Naj bodo zelišča vedno pri roki

Prosti čas | jun. '19

Zdravilna zelišča, začimbe in dišavnice lahko v lonce sadimo vse leto. Prepričana sem, da je njihova uporaba tako vsestranska, da jo potrebuje vsaka terasa, balkon ali dom. V poletnem času nas bodo s svojim vonjem razvajale in sproščale. Poživljajoč hladen napitek iz citronske verbene, melise ali mete ne vsebuje sladkorja in škodljivih kalorij. Ali ste si že kdaj privoščili dišečo zeliščno kopel?

Tudi med cvetočimi enoletnicami na gredi se dišavnice in začimbe zelo dobro znajdejo. Poleg tega, da številne med njimi odganjajo nadležen mrčes, so še zelo dekorativne. Kot na primer pisanolistni žajbelj Salvia officinalis 'Goldblat'. Nežni svetlo zeleni listi, obrobljeni z rumeno, so nevsiljiva popestritev med modro cvetočo salvijo in rdečo begonijo. Z zasaditvijo pa smo pravzaprav ustvarili na vrtu malo priročno lekarno. Prav gotovo se bomo spomnili nanjo, ko nas bo bolelo grlo. Pisanolistne sorte žajblja namreč vsebujejo zdravilne učinkovine.

Spirala iz zelišč

Med poletnimi potepanji sem pred leti naletela na zanimivo zasaditev v obliki spirale. Takšno aromatično zasaditev bi z malo truda lahko izdelali na vsakem vrtu. Uporabimo lesene količke, skale ali pa večje kamne, s katerimi oblikujemo gredico v obliko spirale. Kamenje dobro zadelamo z zemljo in pazimo, da bo spirala postavljena stabilno. Zaradi zvito postavljene oblike daje videz bogate zasaditve. Za zemeljski substrat izberemo kompostno vrtno zemljo.

Zasaditev bo še bolj razgibana, če bomo uporabili zelišča, ki si bodo različna po rasti. Uporabimo tako viseče rasti, kot so timijan, origano, zelišče življenja jingulang, viseči rožmarin. Pokončne rasti so drobnjak, bazilika, česen za rezanje, različne vrste žajbljev (ananasov, škrlatni, pisanolistni, navadni …). Uporabimo še rastline z različno barvo listov, na primer sivo sivko, laški smilj …

Začimbe v koritih

V cvetličnih koritih naredimo uporaben nasad, ki nam pride prav, kadar je zelenjavni vrt oddaljen od kuhinje. Osnovne začimbe (peteršilj, drobnjak, origano, luštrek in različne sorte bazilike) so enostavne za vzgojo. Posadimo jih posamezno ali pa kot kombiniran nasad. Kadar jih sadimo posamezno, uporabimo posode iz naravnih materialov, kot so glineni lonci, pletene košare, naravni kamen.

V zasaditvi v cvetličnem koritu naj še posebej omenim zelišči, ki bi morali najti prostor na vsakem balkonu ali terasi. Grmasta rdečelistna bazilika Ocimum x hybrida 'Magic Blue' na levi strani požanje konec junija veliko pozornosti. Vijoličasto obarvanega socvetja, ki se dviguje nad graciozno rastjo, ne moremo spregledati. Rastlina je zelo medovita in jo radi obiskujejo tako čmrlji kot čebele. Druga zanimiva rastlina se rahlo preveša čez korito med obema rdečelistnima bazilikama. Lippia citriodora ali citronska verbena ima zelo aromatične svetlo zelene liste z vonjem limone. Liste pred slano oberemo in shranimo. Pri pripravi jedi ali za dekoracijo uporabimo suhe ali sveže. Verbena velja za trajno rastlino, ki v zaščitenih legah ali svetlih kleteh lepo prezimi.

Dišeča sivka na vsakem vogalu. Lavandula angustifolia 'Hidcote Blue' je trajna sivka, ki v naših vremenskih razmerah prezimi. Nima velikih zahtev za gojenje, lepo uspeva v dobro odcednem zemeljskem substratu. Lepa je kot zasaditev obrob na cvetličnih gredicah ali kot kombinacija z vrtnicami. Sadimo jo lahko v skalnjake v kombinaciji z visečim rožmarinom in drugimi trajnicami. Sivka je vsestransko uporabna kot zelišče in dišavnica. Sorta je dovolj aromatična, da bo pustila pečat, če jo boste uporabili v svojih najljubših jedeh. Iz skrbno obranih in posušenih cvetov lahko naredimo dišeče blazinice, ki bodo preganjale molje iz naših omar.

Zelišča za žar. Pri pripravi odličnih jedi na žaru imajo sveža zelišča pomembno vlogo. Poskrbijo, da dobijo meso in omake prefinjen okus. Posadimo jih v bližino žara ali letne kuhinje. Naj ne manjkajo rožmarin, bazilika, origano, luštrek, zanimiv okus dajo tudi olivna zel, trajni šetraj, laški smilj.

Okras na vrtu in krožniku. Zelo veliko zelišč ima čudovite cvetove, ki jih uporabimo za okrasitev jedi. Čudovita modra barva cveta pripada verjetno dobro poznani zdravilni boragi ali boreču (Borago officinalis). Na vrtu ga velikokrat najdemo kot plevel, ker se rad ponovno sam zaseje. Cvetovi so užitni, po okusu spominja na kumaro. Z njim lahko krasimo juhe, solate. Prava paša za oči je zamrznjen v ledenih kockah, s katerimi ohladimo pijačo v poletni vročini.

Zelišča za kopel. Eterična olja iz zelišč se v vroči vodi hitro razvijejo in poživijo vse čute. Kopeli dodajte vejice citronskega timijana, rožmarina ali žajblja in uživajte.

Čaj iz svežih zelišč po recepturi patra Simona Ašiča. Za pripravo čaja so še posebno primerne različne vrste mete (poprova, kodrasta, ingverjeva, čokoladna, maroška). Sveža meta doda čaju čudovit vonj in blagodejen učinek. Dve čajni žlički sveže nasekljanih listov zelišč prelijemo s 3 decilitri vrele vode. Pustimo stati 10 minut. Čaj precedimo in pijemo vedno sveže pripravljenega.

Besedilo in fotografiji: Branka Urbanija Juvančič


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media