavni, so satirično nasprotje ameriškega ideala družine 20. stoletja. Videti so kot ekscentrični aristokrati z bizarnimi konjički (na primer: namesto cvetov dajejo v vaze peclje), a v njihovi družini vladata red in harmonija. Avtorji muzikala so zaplet osredotočili na hčerko, ki se hoče poročiti, a njen izbranec izhaja iz čisto navadne družine ... V naslovnih vlogah igrajo Uroš Smolej in Iva Krajnc Bagola, Viktorija Bencik Emeršič in Jurij Weiss.

BALET

Hora – Cantata

Mariborski balet je pod vodstvom umetniškega vodje in koreografa Edwarda Cluga spet pripravil izjemno predstavo, sestavljeno iz dveh delov. V Cantati, na avtorsko glasbo skupine Assurd, koreograf Bigonzetti raziskuje različne podobe in odtenke intimnega razmerja med moškim in žensko. V Hori (Kolo) koreografa E. Cluga v grenko-sladkih melodijah s pridihom etno glasbe slavijo lepoto življenja v vsej njeni čutnosti in minljivosti. Izhodiščno vprašanje: »Kako se je mogoče svobodno predati magistralnemu plesu življenja z okovi, ki si jih pogosto sami nadenemo okrog gležnjev?« Predstavo je kritika označila kot »tankočutno žalostno in obenem lepo, iz življenja iztrgano, surovo energijo, prepojeno z znojem in vrnjeno v novo življenje«. Asistent koreografa je Matjaž Marin, scenografija je delo Marka Japlja, kostumografijo podpisuje Leo Kulaš.

FOTOGRAFSKA RAZSTAVA

Čebelnjaki in panji

Fotografsko društvo Radovljica je v sodelovanju z občino že deseto leto zapored izvedlo natečaj za pregledno razstavo fotografij o dogodkih v občini. Razpisali so dodatno temo Čebelnjaki in panji v občini Radovljica. Razstava nagrajenih in izbranih fotografij bo na ogled do 15. aprila v galeriji Avla Občine Radovljica.

 

KOMEDIJA

Pokojnik v Šentjakobskem gledališču

Srbski komediograf Branislav Nušić je še vedno tisti avtor, ki s svojimi komedijami vedno napolni dvorano. Tako bo tudi ob njegovi novi uprizoritvi komedije Pokojnik, ki jo je režiral Grega Čušin. Čeprav nimamo pojma, si vsi približno predstavljamo, kako je, če si mrtev. Mrtev si pač in tvoji bližnji so žalostni, ker nisi več živ. Prisostvovati lastnemu pogrebu se nam zdi zabavno, celo komično. Kaj pa, če ste živi, vaši bližnji pa si želijo, da bi bili mrtvi? Ker so podedovali vaše imetje. Ker so si prilastili vaše ideje. Ker so vam vzeli vse: ženo, hišo in ime. Je to lahko zabavno ali komično? Nušić pravi: da!

FILM

Colette

To je biografska drama o radoživi francoski pisateljici, ki na pragu moderne dobe s svojim življenjem in delom ruši tabuje in izziva vladavino patriarhata ter nazadnje pokoplje figuro pokorne žene. Sidonie-Gabrielle Colette je bistro in radoživo podeželsko dekle, ki jo poroka s karizmatičnim egocentrikom Willyjem pripelje naravnost v središče živahnega umetniškega vrenja v Parizu. Willy prepozna ženin talent in jo spodbudi k pisanju, a vztraja, da knjigo objavi pod njegovim imenom. Prva zgodba iz škandalozne serije Claudine v trenutku postane senzacija. Toda Colette kmalu ugotovi, da moža poleg uspeha zanimajo tudi druge ženske, nedolgo zatem pa podobne vzgibe odkrije še pri sebi. Bolj ko se osvobaja in raziskuje lastne želje in hrepenenja, bolj v njej raste potreba, da se kot ženska in umetnica reši jarma svojega moža. Film je režiral Wash Westmoreland, v vlogi Collete pa igra Keira Knightley. Na ogled v Kinodvoru.

Projekt Artoteka

Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov že dalj časa načrtuje »projekt artoteka«, pri katerem imajo zasebniki in delovne organizacije možnost izposoje likovnih del tako iz umetniške zbirke ZDSLU kot tudi od njenih članov. Ocenjujejo, da je artoteka dragocena dejavnost, ki ne promovira le likovnih ustvarjalcev in likovne umetnosti, ampak vpliva tudi na izobraževanje in dvig likovnega znanja pri širših javnostih. Obenem je pomembno tudi navajanje prebivalstva na nove oblike in možnosti, kako pridobiti ter imeti vrhunske likovne umetnine v domačem ali poslovnem okolju. Prednosti tovrstnega poslovanja z umetninami, ki je v tujini prisotno že dalj časa in ga pri nas skoraj ne poznamo, lahko izkoristimo kot prvovrstno predstavitev naše sodobne likovne produkcije in promocije naših umetnikov. Prvo razstavo iz omenjenega projekta si lahko ogledate v novih prostorih Zavoda AIPA na Dvořakovi 5 v Ljubljani.

NA KNJIŽNI POLICI

Elif Shafak: Tri Evine hčere

O romanu ene najvidnejših sodobnih turških pisateljic je prevajalka Maja Ropret dejala, da je »poln detajlov, opisov, barv in okusov«. Evine hčere iz naslova so tri prijateljice – vernica, grešnica in zmedenka, ki so razpete med tradicijo in sodobnim življenjem. Zlasti glavna junakinja Peri se nenehno sprašuje o življenju, ljubezni, islamu ... Otepa se vnaprej določenih vlog, v katere jo ljudje okoli nje ves čas potiskajo, in kot sodobna mlada muslimanka poskuša sprejeti tako omejitve kot blagoslove svoje ženskosti.

(Založba Sanje, 17,95 evra)

 

Dr. Matthew Walker: Zakaj spimo

Moč spanja in sanj

Dober in dovolj dolg spanec blagodejno vpliva na naše zdravje in počutje, dober spomin in učenje, ustvarjalnost, dolgoživost, imunski sistem, prebavo, vzdrževanje telesne teže in spolne funkcije. Predvsem pa dokazano zavira ali celo preprečuje tegobe sodobnega časa: srčno-žilna in avtoimunska obolenja, sladkorno bolezen, raka, infarkt in možgansko kap, kronično depresijo, Alzheimerjevo bolezen ter demenco. A kaj se dogaja, medtem ko spimo, kaj pomenijo sanje, kako sploh doseči dober spanec? Na ta vprašanja odgovarja avtor knjige, profesor nevroznanosti in psihologije.

(Založba Mladinska knjiga, 29,99 evra)

 

Keith Lowe: Strah in svoboda

Kako nas je spremenila druga svetovna vojna

Obširna zgodovinska monografija je nekakšno nadaljevanje avtorjeve uspešnice Podivjana celina – Evropa po drugi svetovni vojni. Tokrat britanski zgodovinar opisuje vplive in posledice, ki jih je druga svetovna vojna imela na ves svet: od uveljavitve človekovih pravic in emancipacije žensk, dekolonizacije sveta in razpada kolonialističnih imperijev do nastanka atomske dobe, začetka hladne vojne in nove polarizacije sveta. Z navajanjem osebnih zgodb avtor opozarja, kako v posameznikovi usodi odseva usoda njegovega kolektiva oziroma kako zgodovinsko dogajanje vpliva na posameznikovo življenje.

(Založba Modrijan, 34 evrov)

A. Ž.  

Neva Brun


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media