Prva pomoč pri suhih očeh

Dobro počutje | apr. '19

Da so naše oči zavarovane pred zunanjimi vplivi, poskrbijo trepalnice, veke in solze. Veke z mežikanjem razporejajo solze po očesu, solze pa oko varujejo pred izsušitvijo in mikrobi ter izplakujejo nečistoče. Kadar pa je solz premalo, občutimo pekoče zbadanje, kot bi imeli v očesih tujek ali droben pesek. Oči so lahko rdeče in srbijo, občasno je lahko celo zamegljen vid. 

Oko je lahko suho zaradi več razlogov. Pogosto solzna žleza ne proizvede zadostne količine solz. Strokovno rečeno, je to atrofija solzne žleze, ki sicer izloča vodni del solznega filma. Solzni film je sestavljen iz treh plasti, najbližje očesu je plast sluzi, ki jo tvori veznica, na sredini je vodna plast, ki predstavlja kar 90 odstotkov solznega filma, na vrhu pa je lipidna plast, ki jo tvorijo žleze na robovih spodnje in zgornje veke. Ta plast preprečuje prehitro izhlapevanje vodne plasti solznega filma. Če pride do vnetja, je njena vloga okrnjena in oči so suhe. Lahko pa je solz dovolj, vendar je njihova sestava nepravilna. 

Suhost oči je lahko posledica procesa staranja ali hormonskih motenj, zato imajo te težave pogosteje ženske. Nastane tudi kot stranski učinek nekaterih zdravil (antidepresivi, antihistaminiki, uspavala, opiatni analgetiki), morda so vzrok kontaktne leče, če jih uporabljate, saj še dodatno dražijo oči.

Če imate pogosto suhe oči, več mežikajte, da se solze enakomerno razporedijo po površini očesa in ga navlažijo. Občasno za nekaj časa zaprite oči, nato pa naredite nekaj očesnih vaj. Poskrbite, da v prostoru, v katerem se največ zadržujete, ni suhega zraka. To je pomembno zlasti takrat, ko je prostor ogrevan ali pa je vključena klimatska naprava. Izogibajte se zaprašenim in zakajenim prostorom, manj glejte televizijo ali računalniški zaslon. V avtomobilu se izogibajte pihanju klimatske naprave ali gretja v obraz; med gledanjem televizije ali računalnika, med branjem ali vožnjo z avtomobilom ne pozabite redno mežikati, mežikajte pravilno s popolnim zaprtjem vek, ne mežikajte samo napol; na prostem, še posebej na mrazu, vetru ali soncu, nosite očala, ki imajo zaščito tudi pri strani; v bazenu nosite zaščitna plavalna očala. Tudi med spanjem se oči navlažijo, zato morate dovolj spati. Pomislite, koliko tekočine popijete čez dan. Pomanjkanje vode v telesu vpliva na izsušenost sluznic in tudi oči.

Pri težavah s suhimi očmi si pomagajte s kapljicami za oči, ki bodo oči navlažile in omogočile, da se bo solzna tekočina zadržala v očesu. Občutek zbadanja bo manjši. Kapljice lahko kupite v prosti prodaji, pazite le, da boste izbrali čim naravnejši izdelek brez konzervansov.

Če kapljice ne pomagajo in težave še kar trajajo, obiščite očesnega zdravnika. Nujno pa morate k njemu ob nenadnem poslabšanju ali izgubi vida, če opazite izpad v vidnem polju, spremenjeno obliko predmetov ali barv, temne lise ali bliskanje pred očmi …

Nasproten pojav od suhih oči, ki tudi ni tako redek pri starejših ljudeh, pa je prekomerno solzenje. Vzrok je zapora pri odtekanju solz skozi solzne kanalčke. Pojavi se vnetje solzne vrečke, ki je boleče in se rado ponovi kljub zdravljenju. Potreben je kirurški poseg (z laserjem).

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media