Velikonočni pohodi

Prosti čas | apr. '19

Na velikonočni ponedeljek, ki bo letos 22. aprila, se bo po vsej Sloveniji zvrstilo kar lepo število pohodov različnih težavnosti, ki bodo po obilju velikonočne hrane za marsikoga dobrodošli. Izbrali smo dva najbolj obiskana.

Za pohod z najdaljšo tradicijo, letos bo že 26. po vrsti, velja velikonočni pohod iz Oplotnice do Črnega jezera na Pohorju in nazaj. Glavni organizator je Planinsko društvo Oplotnica, če je vreme lepo, pa se ga udeleži tudi več kot tisoč pohodnikov, ki zadnja leta prihajajo od vsepovsod. Za pot do Črnega jezera in nazaj v Oplotnico potrebujejo od pet do šest ur zmerne hoje po razgibanem terenu. 

Udeleženci bodo na pot krenili izpred trgovine Mercator v Oplotnici ob 8. uri, hodili bodo po ustaljeni poti skozi Lačno Goro mimo cerkvice sv. Mohorja, prečkali cesto pred Kebljem in nadaljevali mimo Zajčevega gradu, Nadgrada, Črnega jezera do Treh Kraljev. Med potjo je poskrbljeno za topel napitek in prigrizek, domačini se zadnja leta dobro pripravijo in pohodnikom ponudijo najrazličnejše domače dobrote, zaželeni so seveda prostovoljni prispevki. Startnine ni, so pa na startnem mestu na voljo pohodni kartončki. Večkratni udeleženci dobijo posebna priznanja. S Treh Kraljev bo ob 13. uri organizirana vodena vrnitev nazaj v Oplotnico, veliko pohodnikov pa se vrača samostojno. 

Za parkiranje vozil je v Oplotnici na voljo urejen parkirni prostor pred športno dvorano pri osnovni šoli. Dodatne informacije je mogoče dobiti na telefonski številki: 040 460 622.                            

Humarjev pohod

Zanimiv pohod pa bo na velikonočni ponedeljek tudi na Dolenjskem, to bo 6. pohod po Humarjevi poti na Primskovo. Tudi tukaj je start ob 8. uri izpred okrepčevalnice Žonta v Stranjah pri Velikem Gabru (občina Trebnje), ki je od železniške postaje Gaber oddaljena 200 metrov. Organizator Zavod Levstikova pot ob prijavi na startnem mestu zbira tudi prispevke v višini 8 evrov, vključeni so napitki med potjo, ovratni trak za ključe, revija Levstikova pot in topel obrok. V startnino je vključena tudi prijavnina za sekanje pirhov. Pohodniki se bodo namreč na vrhu Primskove gore pridružili tradicionalnemu velikonočnemu običaju sekanja pirhov v organizaciji Etnološkega društva Jurija Humarja. 

Pot vodi iz Stranj pri Velikem Gabru skozi Šentjurje in Bratnice do Mengša in nato na Primskovo goro, kar je okoli šest kilometrov. Na gori so na ogled kar tri cerkve: cerkev Marijinega rojstva, romanska cerkev sv. Petra z grobnico graščakov z Bogenšperka ter cerkev sv. Nikolaja, ki je najmlajša med taborskimi cerkvami, a jo Janez Vajkard Valvasor omenja že v Slavi vojvodine Kranjske.

Na vrhu bo poskrbljeno za okrepčilo, pohodniki pa bodo pot nadaljevali skozi Sevno, Gornji in Dolnji Vrh ter Žubino nazaj na izhodišče. Celotna pot je dolga 12 kilometrov.

Pohod poteka v spomin na duhovnika Jurija Humarja (1819–1890), za katerega pravijo, da je do zdaj nedvomno najbolj znan na Slovenskem delujoči zdravilec. Rodil se je v Vodicah nad Kamnikom, kot duhovnik je služboval v številnih slovenskih krajih, na koncu na Primskovem nad Litijo. Od leta 1853 do svoje smrti je zdravil s pomočjo magnetizma. Humar je z velikim zanimanjem sledil razvoju naravoslovnih znanosti in astronomije, njegove največje pozornosti pa je bilo deležno zdravilstvo. K temu ga je napeljalo trpljenje ljudi, med katerimi je deloval. Svoje nenavadne moči in sposobnosti, ki si jih tudi sam ni znal razložiti, je uporabljal po pameti in vesti. Uporabljal je več vrst zdravljenja, najuspešnejše pa je bilo njegovo zdravljenje z magnetizmom, z lastno močjo.

Dodatne informacije dobite tudi na spletni strani www.levstik.si ali po e-pošti: info@levstik.si.

Jožica Hribar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media