ZDRAVJE KRATKE

Zaradi posebnih razmer je dostop do članka odprt za vse obiskovalce strani.

Dobro počutje | apr. '19

Kozmetika iz industrijske konoplje 

CBD je ena izmed številnih sestavin v konoplji in spada v skupino kanabinoidov. Dokazano je, da ima mnoge pozitivne in blagodejne učinke na kožo. Odlično neguje vneto in razdraženo kožo, blagodejno deluje pri dermatitisih, ekcemih, negi aken in problematične otroške kože. Izdelki iz linije Alpha CBD so narejeni v Sloveniji in so prvi dermatološko testirani izdelki z izvlečki iz industrijske konoplje. Vsa kozmetika je iz naravnih sestavin, dermatološko testirana in dokazano ne draži kože tudi pri najobčutljivejših posameznikih.

Soli naj bo manj

Kronična ledvična bolezen je že na šestem mestu med vzroki smrti po svetu. Vendar strokovnjaki opominjajo, da je mnogo vzrokov za bolezni ledvic mogoče preprečiti že s spodbujanjem zdravega načina življenja: dostop do čiste vode, več telesne vadbe, zdrava prehrana, opustitev kajenja in zmanjšanje vnosa soli. Zlasti se moramo zavedati škodljivega vpliva prekomernega uživanja soli. Kuhinjska sol vsebuje natrij, ki zaradi povišane koncentracije v telesu povzroča zvišanje krvnega tlaka, ki privede do okvare ožilja in ledvic. Natrij je mineral, ki je v majhni količini sicer nujen za naše preživetje, vendar škodljiv, če ga zaužijemo preveč. Pomemben je za normalno delovanje celic, uravnavanje vode in krvnega tlaka, delovanje živčevja in mišic. Iz telesa se izloča skozi ledvice, nekaj pa tudi z znojenjem. Zaužijemo ga s kuhinjsko soljo, priporočena dnevna količina pa je do pet gramov. Potrudimo se, da že pri pripravi jedi solimo nekoliko manj. Ker pa sol uporabljamo za ohranjanje živil in izboljšanje okusa, moramo biti pozorni na živila, v katerih je ne pričakujemo, na primer v kosmičih, maslu, skuti in nekaterih napitkih.

 

Omejene transmaščobne kisline

Po vzoru drugih evropskih držav, ki so že pred leti omejile uporabo transmaščobnih kislin, je od aprila naprej tudi pri nas prepovedana prodaja živil z več kot 2 g industrijsko dodanih transmaščobnih kislin na 100 g maščob. Prepoved velja tako za surovine kot končna živila, za predpakirana in nepredpakirana živila ter živila v gostinskih obratih. Inšpekcija za varno hrano je med preverjanji v zadnjih tednih ugotovila, da so se proizvajalci in trgovci na uveljavitev pravilnika prilagodili že v enoletnem prehodnem obdobju. Najdemo jih, vendar v zakonsko omejenih količinah, zlasti v vafljih, piškotih, napolitankah, namazih, industrijsko ocvrti hrani, margarinah. Če torej jemo več takih izdelkov, zaužijemo več slabih maščob ...

Transmaščobe vplivajo na nastanek bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni tipa 2, nekaterih vrst raka (na dojki in debelem črevesu) in astme. V vsakdanji prehrani se torej izogibajmo delno hidrogeniranim rastlinskim maščobam, strokovnjaki pa priporočajo uživanje olivnega olja.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media