Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | jun. '19

ODPOVED NAROČENEGA TERMINA ZA PREGLED

Bralec je naročen na pregled pri revmatologu, ker pa ima isti dan tudi pomembno obravnavo na sodišču, ga zanima, ali lahko odpove termin in kakšne so posledice. Ali ga zdravnik lahko črta s seznama?

To ne bi smela biti posebna težava, a vseeno pazite na roke. Termin lahko odpoveste brez navajanja razlogov, a najpozneje deset dni pred izvedbo zdravstvene storitve. V okviru iste napotitve lahko to storite le enkrat in le v okviru napotitve s stopnjo nujnosti hitro ali redno.

Termin lahko sicer odpoveste tudi še kasneje, a je taka odpoved mogoča le zaradi objektivnih razlogov, ki mora biti prav tako v pisni obliki, pri čemer v takem primeru zgornje omejitve (le enkrat v okviru iste napotitve in le v okviru napotitve s stopnjo nujnosti hitro ali redno) ne veljajo. Ima pa tudi tovrstna odpoved svoje meje: po preteku trideset dni od termina namreč odpoved ni več mogoča niti v primeru, če so podani objektivni razlogi.

Pozorni morate biti tudi na tole: če ne boste prišli ob dogovorjenem terminu in ga obenem ne boste (pravilno) odpovedali, vas bodo lahko črtali s seznama, napotnica pa bo prenehala veljati. V tem primeru pride do tako imenovanega moratorija za uvrstitev na isti čakalni seznam, kar pomeni, da se boste lahko na tak seznam uvrstili šele po poteku treh mesecev od termina, v katerem ste bili neopravičeno odsotni.

V primeru opravičene odpovedi vas bo izvajalec zdravstvene dejavnosti naročil znova, in sicer v prvem prostem terminu, pri čemer bo upošteval stopnjo nujnosti.

Sicer pa velja, da lahko izvajalec zdravstvene dejavnosti pacienta črta s čakalnega seznama v primeru njegove smrti, v 24 urah pa v primeru, če pacient sam izrazi tako željo, če zavrne izvedbo zdravstvene storitve, če izbrani zdravnik ugotovi, da pacientovo zdravstveno stanje ne omogoča izvedbe zdravstvene storitve, in v primeru neopravičene odsotnosti od termina.

Napotnica se v teh primerih prekliče, prav tako pa se navede tudi razlog za črtanje. Ta se navede tudi na čakalnem seznamu. O črtanju s čakalnega seznama se v vseh zgornjih primerih (razen seveda v primeru smrti) pacienta obvesti, in sicer v treh dneh od črtanja s seznama.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media