Rože za v senco ali za na sonce

Prosti čas | apr. '19

Od leve proti desni: škrlatna alternatera, pokončna fuksija, viseča deteljica in grobeljnik

Bliža se čas, ko bomo ljubitelji cvetja morali razmisliti, v katere barve cvetov bi preoblekli balkone in terase. Dobra priprava je že pol uspeha, zato se sprehodite in preglejte, kje bi želeli prostor popestriti z rastlinami.

Še preden se odpravite v vrtnarije po nakupih, preverite, v kakšnem stanju so cvetlična korita. Ali so poškodovana in ali jih je treba očistiti? Predlagam, da jih izmerite, da boste natančno vedeli, koliko zemlje potrebujete.

Preglejte mesta, kjer bodo cvetlične posode stale. Korita, ki jih boste postavili na prosto, bodo izpostavljena vsem vremenskim nevšečnostim, kot sta dež in močna pripeka. Na senčni severni strani pa je ravno nasprotno: manj sonca in svetlobe. Tudi terasa z lesenim nadstreškom ima posebne pogoje, ki niso primerni za vse rastline. Zato je ključnega pomena, da rastlinam izberemo pravilno lego, kjer bodo imele primerne pogoje za dobro rast. Ali pa izberemo rastline, ki ustrezajo pogojem, ki jih imamo. Najtežje je izbrati rastline za popolno senco ter za žgoče sonce do večernih ur. Pa vendar veliko rastlin uspeva na pripeki, če imajo dovolj zemlje v cvetlični posodi in so redno preskrbljene z vodo.

Čeprav se zdi, da je težje izbrati rastline za sončno lego, je izbor rastlin, ki dobro uspeva v senci, bistveno ožji. Ideja za senčno lego, kjer ni nobenega sonca: uporabite sobne rastline, ki jih že imate v stanovanju. Primerne rastline so tradeskancije, klorofitumi, fikusi, dracene. Pozorni bodite le na temperaturo, ki naj se ne spusti pod 12 stopinj tako podnevi kot tudi ponoči.

 Ponujam vam nekaj idej za zasaditev, ki jih boste lahko uporabili na balkonih, gredicah in terasah.

Jutranje sonce

 V cvetličnem koritu je kombinacija različnih balkonskih rastlin, ki lepo uspevajo na jutranjem soncu. Od leve proti desni: škrlatna alternatera, pokončna fuksija, viseča deteljica in grobeljnik. Na legah z manj sonca potrebujejo rastline manj zalivanja, zato tudi viseči grobeljnik ne bo potreboval veliko vode. Kolikokrat na teden bodo rastline potrebovale zalivanje, je odvisno tudi od tega, koliko rastlin smo posadili v korito.

V senco z barvitimi listi

Prekrasne pisanolistne koprive smo nekdaj gojili kot sobne rastline. Kar vrsto let pa jih uspešno vključujemo v mešane cvetlične zasaditve v senci. Novost preteklega leta je bila drobnolistna pisana viseča kopriva, ki se je izkazala za trpežno. Tudi letos jo bomo lahko sadili v treh barvnih odtenkih. Z njo lahko samostojno ozelenite lep glinen lonec ali kombinirate z drugim balkonskim cvetjem. 

Deteljice različnih barv

 Na senčnih legah pozdravljamo nove sorte kraljevih begonij, ki lahko z barvitostjo lista zamenjajo pogrešano cvetje na senčnih legah. Begonia rex ali kraljeva begonija je enostavnejša za vzgojo kot na primer kopriva in tudi manj dovzetna za plesni.

Kraljeva begonija lepo uspeva na Bloški planoti, kjer velikokrat nočne temperature niso preveč prijazne.

  

Sonce in senca

Zaradi visoke tolerance do vročine in vlažnega vremena je ta begonija zelo priljubljena med balkonskim cvetjem. Slovi po bujni močni rasti. Večji svetleči temno zeleni listi izstopajo zaradi rdečih cvetov, ki se dvigujejo nad njimi. Tudi v največji vročini ne neha cveteti. Cveti neprekinjeno od pomladi do prve slane. Vsestransko uporabna za saditev obrob na cvetličnih gredicah, za viseče košare in mešane kombinacije. Za večji lonec potrebujemo samo eno sadiko, ki ga čez poletje lepo zapolni.

V paleti raznovrstnosti bolivijskih begonij najbolj izstopa begonija serije Summerwings 'Dark Elegance'. Povešava lepotica z obilico žametnih rdečih cvetov, ki se spuščajo kot žerjavica nad temno zelenimi listi. Primerna je za lege, bogate s soncem, kot tudi za delno senčne lege. Previdno z zalivanjem, saj zelo zameri nenehno moker substrat in rada pri koreninskem vratu odgnije. 

Sončna pripeka

Na fotografiji je neuničljiva kombinacija za poletno pripeko. Mandevilla z rdečimi cvetovi je ljubiteljica sonca in vročine. V zasaditvi skupaj z drobnocvetnim mlečkom je prva izbira za vroča mesta. Nasad popolnoma zaživi, ko se poletna vročina razvije do vrhunca. 

Mandevilla z rdečimi cvetovi

Pri sajenju je dobro upoštevati staro ljudsko modrost, da je primeren čas za postavljanje korit na prosto šele, ko so ledeni možje mimo. Zelo pomembno je, da rastlin, kot so begonije, beli mleček, okrasne koprive, ne postavimo na prosto, ko se nočne temperature gibljejo pod 12 stopinjami. Te rastline namreč prihajajo iz toplih krajev in zato lepo uspevajo na vročini. Za mraz pa so zelo občutljive.

Besedilo in fotografije: Branka Urbanija Juvančič


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media