Agata s srcem

Zgodbe | apr. '19

»Otroci ne bodo mogli skrbeti za naju. Imajo sami s sabo dovolj skrbi. Saj je slišati, da je v domu za starejše prav zanimivo. Vedno se nekaj dogaja: razne delavnice, pevski zbor, šah, zabave s plesom. Eni so prav zadovoljni,« pravi Agata, glavna junakinja istoimenske enodejanke, ki jo je napisala Zdenka Gačnik, upokojena učiteljica razrednega pouka.

Takoj po upokojitvi leta 2003 se je dejavno vključila v Društvo upokojencev Lavrica. Tam je prevzela organizacijo enodnevnih izletov. Organizirala jih je več kot 40. »Vedno se potrudim, da je izlet zanimiv, ne preveč naporen, cenovno dostopen, zabaven in kulturen. Prepotovali smo vso Slovenijo in mnogo krajev zunaj meja, nabirali zelišča z zeliščarjem gospodom Kukmanom iz lekarne Stična, obiskali Botanični vrt ter se potepali po Ljubljani. O izletih sem pisala tudi v občinskem glasilu Glasnik,« pravi in doda, da je z gospo Maričko Gregorič prevzela otroško dramsko skupino, ki je nekaj gledaliških sezon uspešno delovala in je dobila dobre ocene na regijskem tekmovanju amaterskih gledaliških skupin. Organizirala je veliko kulturnih prireditev, od skečev, ki jih je sama napisala, do nastopov otrok ob novem letu. Samo v lanskem letu je pripravila recital pesmi o prijateljstvu ob kitarski spremljavi, več proslav, predvsem tisti ob 20. in 30. obletnici Društva upokojencev Lavrica, ter še mnogo koncertov in prireditev. »Počutila sem se še dovolj vitalno in odgovorno. To je bilo zame popolnoma novo delo in zato velik izziv. Lotila sem se ga z veliko vnemo in resnostjo. V vse sem vključila glasbo.« Njen največji uspeh pa je gotovo komedija enodejanka z naslovom Agata, ki jo je napisala prav za to društvo. Govori o vsakdanjih problemih povprečne slovenske družine. Rdeča nit enodejanke je pozabljanje, začetek demence, spomini na mladost, zaljubljenost in mladostni spodrsljaji. »In ni plagiat,« pravi Zdenka.

Poklic kot poslanstvo

 Dala je tudi pobudo za pisanje društvene kronike ter novoletna srečanja s kosilom za krajane, starejše od 80 let, ter za društveni koledar, v katerem so fotografije z njihovih izletov in drugih druženj. »Obiskovala sem tudi jogo ter telovadbo, trenutno pa obiskujem likovni krožek pri prof. Pavli Perme in še vedno soustvarjam kulturno življenje v društvu, kraju, občini.« Za ustvarjalno delo v kulturi je prejela tudi županovo priznanje.

Zdenka Gačnik je vso svojo aktivno delovno dobo delala kot učiteljica razrednega pouka. »Rodila sem se na podeželju v Loškem Potoku in že kot otrok sem sanjala, da bi bila učiteljica.« Prva službena leta je preživela v Dolenji vasi pri Ribnici, potem pa vse do upokojitve v OŠ Polje pri Ljubljani. Vedno je vesela, ko jo kateri izmed njenih bivših učencev pocuka za rokav in pozdravi, saj je na vse ponosna, in to ne glede na njihovo izobrazbo ali status. »Učiteljski poklic je eden najlepših na svetu. Opravila sem svoje poslanstvo. Ko začneš službeno pot, nikoli ne pomisliš, da se bo vse prehitro izteklo,« je nadaljevala. Rada bi še dolgo ostala dejavna v društvu, saj ji delo v kulturi veliko pomeni in ohranja njeno vitalnost, predvsem pa druženje z dobrimi in prijetnimi ljudmi. A na prvem mestu v njenem življenju je vedno družina: mož Janez, hčeri Tadeja in Petra ter vnuki Tjaša, Lana in Luka.

Milena Majzelj


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media