Prilagoditev domačega okolja potrebam v starosti

Dobro počutje | apr. '19

Dvižni sedež

Zaradi pešanja, obnemoglosti ali bolezni družinskega člana je nujna prilagoditev domačega okolja, saj mu omogoča varnost in neodvisnost, boljše počutje in tudi lažje negovanje. Še posebno je to pomembno, kadar oseba živi sama. Najpogosteje so potrebne prilagoditve v sobi in kopalnici.

Starostnik večino časa preživi v svoji sobi, zato je pomembna njena opremljenost, urejenost in lega. Soba naj bo v bližini kopalnice in stranišča. Če je mogoče, naj ima razgled na okolico. Pomemben del opreme je postelja. Kadar je starostnik težko gibljiv ali negibljiv, mu priskrbimo negovalno posteljo in jo namestimo v sobi tako, da je dostopna s treh strani. Za večjo varnost, lažje gibanje in negovanje so koristni posteljni dodatki, kot so stranski varovalni posteljni ograjici, trapez, nosilec za urinsko steklenico in urinsko vrečko.

Foto negovalna postelja

Negovalne postelje in druge medicinsko-tehnične pripomočke lahko kupimo ali pa si jih izposodimo v specializiranih trgovinah, kot so Simps'S, Sanolabor  in druge. V primeru ovirane gibljivosti in negibljivosti ima starostnik pravico do kritja stroškov v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja. Naročilnico za medicinsko-tehnične pripomočke izda osebni zdravnik, dvignemo jih s kartico zdravstvenega zavarovanja.

Ob postelji naj stoji nočna omarica, na kateri stoji nočna lučka. Nanjo stanovalec odloži in shranjuje osebne pripomočke, kot so očala, robčki, slušni aparat, telefon, elektronska varuška ali zvonček, s katerim lahko pokliče pomoč, in podobno.

V sobi naj bodo miza in udobni stoli. Za starega človeka je primeren stol z naslonjalom in oporo za roke. Pogosto imajo starejši ljudje težave z vstajanjem in usedanjem, zato mora biti sedna ploskev trdna in dovolj visoka (od tal mora biti dvignjena od 40 do 50 centimetrov). Lažje vstajanje s stola omogoča dvižni sedež, ki je nastavljiv glede na uporabnikovo težo. Na voljo je tudi naslanjač z dvižno funkcijo, ki omogoča udobno sedenje in lažje vstajanje.

Foto: Dvižni sedež omogoča lažje vstajanje s stola. Vir: Soča oprema

Pri opremljanju sobe upoštevamo želje stanovalca. Opremimo jo z njegovimi osebnimi predmeti, ki ga spominjajo na prijetna doživetja. Za ohranjanje časovne orientacije namestimo uro, koledar in radio. Če želi, naj bosta v sobi televizija in računalnik z dostopom do svetovnega spleta. Soba ne sme biti prenatrpana s pohištvom ali drugimi predmeti. Skrbimo za čisto in urejeno sobo, pri tem naj sodeluje, kolikor mu dopuščajo moči. Pri pospravljanju upoštevamo točno določen in ustaljen red ter razporeditev predmetov. Za starostnika je zelo moteče, če predmeti niso na predvidenem mestu.

Negovalna postelja

Tla morajo biti nedrseča in z možnostjo mokrega čiščenja. Razsvetljava sobe naj bo prijetna in funkcionalna. Osrednja svetilka naj osvetljuje ves prostor, stenska svetilka ob vzglavju postelje ali svetilka na nočni omarici pa naj omogoča branje in druga opravila. Ponoči naj bodo z blago svetlobo osvetljeni soba, hodnik, stopnišče in kopalnica oziroma stranišče.

Držala omogočajo varnost

Kopalnica in stranišče morata biti dovolj velika. Če je stanovalec na invalidskem vozičku, potrebuje prostor za obračanje. Priporočljivo je, da se vrata odpirajo v predprostor predvsem zaradi večje varnosti in hitre pomoči, kadar je to potrebno.

Nastavek za toaletni stol omogoča lažje usedanje in vstajanje

V kopalnici namestimo na steno držala oziroma ročaje poleg prhe, kopalne kadi in straniščne školjke. Držala omogočajo dober oprijem ter oporo pri usedanju in vstajanju. Na voljo je tudi zložljiv ročaj, ki ga namestimo ob umivalniku, toaletni školjki ali prhi. Zelo uporaben je prostostoječi stolček, ki ima oporo za roke in ga premikamo k umivalniku, pod prho ali v kopalno kad. Nanj se starostnik usede in umiva sede. Uporaben je tudi pri oblačenju in slačenju. Prostostoječi stolček ima protizdrsno zaščito in nastavljivo višino, lahko ima naslon za hrbet ali je brez njega. Se enostavno in temeljito čisti.

Pod prho lahko namestimo tudi stenski preklopni sedež. Obstaja tudi sedež za kopalno kad. Na dno prhe in kopalne kadi položimo protizdrsno podlogo. Nastavek za toaletno školjko omogoča lažje usedanje in vstajanje.

Kuhinja. Opremo kuhinje prilagodimo potrebam stanovalca, kadar je še zmožen sam kuhati in opravljati druga gospodinjska dela. Predmete, ki jih v kuhinji največ uporablja, namestimo na nižja in dostopna mesta. Pod delovno površino ali pultom naj bodo predali. Omarice s policami zahtevajo sklanjanje in tudi kuhinjski pripomočki so težje dostopni.

Vhod, stopnišče. Če stanovalec potrebuje hoduljo ali invalidski voziček, je treba urediti dostop do vhoda. Kadar do vhoda v stanovanje vodijo stopnice, uredimo nemoten dostop z namestitvijo stalne ali prenosne (zložljive) klančine, namestitvijo stopniščnega ali hišnega dvigala.

Na obeh straneh stopnišča naj bo nameščena stabilna stopniščna ograja. Stopnice morajo biti nedrseče in osvetljene tudi ponoči. Poskrbimo za primerno in varno ključavnico vhodnih vrat, ki se enostavno zaklepa in odklepa še posebno, kadar osebaživi sama.

 Alojzija Fink, spec. patr. zdr. nege 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media