Zdrav življenjski slog je ključen

Dobro počutje | maj '19

Svetovna liga za hipertenzijo je leta 2005 določila 17. maj za svetovni dan hipertenzije, katerega namen je ozaveščanje ljudi o krvnem tlaku ter pomenu zdravega življenjskega sloga pri preprečevanju in zdravljenju zvišanega krvnega tlaka.

Visok krvni tlak ali hipertenzija je kronična bolezen, ki ji pravimo tudi »tihi ubijalec«, saj se je bolniki pogosto sploh ne zavedajo, nezdravljena pa lahko povzroči zelo resne posledice, kot so srčni ali možganski infarkt ter odpoved srca in ledvic. Po podatkih svetovnega združenja za hipertenzijo ima povišan krvni tlak že vsak četrti odrasli človek na svetu, v Sloveniji pa za to boleznijo trpi že skoraj vsak drugi odrasli človek. Visok krvni tlak pa je vedno pogostejša težava tudi pri otrocih.

Zvišan krvni tlak spada med najpogostejše bolezni sodobnega človeka. Bolnikom dolgo časa ne povzroča nobenih težav, zato ga večina sploh ne čuti. Prve težave so večinoma neznačilne, zato jih bolniki pogosto zanemarijo. Navajajo občasne jutranje zatilne glavobole, vrtoglavico, šumenje v ušesih, živčnost, moteno spanje. Prve resne težave se pojavijo šele, ko bolezen že nekaj časa traja in tiho škoduje predvsem srcu, možganom, ledvicam in očem. Pri večini bolnikov napreduje počasi. Spada tudi med resne dejavnike tveganja za razvoj ateroskleroze z vsemi njenimi posledicami, za nastanek možganske kapi, srčnega infarkta in srčnega popuščanja.

Ko opazimo, da so vrednosti krvnega tlaka, ki si jih občasno izmerimo, višje od 140/90 mm Hg, moramo k zdravniku. Če se že zdravimo zaradi visokega krvnega tlaka, je smiselno, da si ga občasno izmerimo in preverimo, ali so zdravila, ki jih jemljemo, res učinkovita.

Ko ugotovimo, da imamo zvišan krvni tlak, in diagnozo potrdi tudi zdravnik, moramo ukrepati. Številne raziskave so pokazale, da uspešno zdravljenje visokega krvnega tlaka spremljata tudi dolgoročno zmanjšanje splošne srčno-žilne obolevnosti in umrljivosti, zato je zelo pomembno, da zvišan krvni tlak čim prej odkrijemo in zdravimo. Če zvišan sistolični krvni tlak znižamo za 10 mm Hg, diastoličnega pa za 5 mm Hg, tveganje za bolezni srca in ožilja zmanjšamo za eno tretjino.

Zaplete s srcem in ožiljem lahko učinkovito preprečimo ali vsaj ublažimo z zdravim življenjskim slogom in tako neposredno vplivamo na znižanje in boljši nadzor nad krvnim tlakom. Trije namigi za zdravo življenje: nadzorujte telesno težo, izbirajte zdravo prehrano (ne izpuščajte obrokov, jejte počasi in omejite vnos soli), živite aktivno (gibajte se, izberite dejavnost, ki vam ustreza in vas veseli).

 T. G.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media