Ples – od vekomaj in za vedno

Dobro počutje | apr. '19

Skoraj noben praznik ne mine brez plesa, zato ni prav nič čudno, da je pri nas eden najbolj razširjenih konjičkov. Kot odlično in koristno dejavnost ga priporočajo tako ljubitelji plesa kot strokovnjaki. Dokazano je namreč, da je ples ena izmed najboljših dejavnosti za možgane, saj združuje telesno, miselno in socialno aktivnost.

Ples je radoživost gibanja, je govorica telesa ob ritmu, del kulturne izobrazbe vsakega posameznika in je kultura posameznega naroda, je most med športom in umetnostjo, predvsem pa je priložnost za druženje, je povedala dr. Meta Zagorc, profesorica plesa in strokovnjakinja na plesnem področju doma in v tujini, na predavanju v okviru cikla Podobe časa na Univerzi za tretje življenjsko obdobje. Ljudje, ki radi plešejo, so radoživi, odprti, duhoviti in sproščeni. Plešejo, ker želijo izboljšati kondicijo in zdravje z gibanjem ob glasbi. Uživajo, ko plešejo sami in tudi ko gledajo druge, ne glede na to, ali gre za umetniški ples (balet, sodobni, scenski), tekmovalni ples, folklorne plese ali par, ki se odlično ujame na plesišču.

Ples ima mnogotere koristne učinke na telesno in duševno zdravje. Polepša držo, razgiba telo, koordinira gibe, daje nam energijo, krepi vzdržljivost. Je priložnost za navezovanje stikov in učenje socialnih veščin. Ko se učimo plesnih korakov, urimo spomin. Zaradi ugodnih učinkov na možgane se uporablja tudi v terapevtske namene, na primer kot dopolnilno zdravljenje ljudi s Parkinsonovo boleznijo. Osebam z govornimi in gibalnimi omejitvami omogoča nov način izražanja.

Plešemo lahko v katerem koli obdobju življenja, sami, v paru ali skupini (plesi v krogu, popularni postajajo plesi v vrsti, t. i. country line dance), naučene korake ali po lastnem občutku in v svojem ritmu, celo baletnih korakov se nekateri začnejo učiti šele v zrelih letih. Plesni gibi izboljšajo razpoloženje. Glasba, ritem in gibanje preženejo stres, nas razvedrijo in telo napolnijo s hormonom sreče. Po besedah Mete Zagorc je radost ob plesu enaka tako pri šestletniku kot pri 80-letniku!

Gremo plesat!

Da ne bi plesali le po domači dnevni sobi, se odpravite na ples kam drugam. Plesne šole organizirajo tečaje za plese v paru ali skupinske plese pa tudi odprte plesne večere, nekateri vsak teden, drugi le občasno. Ob petkih in sobotah običajno plešejo v hotelih ali zdraviliščih, na primer v hotelu Vita v Dobrni ali hotelu Delfin v Izoli (v poletnih mesecih tudi med tednom).

Ljubitelji plesa ste zagotovo kdaj zaplesali v hotelu Panorama na Bledu, kjer so na pobudo neutrudne Anice Svetina plesni večeri potekali kar 19 let. Potem so nekaj časa plesali v Begunjah, letos pa so novo lokacijo našli v kampu Šobec v Lescah. V restavraciji lahko ob glasbeni spremljavi Mihe Kralja in pevke zaplešete vsako prvo in tretjo nedeljo v mesecu, vendar le še v aprilu, nato pa se plesna sezona nadaljuje oktobra.

V Mariboru na Zagrebški cesti 22 plesna šola Zapleši si ob sobotah prireja plesne večere tudi za zunanje plesalce. Informacije: http://www.zaplesi.si.

V Kranju Plesna šola Cha Cha Cha, Plesni center Gorenjske (Slovenski trg 7), vabi na rekreativne plesne večere ob sobotah (od 20. ure) in ob sredah (od 20.30). Informacije: www.chachacha.si

V Ljubljani je nekaj več možnosti za ples. V Ljudskem domu Šentvid na Prušnikovi 99 je družabni plesni večer vsako nedeljo od 18. ure naprej. Informacije: 041 923 210.

Društvo Vrtnica že vrsto let prireja sobotne plese v dvorani PK Fredi v Zadobrovi. Informacije: 041 888 260.

Na Ljubljanskem gradu občasno prirejajo tematsko obarvane plese v Stanovski dvorani, 8. junija pa bo na gradu potekal že drugi Grajski salsa festival.

V Festivalni dvorani lahko ob glasbi didžeja zaplešete ob petkih zvečer. Kdaj bo naslednji ples, preverite na: www.pionirski-dom.si/prizorisca/festivalna-dvorana.

V Dravljah se lahko udeležite čisto posebnih plesnih večerov, ki jih pripravlja Društvo Kvas, društvo za kulturo, veselje in aktivno sobivanje. Vodita jih profesionalna plesalca Peter Fileš in Maja Pucelj, ki sta tudi reiki terapevta, zato v svoje delovanje vključujeta tudi ta znanja in sposobnosti. Udeleženci so pozorni na medsebojne dotike, poglede in usklajeno dihanje v paru, poleg korakov se učijo plesnega bontona. Plesne vaje potekajo v dvorani četrtne skupnosti na Draveljski 44, in sicer v torek in četrtek od 12. do 14. ure in v petek od 16.30 do 18.30. Novi člani so zelo dobrodošli, le predhodno naj se prijavijo na e-naslovu: plesvparu@gmail.com, www.showtime.si.

Drage bralke in bralci, če poznate kakšno prijetno plesišče, nam sporočite, da razveselimo še druge ljubitelje plesa. 

Anita Žmahar, fotografija Shutterstock


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media