Pestro mednarodno sodelovanje

Dobro je vedeti | apr. '19

Zveza društev upokojencev Slovenije tudi letos sodeluje oziroma bo sodelovala na dogodkih mednarodnih nevladnih organizacij, med drugim tudi pri pobudi ADA in odprti delovni skupini Združenih narodov za staranje (OEWGA).

Predstavniki Zdusa se bodo udeležili generalnega sveta EURAG in sodelovali na njihovih konferencah; udeleževali se bodo sestankov upravnega sveta, zasedanj generalne skupščine in mednarodnih konferenc AGE Platform Europe. Zdus si bo prizadeval za vključitev nekaj svojih strokovnjakov v organizirane delovne skupine v okviru AGE Platform Europe. Prav tako bo še naprej vzdrževal stike z organizacijo EUROCARERS.

Nadaljevali bodo dejavnosti v okviru pobude ADA in sodelovali v procesu priprav na predložitev konvencije Združenih narodov o človekovih pravicah starejših ter na letno zasedanje OEWGA (odprte delovne skupine za staranje sveta za človekove pravice Združenih narodov). Ob sodelovanju različnih organizacij, varuha človekovih pravic in pristojnih vladnih resorjev bodo zagotovili obravnavo aktualnih tem o staranju in starejših deloma kot del evropskih ali globalnih aktivnosti, deloma samostojno glede na razmere in potrebe v Sloveniji.

Z anketnim spremljanjem in poročanjem mednarodnim organizacijam bodo predstavniki Zdusa ugotavljali izvajanje zavez Slovenije z ministrske konference o staranju v Madridu, uresničevanje deklaracije z ministrske konference v Lizboni ter uresničevanje evropskega stebra socialnih pravic in drugih mednarodnih dokumentov, ki Slovenijo zavezujejo k določenim ukrepom in zadevajo položaj starejših oseb.

Poleg tega bo Zdus objavil razpis za sofinanciranje društev pri njihovih akcijah sodelovanja z društvi v tujini in zamejstvu. Na Dneve medgeneracijskega sožitja bodo povabili delegacije sorodnih organizacij iz drugih držav in zamejstva, kar bo priložnost za izmenjavo informacij o delovanju organizacij in mednarodnem sodelovanju.

O vseh dejavnostih bodo članstvo in širšo javnost obveščali na spletni strani Zdusa in v reviji ZDUS plus, glede na ustrezno vsebino pa tudi v Vzajemnosti.

J. P.

 Nediskriminacija, enakost in solidarnost

Ob pripravah na volitve v Evropski parlament, ki bodo potekale med 23. in 26. majem 2019, so skupine starejših državljanov od Iberskega polotoka do Skandinavije začele pozivati kandidate za evropske poslance, da branijo temeljne evropske vrednote, kot so nediskriminacija, enakost in solidarnost. Da bi prihodnjim poslancem Evropskega parlamenta pojasnili, kaj lahko naredijo za to, so pri AGE Platform Europe pripravili manifest, ki opredeljuje sedem konkretnih priporočil:

  1. okrepiti pravice starejših s pomočjo boja proti staromrzništvu (starizmu);
  2. zagotoviti vseživljenjske možnosti za delo in ustvariti vključujoče trge dela;
  3. zagotoviti ustrezen pokojninski in starostni dohodek za ženske in moške;
  4. zaščititi pravico do starosti v dostojanstvu z ustrezno dolgoročno oskrbo;
  5. zagotavljati zdravo življenje in spodbujati blaginjo za vse starosti;
  6. omogočiti splošen dostop do blaga in storitev v današnji digitalizirani družbi;
  7. omogočiti starejšim državljanom, da polno sodelujejo v družbenem in demokratičnem življenju.

 Priporočila AGE so zajeta v memorandumu Zdusa za leto 2018 in strategiji dolgožive družbe, ki jo je leta 2017 sprejela Vlada RS.

J. D. 

Z vlakom ugodno na Dneve medgeneracijskega sožitja

Zveza društev upokojencev Slovenije skupaj z Gospodarskim razstaviščem in Medgeneracijsko koalicijo Slovenije – MeKoS v maju pripravlja Dneve medgeneracijskega sožitja. Tridnevna prireditev je namenjena izmenjavi idej, prenosu znanj in izkušenj med generacijami, potekala bo od torka, 14. maja, do vključno četrtka, 16. maja, na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Ker je prizorišče le 10 minut hoje oddaljeno od glavne železniške postaje, udeležence vabijo, da se v Ljubljano pripeljejo z vlakom. Še posebej zato, ker Slovenske železnice ponujajo ugodnosti za potovanje na prireditev. Skupine najmanj šestih oseb imajo kar 75-odsotni popust pri redni ceni vozovnic s katere koli začetne postaje v Sloveniji do Ljubljane in nazaj. Prijave skupinskih odhodov sprejemajo na e-naslovu: jozica.prah@slo-zeleznice.si ali na tel. št. 01 29 12 554. Pri prijavi je treba navesti število potnikov, datum ter relacijo potovanja. Posamezniki pa lahko za vožnjo z vlakom izkoristijo 30-odstotni popust s kartico ugodnosti SŽ – SENIORJI.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media