Viseče in košato

Prosti čas | maj '19

V cvetlične posode in korita smo že posadili rastline, ki krasijo okna in balkone. Vedno pa najdemo še kakšno prazno obešanko, ki kar kliče, da bi vanjo posadili nekaj rastlin. Če kupujemo košare, v katerih je že posajeno cvetje, in ob koncu sezone, ko cvetje odmre, ostanejo, se nam lahko z leti nabere kar veliko posod, ki jih je škoda zavreči. Z malo ustvarjalne žilice lahko mini vrtiček ustvarimo sami.

Viseča košara: Uporabimo staro posodo ali v vrtnarijah poiščemo takšno, ki nam bo všeč. Posode iz plastičnih materialov so običajno primerne za vzgojo ene rastline. Kar velika je ponudba visečih košar z vodno rezervo, zato rastline potrebujejo manj zalivanja. Zelo so priljubljene viseče angleške košare, ki visijo na elegantni verižici. Vložek, ki je postavljen v košaro, je navadno iz kokosovih vlaken ali pa recikliranega kartona. Uporabljamo ga lahko več let ali pa ga vsako leto zamenjamo, da se izognemo boleznim in škodljivcem. Ker je angleška košara iz naravnih materialov, se lepo vključi v vsako okolje.

Zemeljski substrat: Pomembno je, da izberemo kakovosten substrat, saj bodo imele rastline za rast omejen prostor. Vsebovati mora primerno količino hranilnih snovi, ki bodo rastlini na razpolago v prvih dneh po sajenju.

Rastline izbiramo glede na lego, kjer bo cvetlična posoda visela. S tako rekoč mobilnimi nasaditvami si lahko privoščimo veliko več. Če lega rastlinam ne bo ustrezala, bomo obešanko prestavili na ustreznejše mesto. Primerne rastline so tiste, ki se bodo čim hitreje prevesile čez rob posode. Videz košare je najlepši, ko rastline prekrijejo posodo in so videti kot cvetoča krogla. Za te zasaditve največkrat uporabimo surfinije, milijonske zvončke, sanvitalije, pelargonije, begonije, bakope, brahikome …

V večje posode posadimo od tri do pet rastlin. Z izbiro kakovostne in dovolj velike sadike bomo dosegli takojšen občudovanja vreden rezultat.

Da pri delu hrbtenica ne bo preveč trpela, za sadilni prostor izberemo mizo. Okrogla posoda se ziblje in je zelo nerodna za sajenje, zato jo postavimo v večji lonec. Posodo najprej do vrha napolnimo z zemeljskim substratom. Rastline nežno izlončimo. Če so korenine v lončku zelo gosto prepletene, jih malo razrahljamo. Sadike razporedimo po posodi, da preverimo, ali smo zadovoljni z videzom. Izkopljemo jamico, postavimo vanjo rastlino in rahlo pritisnemo substrat okoli nje. Ko smo posadili vse sadike, posodo nežno potresemo ob podlago, da se zemlja lepo posede. Centimetrski rob je dobrodošel, ker ob zalivanju voda ne bo odtekala. Ne pozabite dobro zaliti.

Zelenjava in jagode, zakaj pa ne?

V viseči košari dobro uspeva balkonska zelenjava. V košaro smo posadili ribezov paradižnik, kumarico in za cvetoč okras kapucinko. Ko bo zelenjava prerasla posodo, bomo lahko uživali v plodovih. Za zasaditev lahko uporabimo različne vrste dišavnic, začimb in zdravilnih zelišč, ki bi jih želeli imeti pri roki. Tak mini zeliščni vrt spada v vsako letno kuhinjo ali bližino žara.

V viseči košari se dobro obnesejo tudi jagode, tako je slasten zalogaj vedno pri roki. Lep okras, ki nam poleg cvetja podari še plodove. Izberemo sorte, ki rodijo vse leto.

Če si ne želite dela s pospravljanjem odpadlih cvetov, potem je zanimiv izbor zelenih strukturnih rastlin. Zelena kulisa je lahko uporabna za zastiranje pogledov ali pa nam spočije oči … Na fotografiji sta bršljanolistna grenkuljica (Glechome hederaceae) in viseči bambus (Agrostis stolonifera).

Begonije ne sadimo samo v cvetlična korita, ampak se lepo obnesejo tudi v visečih košarah. Potrebujejo dobro odcedni substrat. Nove sorte v barvi šampanjca so naravnost osupljive. Pod bogatim bujnim dvojnim cvetom se kmalu prevesijo čez rob posode. Večina od njih lepo uspeva na soncu, nekatere sorte pa tudi v senci (primer zmajeva krila).

Prednost visečih košar je tudi takrat, kadar imamo pri hiši majhne otroke. Cvetlične posode, postavljene na tleh, so zanje velikokrat nevarna ovira. Viseče posode, dvignjene nad tlemi in na primernem mestu, pa so čudovit okras terase ali vrta.

Po starodavnem vremenskem izročilu nas do 15. maja lahko obiščejo ledeni možje. Po tem datumu pa je že pravi čas, ko lahko na prosto brez strahu postavimo vse cvetlične zasaditve. Sveže posajene zasaditve sprva še malo obvarujemo pred močnim soncem. Postavimo jih v zavetje hiš ali pod nadstrešek. V nekaj dneh bodo tako utrjene, da takšne zaščite ne bodo več potrebovale.

Besedilo in fotografije: Branka Urbanija Juvančič


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media