Novomeške bronaste situle 

Prosti čas | jun. '19

ZAKLADI SLOVENSKIH MUZEJEV

Bronaste figuralno okrašene situle (5. do 4. stoletje p. n. št.). Foto: Bojan Radovič

Novo mesto je v starejši železni dobi (8. do 4. stoletje pred našim štetjem) predstavljalo enega največjih centrov srednje Evrope. Med najpomembnejše najdbe časa, ko se v Sredozemlju izoblikujeta evropska civilizacija in kultura, spadajo bronaste figuralno okrašene situle. Prav od tu zdaj izvira šestnajst bronastih situl, od tega je devet okrašenih. Zato lahko po izrednih umetniških stvaritvah železne dobe Novo mesto poimenujemo mesto situl.

Bogata in živopisna situlska pripoved dopolnjuje naše vedenje o življenju socialno močno razslojene prazgodovinske družbe, saj v tem času ne poznamo pisave. Vrhnji sloj, elito tega časa, so predstavljali imenitni posamezniki, ki so v svojih rokah združevali politično, vojaško, ekonomsko, duhovno in socialno moč. Bogato okrašene bronaste situle so uporabljali kot prestižno namizno in protokolarno posodje. Iz njih so gostom na praznovanjih stregli dragocena opojna vina.

Situle ali vedrice so bronaste posode za shranjevanje in serviranje pijač. Izdelane so iz tanke sijoče bronaste pločevine. Plašči situl so lahko gladki ali okrašeni z geometrijskim ali figuralnim okrasom. Pripoved je ponazorjena z upodobitvami človeških in živalskih likov. Le-ta teče zaporedno, živali ali ljudje stopajo v sprevodu. Slikovna situlska pripoved je dopolnjevala življenjske zgodbe pokojnikov, sočasno pa jih je povezovala s heroji in bogovi grško-etruščanskega sveta, ki je mitološko tvoril enoten evropski prostor. Situlska pripoved prikazuje slavnostne sprevode, športna in glasbena tekmovanja, slavnostne pojedine, ribolov, lov, dvoboje, spolne prizore.

Novomeške situle spadajo v čas 5. in 4. stoletja pred našim štetjem. Njihovo število priča o veliki ekonomski moči halštatskih prebivalcev Novega mesta. Najdemo jih v bogatih grobovih posameznikov, ki so pripadali pomembnemu vodilnemu sloju takratne družbe.

Praznik situl - festival železnodobnega življenja in kulinarike. Foto: Boštjan Pucelj

Tokrat podrobneje predstavljamo bronasto figuralno okrašeno situlo 2 iz groba IV/3 iz Kandije v Novem mestu. Situla je okrašena s tremi pasovi, osrednji je figuralni, preostala pa sta okrašena z geometrijskim motivom. Osrednji pas prikazuje sprevod konj, jezdecev in mož, ki na povodcih vodijo konje. Eden izmed konj je obložen z vrečami ali mehovi. Lahko rečemo, da gre za prikaz trgovske karavane ali udeležencev slavnosti, ki prihajajo z darili.

Praznik situl, festival železnodobnega življenja in kulinarike, je posvečen izjemnim bronastim spomenikom, ki nedvomno pričajo o življenju halštatskih prebivalcev Novega mesta, ki so bili enakovredni izjemnim civilizacijam celinske in sredozemske Evrope. Vabljeni na 4. praznik situl v Novo mesto 29. junija 2019 od 17. ure naprej.

INFORMACIJE:

Dolenjski muzej Novo mesto

Muzejska ulica 7, Novo mesto

e-naslov: dolenjski.muzej@dolenjskimuzej.si

www.dolenjskimuzej.si

tel. št.: 07 373 11 30

Petra Stipančić, Dolenjski muzej Novo mesto


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media