Po poti vojaške zgodovine

Prosti čas | maj '19

Za ogled podzemne utrdbe potrebujemo svetilko. 

Park vojaške zgodovine Pivka se lahko pohvali z enim najzanimivejših muzejev v državi, v maju pa pripravljajo tudi vodeni pohod po tamkajšnji krožni poti vojaške zgodovine.

Na poti proti Ilirski Bistrici in morju ob cesti pri Pivki ni mogoče prezreti mogočnega poslopja na levi strani. V njem je urejeno muzejsko turistično središče, ki obiskovalcem ponuja edinstven vpogled v bogato vojaškozgodovinsko dediščino Slovenije s posebnim poudarkom na vojni za obrambo samostojnosti leta 1991. Zbirko tankov, topov in oklepnih vozil dopolnjuje več razstav, največ zanimanja pa vzbujata podmornica P-913 Zeta, ki si jo je mogoče ogledati tudi znotraj, ter nemška vojaška parna lokomotiva 33-110, ki je največji in najtežji eksponat v parku. V objektu je tudi zelo dobro založena muzejska trgovinica.

V parku se v nedeljo, 12. maja, med 8. in 9. uro začenja tradicionalni pohod po krožni poti. Po kratkem vzponu pripelje na nekdanji vojaški poligon na Koti 110 (613 m), kjer so med prvo svetovno vojno zgradili sistem strelskih jarkov in izkopali kaverno z namenom usposabljanja enot, ki so se pripravljale na boj na soškem bojišču. Stara vojaška cesta pripelje s Kote 110 na vrh Primož (718 m), kjer je mogočna podzemna topniška utrdba Alpskega zidu. Dolžina rovov je približno 500 metrov, v notranjosti pa so ohranjeni ostanki bojnih položajev, skladišč streliva in bivalnih prostorov.

S Primoža se pot spusti v dolino Dule, kjer naj bi po izročilu potekala stara rimska cesta, nato pa se začne blag vzpon do Šilentabra (751 m). Z vrha, kjer je nekoč stal največji utrjen kompleks na Slovenskem, je čudovit razgled na okolico. Na Šilentabru je stara cerkev sv. Martina z ostanki poznoantične apside in fresk iz 15. stoletja. Od tod se pot spusti proti turistični vasi Narin, kjer bodo domačini prikazali nekatere kmečke običaje in obiskovalcem ponudili razne domače dobrote.


Pohod je primeren za vse generacije in traja okoli štiri ure, dolžina krožne poti je 14,5 kilometra. Potrebujete primerno obleko in pohodno obutev, posebej pa priporočajo, da s seboj vzamete svetilko za ogled notranjosti podzemne utrdbe na Primožu. Udeleženci se prijavite pri blagajni parka, prijavnina znaša pet evrov, za otroke do 15 let je zastonj. Pot je dobro označena, na njej so štiri kontrolne točke, do vsake je približno uro hoje, tam so na voljo tudi prigrizki in napitki. Ogled podzemne utrdbe poteka ob spremstvu vodnikov, ki vam bodo povedali marsikaj zanimivega.

Ob zaključku si lahko v Kantini Pivka pohodniki, ki so plačali prijavnino, privoščijo topel obrok z 10-odstotnim popustom. Enak popust bo veljal tudi pri nakupu vstopnice za ogled muzeja. Organiziranim skupinam priporočajo najavo za vodeni ogled parka, ki je na območju starih italijanskih kasarn. Park vojaške zgodovine je rezultat odličnega sodelovanja med ljubitelji vojaškozgodovinske zapuščine v občini, ministrstva za obrambo ter pivške občinske uprave, ki je v svoji vojaški dediščini prepoznala velik razvojni potencial.

Več informacij na spletni strani: www.parkvojaskezgodovine.si

Besedilo in fotografija: Jožica Hribar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media