Polnovredna in uravnotežena prehrana 

Prosti čas | maj '19

Odločitev o izbiri hrane in načinu prehranjevanja domačega psa ali mačke ni enostavna, zato je priporočljivo, da ji lastniki posvetijo veliko pozornosti. Izbira hrane je odvisna od starosti, zdravstvenega stanja in aktivnosti živali, ne nazadnje pa igra pomembno vlogo pri izbiri tudi cena.

Na trgu najpogosteje zasledimo dve obliki hrane: mokro in suho. Suha hrana pozitivno vpliva na zobovje in dlesni, je praktična za lastnike, hranjenje in shranjevanje je enostavno. Mokra hrana pa vsebuje večji delež vode in zadosti precejšnjemu delu dnevnih potreb po vodi. Kombinacija obeh vrst hrane je priporočljiva tako za pse kot tudi mačke.

Pomembno je, da žival hranimo s hrano, prilagojeno življenjskemu obdobju, v katerem je. Posebno pozornost moramo nameniti prehrani mladičev v starosti do enega leta in živalim, starejšim od 7 let. Na potrebe po hrani vpliva tudi stopnja aktivnosti živali. Psi so se v precejšnji meri prilagodili našemu načinu življenja, prav tako njihova prebava. Psi so vsejedi in imajo v primerjavi s prednikom volkom večjo sposobnost prebave ogljikovih hidratov, kar je posledica selekcije, ki so ji bili podvrženi skozi leta udomačitve. Prehranske zahteve mačk se razlikujejo od tistih pri psih. Mačke so striktni mesojedi in v svoji prehrani potrebujejo veliko več beljakovin ter maščob kot psi.

Psi in mačke so mesojedi

Veliko lastnikov se odloča za alternativne načine prehrane, da bi živali zagotovili čim bolj naravno prehrano ter ji s tem izboljšali kakovost življenja. Po drugi strani pa so takšne odločitve pogosto nepremišljene. Lastniki velikokrat svoje živali hranijo na podlagi smernic za ljudi, ne da bi se zavedali, da imajo mačke in psi drugačne prehranske zahteve. Problema, ki se pojavljata pri alternativni prehrani, sta nepravilno razmerje ali pomanjkanje hranil in varnost hrane. Najpogostejše alternativne oblike hranjenja so doma pripravljena hrana, surova in vegetarijanska hrana. Napake pri obrokih, pripravljenih doma, izvirajo iz prepričanja lastnikov, da psi in mačke v svoji prehrani potrebujejo pretežno samo meso. Vendar pa je treba v obrok vključiti tudi druge skupine živil (ogljikove hidrate, maščobe, minerale ter vitamine).

Hranjenje s surovo hrano temelji na prepričanju, da je to zelo naravno in zdravo, vendar pa se porajajo vprašanja o njeni zdravstveni ustreznosti, kakor tudi primanjkujejo znanstveno podprti dokazi o učinkih na žival. Najpogosteje surovi hrani primanjkuje mineralov in vitaminov, tveganje pa predstavlja tudi okužba mesa z morebitno prisotnimi patogenimi mikroorganizmi (bakterijami in notranjimi zajedavci), ki se sicer med toplotno obdelavo mesa uničijo. Nekateri lastniki se na podlagi lastnih prepričanj odločijo, da bodo svojega ljubljenčka hranili z vegetarijansko hrano. Že sama anatomija prebavnega trakta psov in mačk dokazuje, da so to mesojede živali. Zobje so prilagojeni trganju mesa in ne žvečenju kot pri rastlinojedih živalih, prebavna cev je krajša in enostavnejša kot pri rastlinojedih in ni prilagojena za prebavo večje količine rastlinske hrane.

Tina Horvat, dr. vet. med.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media