Poskusimo po vegansko

Dobro počutje | jun. '19

Taralli z oljčnim oljem in začimbami

V daljni preteklosti se človek nikoli ni prehranjeval samo z rastlinsko hrano, nasprotno, takrat je bil v veliki meri mesojed, odvisno predvsem od tega, kaj je ujel, naj je bil to medved ali postrv. Šele mnogo kasneje je spoznal žita, stročnice in poleg jagodičja iz gozda drugo rastlinsko hrano, s katero si je svoj izbor hrane nekoliko razširil.

S stoletji se je tako prehrana uravnovesila bolj na stran rastlin. Iz tega časa poznamo težka obdobja lakote in hudega pomanjkanja, predvsem zaradi hudo enolične prehrane. Danes imamo na voljo praktično vse, česar si zaželimo. Pomanjkanje hranil ni več odvisno od naravnih danosti, temveč le od osebnih odločitev in denarja. Ker postajamo odvisni od sladkorja, sladkih živil, paketkov narezanih zrezkov brez kosti, zaradi lagodnosti pa tudi od predelanih živil in vnaprej (delno) pripravljenih obrokov, je naša prehrana velikokrat precej revnejša s hranili kot nekoč, a nasprotno bogatejša s kalorijami. V ogledalu potem vidimo podbradek, trebušček, ki visi čez pas, hlače so v pasu vsako leto ožje. Zdravnik pri pregledu opozarja na »zanimivo« krvno sliko in svetuje dieto brez maščob, z manj mesa in veliko več solate, sicer si bomo pridelali celoten spisek civilizacijskih bolezni.

Veganstvo, ki temelji le na rastlinski hrani v velikih količinah, na prvi pogled rešuje zadrego današnjih dni. Vendar naj se zanj odločijo le odrasli in po lastnem skrbnem premisleku. Veganska prehrana po izkušnjah in na splošno ni primerna za otroke, saj le stežka zadostimo vsem otrokovim visokim potrebam po hranilih. Podobno jim ne zadostimo, če v svoj voziček dajemo predvsem čips, hrenovke in ledeni čaj.

Veganstvo je strožja oblika vegetarijanstva, saj iz prehrane izločimo prav vsa živila živalskega izvora in vse izdelke z aditivi živalskega izvora (nekateri lecitini, želatina, lizocim, izogibamo se vseh živil, katerih imena so sestavljena iz ovo in/ali lakt/kazein, ki povedo, da živilo vsebuje jajca ali mleko). Prehod na veganski način prehranjevanja naj bo postopen, svetujejo. Hlepenje po izločeni hrani, krepka utrujenost, zlasti po ostrem rezu, je na začetku normalna in nas zlahka odvrne od zastavljenega cilja. Ko iz prehrane izločimo mleko, sir, maslo, jajca in meso, nam naenkrat začne primanjkovati beljakovin in številnih mikrohranil, ki jih je treba nadomestiti z drugimi živili. To zahteva res skrbno sestavljanje obrokov in veliko znanja o prehrani. Seveda postanejo obroki manj kalorični, česar se navadno razveselimo, vendar moramo v daljšem obdobju vsekakor poskrbeti za dovolj visok energijski vnos hrane glede na potrebe. Za nameček se nam uredi prebava, saj veganska hrana vsebuje več vlaknin.

Prehranjevati se vegansko je nedvomno zanimivo, odpre se nam svet kuharske iznajdljivosti in ustvarjalnosti, kar za vsaj kak dan ali dva na teden koristi vsakomur. Pokukajte med recepte in odkrijte kaj novega.

Obroki naj bodo čim bolj raznoliki in zanimivi. Iskanje novih virov hrane naj postane igra. Če jih še niste, poskusite vršičke bambusa, gorčična semena, ingver, gobe šitake, pistacije … Čokolada ne spada na spisek, razen če je povsem naravna in z visokim deležem kakava ter brez mleka. Poželenje po čokoladi rešimo z rožiči.

Recepti

Pecivo z breskvami 

Za manjši pravokoten model za narastke ali okrogel tortni model potrebujemo:

675 ml polnozrnate moke

300 ml sladkorja

čajno žličko pecilnega praška

čajno žličko cimeta

0,5 dl olja

600 ml pretlačenih breskev

vrečko vaniljevega sladkorja

pest rozin

žlico ruma

Priprava: Model obložimo s papirjem za peko ali ga namastimo z rastlinsko maščobo in potresemo z moko. Pečico vklopimo na 200 stopinj.

Vse sestavine izmerimo v merilni posodi in stresemo v skledo. Premešamo jih z metlico. Testo vlijemo v pripravljen model ter ga porinemo v segreto pečico. Pečemo 20 minut. Pečeno pecivo ohladimo in narežemo na primerne kose ali ponudimo še mlačnega, vendar ga je težje narezati.

Različica: Namesto breskev uporabimo drugo sezonsko sadje (marelice, banane, naribana jabolka, jagodičje). Če izberemo naribano sadje, zmesi dodamo malo tople vode.

Namaz s čičerko in lečo

Potrebujemo:

skodelico kuhane čičerke

pol skodelice kuhane leče

večji kuhan korenček

žlico tahinija (sezamove paste)

sol, poper, peteršilj

Priprava: Vse sestavine v mešalniku zmeljemo v primerno gost namaz. Po potrebi prilijemo malo olja, da postane bolj mazav. Ponudimo s kruhom za zajtrk ali malico.

Opomba: Čičerka in sezam sta dober vir železa v prehrani, ki bi ga sicer dobili pretežno iz mesa. Tahini kupimo v trgovini ali ga naredimo sami, in sicer v mešalniku zmeljemo sezamova semena, ki jim postopno dodajamo olje, da dobimo primerno kremasto gosto omako. Solimo po okusu.

 

Rožičevi kukiji s praženimi lešniki

Za 25 do 30 piškotov potrebujemo:

300 g moke

50 g rožičevega prahu/moke

žličko pecilnega praška

ščep soli

100 g sladkorja

pol skodelice olja

pol skodelice poljubnega rastlinskega mleka (mandljevo, sojino, riževo ...)

vrečko vaniljevega sladkorja

50 do 75 g praženih oluščenih lešnikov

 Priprava: Pečico segrejemo na 180 stopinj, pekač obložimo s papirjem za peko. Lešnike grobo nasekljamo. Vse sestavine v posodi pomešamo skupaj v gladko zmes.

Iz zmesi oblikujemo za oreh velike kroglice in jih polagamo v pekač dovolj narazen, saj se med peko razlezejo. Pekač porinemo v ogreto pečico za 10 do 12 minut. Pečene piškote pustimo nekaj minut v pekaču, da se učvrstijo, nato jih do konca ohladimo na rešetki.

Taralli z oljčnim oljem in začimbami

Za 40 slanih keksov potrebujemo:

250 g moke

5 g soli

100 ml belega vina

75 ml oljčnega olja

dodatek po želji in okusu: koromačeva semena, zdrobljen rožmarin ipd.

 Priprava: V skledo presejemo moko, jo solimo in dobro premešamo. Prilijemo vino in olje ter dodamo začimbe po okusu. Vse sestavine dobro premešamo in testo zvrnemo na delovni pult. Hlebček gnetemo ročno 5 do 10 minut, da dobimo res gladko in mehko, a ne lepljivo testo.

Hlebček vrnemo v posodo, jo pokrijemo s pokrovko, krožnikom in pustimo počivati pol ure. Iz spočitega testa oblikujemo svaljke, debele in dolge kot navadni svinčnik, in konce staknemo skupaj. Pečico vklopimo na 200 stopinj. Pult pogrnemo s kuhinjskim prtičem, pekač obložimo s papirjem za peko, na štedilnik pa pristavimo lonec z rahlo osoljeno vodo, ki jo zavremo. V krop postopno vstavljamo oblikovane testene obročke. Ko priplavajo na površje, jih poberemo iz vode in preložimo na prtič, ki popivna odvečno vodo. Takoj nato jih preložimo v pekač in pečemo 20 do 25 minut. Po približno 10 minutah temperaturo znižamo na 160 stopinj.

Koristen nasvet: Taralle so odličen zdrav prigrizek, pospravimo jih v pločevinasto škatlo, kakor piškote. Poigrajte se z začimbami.

Mojca Koman, univ. dipl. inž. živ. teh.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media