Spet mišja mrzlica

Prosti čas | jun. '19

Letos se bo v naravi pojavilo zelo veliko miši. Strokovnjaki nas opozarjajo na nevarnost okužbe z mišjo mrzlico, zato je tudi doma pomembno redno zatirati miši in podgane, da preprečimo mogoče vire okužb in prenamnožitev škodljivcev.

Na Inštitutu za varovanje zdravja opozarjajo, da se lahko mišja mrzlica z živali prenese na človeka. Bolezen povzročajo virusi, večinoma pa se pojavlja v poletnih mesecih in jeseni, ko se ljudje več zadržujejo v naravi oziroma delajo na polju ter v gozdu. Doma, v vrtnih hiškah, kleteh in shrambah moramo vzpostaviti učinkovite preventivne ukrepe, da bomo preprečili razvoj glodavcev. Zelo pomembno jim je preprečiti vstop v notranjost prostorov. Pri gradnji vrtnih lop nekateri uporabljajo tudi mreže ali deske, ki jih vdelajo v tla do globine trideset centimetrov, ter na ta način preprečijo, da bi miši dostopale v notranjost objekta skozi rove, ki jih naredijo v tleh. Zelo pomembno je tudi odstranjevanje odvečnih materialov, v katerih lahko živali gnezdijo.

Mišja mrzlica

 Čas od okužbe do pojava znakov bolezni je 2 do 4 tedne, bolezen pa lahko poteka v več fazah. V začetku se pojavijo predvsem visoka vročina z mrzlico, močan glavobol, hude bolečine v ledvenem predelu in trebuhu. Bolniki imajo boleče oči, obraz in očesne veznice pa so pordeli. V primerih hude bolezni se po nekaj dneh visoke vročine pojavijo krvavitve na koži in sluznicah ter znaki odpovedi ledvic, kar pomeni, da je močno zmanjšano izločanje urina in so v urinu beljakovine in kri. Bolniki potrebujejo zdravljenje v bolnišnici.

Ljudje se lahko z virusom okužimo ob vdihavanju prahu. Če najdemo poginule miši ali mišje iztrebke, najprej temeljito prezračimo prostor in se v času zračenja ne zadržujmo v prostoru. Nato površine, kjer so iztrebki ali poginule miši, razkužimo. Pri delu uporabljamo rokavice iz lateksa. Po razkuževanju in odstranitvi iztrebkov in poginulih glodavcev je nujno prostor in površine še mokro očistiti. Pri tem je zelo pomembno paziti, da ne pride do dvigovanja prahu.

Ukrepajmo hitro

Za zatiranje miši in podgan priporočamo uporabo rodenticidnih vab Ratimor, ki so na voljo v dveh oblikah; mehka vaba je izredno sočna vaba in se ji glodavci preprosto ne morejo upreti. Je dokazano najbolj ješča vaba na trgu in učinkovita tudi takrat, ko je na voljo dovolj druge hrane. Primerna je za vse notranje – bivalne prostore kot tudi za shrambe, kleti, kolesarnice in skladišča. Parafinski bloki so nekoliko trši in vsebujejo odlične sestavine, ki privabljajo vse glodavce – izjemno učinkoviti so tudi za podgane. Zaradi njihove sestave so uporabni tudi v vlažnih prostorih (hlevi, vlažna skladišča, kanalizacijski in jaški za odpadne vode …) ter v okolici stavb.

Obe obliki vab omogočata delovanje že ob enkratnem zaužitju. Za doseganje še boljše učinkovitosti imajo vabe zamik delovanja (tudi do 4 dni), saj le na ta način glodavci slabega počutja ne povežejo z vabami. Treba jih je nastavljati toliko časa, da ostanejo nedotaknjene. Vsebujejo tudi grenko averzivno sredstvo, ki povzroča bruhanje ob zaužitju.

Strokovnjaki agronomi Kluba Gaia


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media