Na pokojninska vprašanja odgovarja Milena Paulini

Dobro je vedeti | apr. '19

NADOMESTILO IZ INVALIDSKEGA ZAVAROVANJA

Bralka N. Č. iz Ljubljane navaja, da je njen sin leta 2016 kot invalid III. kategorije invalidnosti zaradi bolezni prejel odločbo, da nima nobenih pravic iz invalidskega zavarovanja. Razlog za zavrnitev je bila v neizpolnjevanju pogojev pokojninske dobe. Ob nastanku ugotovljene invalidnosti je bil namreč nezaposlen z 8 leti in 3 meseci pokojninske dobe pri starosti 50 let. Zdaj se je zaposlil za določen čas, zato jo zanima, ali bo sin kdaj upravičen do nadomestila iz invalidskega zavarovanja.

Zavarovanec pridobi pravice na podlagi invalidnosti II. in III. kategorije, če ob nastanku invalidnosti še ni dopolnil 65 let starosti in je vključen v obvezno zavarovanje ne glede na dopolnjeno pokojninsko dobo. Če zavarovanec ob nastanku invalidnosti ni vključen v obvezno zavarovanje, pa pridobi pravice iz invalidskega zavarovanja le, če izpolnjuje pogoje zavarovalne oziroma pokojninske dobe za pridobitev pravice do invalidske pokojnine.

Bralkin sin, ki je bil ob nastanku invalidnosti nezaposlen, bi moral izpolnjevati minimalne pogoje pokojninske dobe za pridobitev pravice do invalidske pokojnine, torej bi moral ob nastanku invalidnosti dopolniti pokojninsko dobo, ki pokriva najmanj eno tretjino obdobja od dopolnjenega 20. leta starosti do nastanka invalidnosti, šteto delovna leta kot polna leta. Le če bi imel pridobljeno višjo strokovno izobrazbo oziroma visoko strokovno ali univerzitetno izobrazbo, bi se mu delovna leta štela od višje starosti, to je od dopolnjenega 26. leta starosti oziroma celo od 29. leta starosti. Izpolnjene pogoje bi imel le v primeru pridobljene visoke strokovne ali univerzitetne izobrazbe, ki pa je po navedbah bralke njen sin nima.

Ob nastanku invalidnosti je bil star 50 let, delovna leta se mu štejejo od dopolnjenega 20. leta starosti in tako znašajo 30 let. Glede na to bi moral dopolniti pokojninsko dobo, ki bi pokrivala eno tretjino delovnih let, to je 10 let. Ker pa je do nastanka invalidnosti dopolnil le 8 let in 3 mesece pokojninske dobe, so mu bile z odločbo pravilno zavrnjene pravice iz invalidskega zavarovanja.

Njen sin na podlagi iste ugotovljene invalidnosti ne more pridobiti pravic iz invalidskega zavarovanja kljub zaposlitvi za določen čas, saj se pogoji za pridobitev pravic iz invalidskega zavarovanja ugotavljajo na dan nastanka invalidnosti. Če bi bila pri njem ugotovljena nova invalidnost, ki bi nastala v času obveznega zavarovanja, pa bi lahko pridobil pravice iz invalidskega zavarovanja, ne glede na to, da še vedno ne bo izpolnjeval pogoja minimalne pokojninske dobe, določene za pridobitev pravice do invalidske pokojnine.

PRIDOBITEV STAROSTNE POKOJNINE

Bralka A. K. iz Maribora navaja, da že od leta 2014 zaradi ugotovljene invalidnosti dela po 4 ure dnevno. V začetku leta 2022 bo dopolnila 60 let starosti, neprekinjeno pa je zaposlena od avgusta 1980. Ima pa tudi tri otroke, ki bi jih lahko upoštevali za znižanje starosti, zato jo tudi zanima, kateri je prvi možni datum za pridobitev starostne pokojnine in ali imajo invalidi kakšno ugodnost glede zahtevanega pogoja pokojninske dobe.

Zavarovanka pridobi pravico do starostne pokojnine z dopolnitvijo 60 let starosti ob izpolnjenem pogoju 40 let pokojninske dobe brez dokupa. Zakon omogoča določena znižanja starostne meje za pridobitev pravice do starostne pokojnine, ki pridejo v poštev, ko ima zavarovanka izpolnjen pogoj pokojninske dobe brez dokupa pred izpolnitvijo pogoja starosti, saj morata biti za pridobitev pravice do starostne pokojnine sočasno izpolnjena oba pogoja.

Bralka bo pogoj 40 let pokojninske dobe brez dokupa ob neprekinjenem obveznem zavarovanju izpolnila avgusta 2020, vendar pa še ne bo stara 60 let, zato še ne bo izpolnjevala pogojev za starostno pokojnino. Glede na to, da je skrbela za tri otroke, pa se ji lahko starost zniža od zahtevane starosti za starostno pokojnino 60 let za 26 mesecev. Za pridobitev pravice do starostne pokojnine pa bi morala poleg starosti 57 let in 10 mesecev izpolniti tudi pogoj 40 let pokojninske dobe brez dokupa. Bralka bo tako pravico do starostne pokojnine lahko uveljavila šele avgusta 2020, ko bo izpolnila tudi še pogoj 40 let pokojninske dobe brez dokupa. Zakon namreč nima nobene določbe, ki bi invalidom II., III. kategorije invalidnosti omogočila starostno upokojitev pod ugodnejšimi pogoji glede pokojninske dobe ali starosti.

TELEFONSKO SVETOVANJE

Pokličete jo lahko v četrtek, 11. aprila, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.

Milena Paulini


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media