Šopki z domačega vrta

Prosti čas | jul. '19

Ižander in gortenzije

Nekaterim je dano, da lahko ustvarjamo s cvetjem in pri tem neizmerno uživamo, še posebej takrat, ko rože natrgamo na domačem vrtu ali jih naberemo v naravi. Cvetje je način komunikacije, je simbol ljubezni, spoštovanja, hvaležnosti. Podarjamo ga ob različnih priložnostih in z njim osrečujemo sebe in druge. Pred kratkim sem za prijateljico naredila šopek z domačega vrta. V njem je bilo cvetje iz njenega otroštva. Ker je ni bilo doma, sem ga postavila pred vrata. Ko me je poklicala in se mi zahvalila, je bilo čutiti solze sreče, ker je podoživljala otroštvo in hojo z bosimi nogami …

Cvetje prikliče prijazen nasmeh na obraz tistega, ki ga oblikuje, in tistega, ki mu je namenjen. Vedno se ga razveselimo, in to ne le ob osebnih praznikih, pomembnih življenjskih dogodkih, ampak tudi ob vljudnostnih obiskih. Zdi se mi, da ga premalokrat podarimo. Šopek lahko podarimo kar tako, ko smo povabljeni na kavo. Ko obiščemo bolnika in ne potrebuje nič drugega kot zdravje, mu cvetje prinese neizmerno srečo in veselje. Cvetje izraža čustvo, ki ga težko opišemo, ljubezen, spoštovanje, nežnost … 

Pri oblikovanju šopkov je pomembna kombinacija barv. Pri tem veljajo nekatera pravila, vendar si jih lahko prilagodimo. Pri kombiniranju barv mora ena barva prevladovati, druge barve pa naj bodo le dopolnitev. Rdeča barva je zelo vpadljiva, saj vedno izstopa, velja za kontrastno barvo med zelenjem. Cvetja z izrazito modro barvo je malo, več je vijoličastega. Rumenega cvetja je veliko, predvsem spomladi. Najlažje je kombinirati belo cvetje.

Ižander v družbi hortenzije. V aranžmaju je ižander, ki sem ga natrgala doma pod perzijsko bukvijo. Ima dvojno vrednost, je pokrovna rastlina, ki raste tam, kjer trava ne uspeva, lepo cveti v belo-zeleni barvi v aprilu in maju in ga lahko uporabimo v aranžmaju kot obrobek dekoracije. Hortenzija je v mojih dekoracijah nepogrešljiva in zapolnjuje večji del prostora. Obkrožajo jo plodovi barvaste krčnice, ki raste na vrtu kot lep grmiček. Zeleni šaš pa je za višino dekoracije.

Astre v dobri družbi

Astre v vsem svojem razkošju. V tem šopku občudujemo razkošje poletnih aster in zgodnjejesenskih vrtnih aster. Ogrodje aranžmaja sta drevesasti bršljan s plodovi in cedra. Dodani so plodovi platane, statica, perjanka in sporiš ter temno rdeč ščir.

 

Na mizi razveseljuje poletno cvetje

Bergenije popestrijo aranžma

Šopek je skupek povezanih ali nepovezanih cvetnih stebel, cvetovi pa so razporejeni razmeroma gosto. Lepo je, če krasi mizo, ob kateri si vzamemo čas za pogovor.

Nemalokrat prinesemo v dar enolično cvetje, ki ga pač rutinsko izberemo v cvetličarnah. Pozabljamo pa, da lahko izviren šopek ali lepo dekoracijo naredimo iz vrtnega cvetja. Eden izmed največjih užitkov poleti je, da na vrtu naberemo cvetje, ki oddaja nenavadne vonjave (plamenke, vrtnice, lilije). Poseben čar imajo šopki, ki nam jih podari ljubljena oseba. Pogosto si želimo, da bi se takšen šopek ohranil dalj časa, zato ga posušimo.

Že spomladi načrtujemo zasaditev enoletnic (cinije, poletne astre, sončnice, kozmeje) in gomoljnic (dalije, lilije), ki nam bodo poletni okras na vrtu in za rezano cvetje. Trajnice za rezanje, ki se dolgo ohranijo v vazi (posebno jeseni ali spomladi), so plahtica, pajčolanka, ameriški slamnik, bodoglavec, možina, orlica in turški nagelj.

Okusi so različni in vsakdo lahko po svoje oblikuje šopek iz različnega cvetja v primerni posodi ali vazi. Za en cvet pa uporabimo steklenico, posebno če je lepe oblike in ustrezne barve. Ali pa jo prebarvamo in uskladimo s cvetjem. 

Šparglji in frezije. Na vrtu sem narezala zelenje špargljev in cvetoče frezije, dodala nekaj vejic krčnice in šopek je pripravljen za vnukinjin rojstni dan. 

Lepa kombinacija. Vratič je v kombinaciji z drevesastim bršljanom, enoletno statico in drobnimi krizantemami ter krilato mrežico.

Iz žive meje. Pri sosedovih je rasla cela paleta bergenij kot živa meja, zato sem jo uporabila v aranžmaju v sozvočju z belo cvetočim ižandrom in modro hrušico. 

Suho cvetje. V vročih poletnih dneh je sveže cvetje obstojno le kratek čas, zato je dobro uporabiti nekaj naravno suhega cvetja. V bakrene okrogle posodice sem postavila krilato mrežico (trajno), enoletno barvasto statico in kroglasti ščir (gomfreno).

Drugačna oblika. V okroglem aranžmaju so nadvse dobrodošli lovorikovec s svetlečimi listi, ki ga obrezujemo vse leto (le spomladi malo počakamo, ker so listi še mehki in v dekoracijah neobstojni), pajčolanka, suha roža, enoletna modra statica in hermelika.

Invazivne rastline – lep okras

Vratič v kombinaciji

Skrivnost preprostih šopkov je v tem, da upoštevamo naravne značilnosti cvetlic – njihovo barvo, obliko in trdnost. V avgustu se marsikje bohoti sicer invazivna kanadska zlata rozga. Je celo zdravilna rastlina, lahko pa jo domiselno uporabimo za šopke, ko je v polnem cvetenju ali ko ima še zaprta socvetja. Intenzivno rumeno barvo ima tudi vratič, ki je zelo primeren za mešane šopke z vrbovcem in poletno kaduljo.

Oblikovanje s cvetjem nam odpira nove možnosti pri kombiniranju različnih barv. Z leti in pri večkratnem ustvarjanju šopkov se bo spremenil tudi naš okus. Odkrili bomo, da nam ugajajo barve, s katerimi se včasih nismo najbolje razumeli. To bo neprecenljiva izkušnja. Nizozemci pravijo, da je CVETJE HRANA ZA DUŠO. Kaj pa mi?

Besedilo in fotografije: Olga Varga


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media