POLETNA MUZEJSKA NOČ

Prosti čas | jun. '19

Tretja junijska sobota je rezervirana za obisk muzejev. Predstavljamo jagodni izbor dogodkov:

Mednarodni grafični likovni center napoveduje ob 21. uri vodstvo po razstavi Sodobna slovenska arhitektura in zaključni koncert Putrovk ob 23. uri.

Narodni muzej Slovenije vabi ob 17. uri na Srednjeveške utrinke s prikazom ročnih spretnosti, oblačilne kulture, kegljanja in namiznih iger. Kasneje bodo prikazali borilne veščine in obiskovalce popeljali po stalnih razstavah. Posvetna glasba iz srednjega veka bo rdeča nit koncerta ob 21.30.

Narodna galerija – vodstva po aktualni razstavi Impresionisti in njihov čas bodo ob 11. in 18. uri, ves dan bo potekala delavnica Ustvari svojo impresijo – odkrivanje galerijskih zakladov.

Slovenski etnografski muzej – ob 20. uri bo koncert severnoindijske klasične glasbe (Hindustani). Zatem bo na ploščadi pred muzejem še koncert Fake Orchestra.

Mestni muzej Ljubljana prireja vodstvo po razstavi Obrazi Ljubljane, ki bo ob 11. in 16. uri, po projektu Primus pa ob 12. in 17. uri. V muzejskem Arheološkem parku na Erjavčevi bo ob 19. uri prikaz starogrških olimpijskih disciplin, uro kasneje pa recital Pindarove slavilne poezije v čast športnikom. 

Muzej novejše zgodovine Slovenije – ob 18. uri bodo vodili po razstavi Slovenci in I. svetovna vojna.

V Prirodoslovnem muzeju Slovenije bodo v ospredju predvsem netopirji, ob 22. uri jih boste lahko opazovali in poslušali ob pomoči ultrazvočnih detektorjev (v sodelovanju s Slovenskim društvom za proučevanje in varstvo netopirjev).

Galerija Furlan vabi na odprtje razstave umetniške fotografije Lada Jakše (ob 20. uri) in njegov koncert na partiture razstavljenih likovnih del.

Umetnostna galerija Maribor – ob 18. uri bo arhitekturna družinska delavnica Domislite novo galerijo!, ob 20. uri pa vodstvo po retrospektivi Zmaga Jeraja.

Tehniški muzej Slovenije ob 9. uri prireja kolesarjenje iz Ljubljane do muzeja z vodstvom po aktualni razstavi Dve kolesi in par nog. Muzej se bo ves dan predstavljal v ljubljanskem Železniškem muzeju, in sicer z vožnjo z vlakom vrtne železnice in malo lokomobilo ter spretnostno vožnjo s kolesi, nagradnimi igrami za otroke in servisom koles.

Pokrajinski muzej Celje – ob 20. uri bo koncert tenorista Diega Barriosa Rossa z modno revijo Jolande Thaler.

Muzej novejše zgodovine Celje napoveduje projekcijo Mednarodnega festivala dokumentarnega etnografskega filma 2008. Ob 19.30 in 21.00 bo še koncert Z glasbo v noč.

Rudnik živega srebra Idrija – ob 17. uri bo odprtje rudniške geološke zbirke ob jašku Frančiške, ob 19. uri pa praznovanje 500. obletnice odkritja bogate cinabaritne rude z Godbenim društvom rudarjev Idrija in Orleki.

Pokrajinski muzej Koper – ob 20. uri bo demonstracija lokostrelstva s priložnostno razstavo o njegovem razvoju. Ob 22. uri bo še koncert ansambla Calegaria.

Belokranjski muzej – ob 20. uri bodo odprli razstavo 1408 – prišli so Turki, za njimi Uskoki, ob 22. uri pa bo še koncert Klarise M. Jovanović in Drora Orgada. V Vinici se bodo spomnili 70. obletnice smrti Otona Župančiča s pesniškim večerom.

Pokrajinski muzej Murska Sobota ob 16. uri vabi na Srečanje z ljudskimi pisci in glasbeniki ter pogovor z dr. Marijo Stanonik.

Dolenjski muzej – od 17. do 24. ure bodo združili moči z lutkovnim festivalom Gunclfest. Ob 20. uri bo gledališče Konj izvedlo lutkovno predstavo za odrasle Napravite mi zanj krsto, ob 22.30 pa bo nastopila pripovedovalka Ana Duša.

Pomorski muzej Sergej Mašera – ob 18. uri bo pred muzejem družinska delavnica Preoblecimo se v mornarje, napovedujejo pa tudi predstavitev delovanja Thomsonovega magnetnega kompasa. Ob 21.30 bodo v portoroškem skladišču soli »Monfort« odprli še razstavo Obmorske dežele.

fotka:

 

RAZSTAVA

Likovni svet Alenke Gerlovič

Akademska slikarka in pedagoginja je bila izjemno aktivna članica Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov in je na področju likovne umetnosti in pedagogike marsikje orala ledino ter za seboj pustila globoko sled. V počastitev 100. obletnice njenega rojstva ZDSLU in šest slovenskih galerij, s katerimi je bila povezana, predstavljajo projekte in razstave, ki se bodo nizale vse do jeseni po Sloveniji in zunaj nje. Spoznavali bomo, kako je Alenka Gerlovič sledila času, prinašala v svoj svet vrsto novosti na področju likovnih tehnik kot tudi vtise s številnih potovanj, ki so bogatila njene umetnine. Cikel razstav se je začel v galeriji ZDSLU v Ljubljani.

fotka: Alenka Gerlovič

 

GLEDALIŠČE

Gnus, besede in reči

Preobraziti besede filozofskega romana Gnus, ki ga je napisal nekdaj izjemno popularni francoski filozof Jean-Paul Sartre, v odrsko uprizoritev je izziv, s katerim so se spopadli v Anton Podbevšek teatru. Delo je namreč predvsem zasnovano z mislimi ene same osebe Antoina Roquentina, ki je doživljal strah in gnus ob mrtvih stvareh, predmetih, v stiku z drugimi ljudmi in njihovimi telesi. Iz tesnobe ga izvleče glasba, ta ima zdravilno, odrešilno moč, prinaša celo opcijo novega rojstva, ki zaznamuje tudi zgodbo. Odrsko so jo poustvarili režiser Matjaž Berger, igralci Pavle Ravnohrib, Barbara Ribnikar, Janez Hočevar in operna pevka Irena Yebuah Tiran.

fotka: Petkovšek

FILM

Zgodovina ljubezni

Scenaristka in režiserka Sonja Prosenc je s svojim filmom že doživela več uspehov na filmskih festivalih v tujini in doma, kjer je prejel tudi dve vesni za izvirni filmski dosežek in fotografijo. »Začelo se je z razmišljanjem o tem, kako dva človeka, ki na videz nimata nič skupnega, vstopata v odnos skozi izgubo. Kako se s tem spopadeta, kako najdeta prostor za žalovanje. Precej sem premišljevala o – vsaj zame – moteči zahtevi današnje družbe, da bi bili vsi ekstrovertirani, neprestano dobre volje, nasmejani in neproblematični za okolico. Moj pristop izhaja iz tega, da filma ne jemljem kot ilustracije zgodbe, ampak kot ustvarjanje filmske izkušnje skozi vse aspekte filmskega jezika, ki so si med seboj enakovredni in delujejo šele kot celota,« je pojasnila. Ustvarila je čuten, poetičen, vizualno razkošen film, vreden ogleda na velikih platnih. V Kinodvoru in art mreži.

fotka: Doc 1 doc

GLASBA

Festival Junij v Ljubljani

Tudi letos Mestna občina Ljubljana vabi na Kongresni trg, kjer bo od 7. do 21. junija Festival junij v Ljubljani, ki brezplačno ponuja plesne, gledališke in glasbene prireditve, teh bo več kot trideset in bodo izjemna doživetja. Med njimi si boste lahko ogledali balet Giselle, muzikal Trač, nastopil bo orkester Slovenske filharmonije, Manca Izmajlova bo pripravila program ruskih pesmi, ki ga je poimenovala Ruska noč. Najbolj pestro pa bo 21. junija, ko se uradno začne poletje in bo tradicionalna Poletna noč zapolnjena z živo glasbo na ulicah, mostovih, trgih in drugih najrazličnejših lokacijah v mestu.

fotka: Manca Izmajlova

Lentajte v Mariboru

Kar 80 dogodkov, 8 festivalskih prizorišč, polnih umetniških odkritij, doživetij, smeha, kulinaričnih užitkov, razvajanja in življenja, ki vabijo v družbo k Dravi, med stojnice, na trge in ulice. Vse to obljubljajo organizatorji letošnjega Festivala Lent, ki bo od 20. do 29. junija. Stavijo na stand up (Tadej Toš, Lado Bizovičar, Uroš Kuzman), popularne glasbene izvajalce (Parni valjak, Dubioza kolektiv, Magnifico, Gibonni, DJ Umek), posebne glasbene poslastice (Vita Mavrič, Janez Dovč, Tori Tango), jazz podij (Bombino – novi glas Sahare, Bodhisattwa trio iz Indije), etno glasbo (izstopa Jan Tomšič Yanu, mojster improvizacije), ogledali si boste lahko gledališke predstave, folklorne ter plesne nastope …

fotka: csmKV

NA KNJIŽNI POLICI

Gorazd Gorišek: Gorniška potepanja z otroki

Mladinska knjiga, 24,99 evra

Avtor, izkušen gornik in oče dveh mladih pohodnic, je zbral petinpetdeset izletov, na katere lahko vzamete tako najmlajše otroke kot tudi mlade pohodnike z nekaj več kondicije. V vsakem od petih poglavij (Alpske pokrajine, Predalpske pokrajine, Dinarskokraške pokrajine, Obsredozemske pokrajine in Obpanonske pokrajine) je opisanih nekaj zanimivih vrhov. Priročnik je opremljen z zemljevidi in fotografijami, predvsem pa z vsemi potrebnimi informacijami (dolžina, zahtevnost in opis poti, višinska razlika, zanimivosti ob poti in v bližini …).

Fran Milčinski: Zbrane pravljice in pripovedke

Založba Sanje, 33 evrov

V tej lepo oblikovani knjigi naj bi bile zbrane vse pravljice in pripovedke Frana Milčinskega, saj je »ljudomilo zapisoval pravljice, ki so rade prisluhnile ljudskim šepetom«, kot pravijo v založbi. Med njimi so Desetnica, Poldrugi Martin, Tolovaj Mataj, Kralj Matjaž, Gospod in hruška, O dušici majceni, ki ni smela v nebesa, Zgodbe kraljeviča Marka in seveda vse zgode in nezgode vrlih Butalcev ter še mnoge druge, ki jih poznamo ali pa jih bomo brali prvič. Knjiga, ki je sicer izšla že leta 2015, je obogatena s črno-belimi ilustracijami petih ilustratorjev.

Neva Brun


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media