ZDRAVJE NA KRATKO

Dobro počutje | maj '19

Najučinkovitejše omega-3 so iz rakcev

Z običajno prehrano ne zaužijemo dovolj maščobnih kislin omega-3, so pa nujno potrebne za zdravo srce, zdrave možgane in zdrave oči. Običajno jih v prehrano dodajamo z ribjim oljem. Neptunovo krilovo olje (NKO) iz antarktičnih rakcev pa prekaša ribje olje. Omega-3 iz NKO telo izkoristi dvakrat hitreje in 2,5-krat bolje kot iz ribjega olja. Zadostuje le ena kapsula na dan, ki je brez vonja, nima priokusa po ribah, po njej se nam ne spahuje. NKO je bogato tudi s fosfolipidi, holinom, vitamini A in E ter astaksantinom, ki olje obarva značilno rdeče. Na voljo v lekarnah in na www.naturamedica.si, tel. št.: 03 56 300 22, 040 214 620.

Odgovorni smo za lastno zdravje

Vsak posameznik je odgovoren za ohranjanje svojega zdravja, so na skupni novinarski konferenci poudarili predstavniki Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije ter Zveze društev diabetikov Slovenije. Z zdravim življenjskim slogom, ki vključuje ustrezno prehrano in vsaj minimalno mero gibanja na dan, namreč lahko znižamo tveganje za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni. Najpogostejša je sladkorna bolezen, ki je tesno povezana s srčno-žilnimi obolenji. Ker po oceni stroke le 40 odstotkov bolnikov jemlje zdravila po navodilih zdravnikov, pogosto prihaja do zapletov. V zadnjem času se pojavljajo nova zdravila in nove metode zdravljenja, s čimer se močno izboljšujejo možnosti bolnikov za obvladovanje bolezni, še posebej, če zdravljenje poteka celostno. Če zdravnik ugotovi, da ima bolnik s sladkorno boleznijo še katero izmed bolezni srca in ožilja ali aterosklerotično srčno-žilno bolezen, morebitno srčno popuščanje ali kronično ledvično bolezen, mu lahko predpiše novejša zdravila iz skupine inkretinskih hormonov, ki zmanjšajo dogodke srčno-žilne bolezni, ali pa t. i. zaviralce SGLT2, ki omogočajo izločanje glukoze z urinom, če je ledvično delovanje zadostno. Ta zdravila znižujejo tveganje za hipoglikemije in zmanjšujejo telesno maso. Predvsem pa je treba bolnika opolnomočiti in vzpostaviti partnerski odnos med njim in zdravstvenim osebjem. Z boljšim sodelovanjem bolnika pri zdravljenju so možnosti zapletov veliko manjše. Pri opolnomočenju pomagajo tudi društva diabetikov, ki skrbijo za izobraževanje članov, naučijo jih živeti z boleznijo in ozaveščajo, kako naj skrbijo za svoje zdravje. Kar 38 jih je vključenih v Zvezo društev diabetikov Slovenije, ki si prizadevajo doseči dve ugodnosti, pomembni za bolnike. Prva je ta, da bi osebe s sladkorno boleznijo tipa 2 dobile pravico do testnih lističev za merjenje sladkorja v krvi. Druga naloga pa je prepričati zdravstveno zavarovalnico, da zniža doplačila bolnikom za uporabo najnovejše inzulinske črpalke, ki že ima delno zaprt sistem za uravnavanje sladkorja v krvi.

Možnost zavrnitve zdravstvene oskrbe

Združenje za dostojno starost Srebrna nit si prizadeva za kakovostnejše življenje v tretjem življenjskem obdobju. Poudarjajo, da je ob zavzemanju za kakovostno zdravstveno in socialno oskrbo, dolgotrajno oskrbo in dobro paliativo ena izmed prioritet tudi pravna ureditev odločanja posameznika o dokončanju življenja ali dobri smrti. Do zdaj so zbrali že pet tisoč podpisov peticije za pravno ureditev pomoči pri dokončanju življenja. Podpise še vedno zbirajo na naslovu: www.pravapeticija.com/pobuda_za_evtanazijo.

Želijo pa spomniti, da zakon o pacientovih pravicah že zdaj omogoča posameznikom možnost zavrnitve zdravstvene oskrbe, vendar to pravico premalo poznajo tako pacienti kot zdravniki, saj vnaprej izražena volja ni zapisana na posameznikovi zdravstveni izkaznici. Pacient, ki je sposoben odločanja o sebi in je dopolnil 18 let starosti, ima pravico, da je upoštevana njegova volja o tem, katere zdravstvene obravnave ne dovoljuje, če bi se znašel v položaju, ko ne bi bil sposoben dati veljavne privolitve. To velja v primeru, da bi trpel za hudo boleznijo, ki bi v kratkem času vodila v smrt tudi ob ustrezni zdravstveni obravnavi, in zdravljenje samo podaljšuje preživetje, in pa v primeru, da bi mu medicinski poseg oziroma zdravstvena obravnava podaljšala življenje, vendar bi bolezen ali poškodba povzročila tako hudo invalidnost, da ne bi bil več sposoben skrbeti zase ne telesno ne duševno. Posameznik pri svojem zdravniku izpolni obrazec o vnaprej izraženi volji, ki ga podpiše še zastopnik pacientovih pravic, oba pa ga prej natančno poučita o pomenu in posledicah njegove odločitve. Nato pacient overi podpis na obrazcu še na upravni enoti. Tako izražena volja velja neomejen čas.

A. Ž. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media