Keltski bojni voz z brežiškega sejmišča

Zgodbe | jul. '19

ZAKLADI SLOVENSKIH MUZEJEV

Upodobitev keltskega bojnega voza

Keltsko grobišče Sejmišče v Brežicah leži na južnem robu mesta na prodni savski terasi, danes približno 200 metrov od struge Save, in sicer na njenem desnem bregu. Grobišče je umeščeno v čas od okrog 250 pr. n. št., ko se Kelti naselijo v Posavje, pa do leta 150 pr. n. št., ko se ti začnejo umikati v bolj odmaknjene, višje ležeče lege. Pripadniki skupnosti, pokopani v tem grobišču, pripadajo keltskim rodovom, ki so bili vključeni v plemensko zvezo Tavriskov.

Pred več kot 70 leti so bili na Sejmišču v Brežicah odkriti prvi žgani keltski grobovi. Sistematična izkopavanja grobišča je v osemdesetih in devetdesetih letih izvajal Posavski muzej Brežice. Gradivo, ki med drugim obsega tudi ostanke bojnega voza, je restavrirano in je bilo deloma predstavljeno in objavljeno. Kasnejša izkopavanja v letih od 2011 do 2017 so odkrila številne nove grobove in ostanke še dveh bojnih vozov, s čimer se najdišče uvršča med edinstvene v nadnacionalnem merilu. Med do zdaj odkritimi 161 grobovi izstopa najrazkošnejši grob 114 (slika 1) z ostanki bojnega voza in v etruščanskih delavnicah izdelano bronasto stamnoidno situlo, ki je od 100 do 200 let starejša od preostalega grobnega inventarja.

Restavriran inventar groba št. 114, odkritega leta 2017, z ostanki tretjega bojnega voza in bronasto situlo.

Bojni voz je v prazgodovinskem vojskovanju verjetno pomenil to, kar danes pomenijo oklepna bojna vozila, in je Keltom pri osvajalskih pohodih zagotavljal prednost pred nasprotniki. Njihova bojna taktika je bila trd oreh celo za Rimljane, ki so ob proučevanju svojih sovražnikov zapustili številne zapise o keltskem vojskovanju. Edini trije do zdaj znani keltski bojni vozovi na prostoru današnje Slovenije so bili odkriti prav na brežiškem Sejmišču in tudi sicer so v Evropi keltska grobišča s primerljivim številom bojnih vozov zelo redka. Na podlagi najdb s Sejmišča ugotavljamo, da so Tavriski uporabljali značilen keltski enoosni voz, ki sta ga vlekla konja, vprežena v skupni jarem (slika 2). Konji, ki so jih uporabljali za ta namen, so bili majhni in okretni. Voz je upravljal voznik, poleg sebe pa je imel še bojevnika, opremljenega z obrambnim (ščit) in napadalnim orožjem (sulica, meč). Voz je bil lahek, vzmeten in izdelan iz lesenih, usnjenih in kovinskih delov. V grobovih na Sejmišču so se ohranili izključno železni deli vozov – kolesni in pestni obroči, kolesni zatiči in deli podvozja. Poleg vozov so bile odkrite tudi konjske žvale. Prvi bojni voz je bil odkrit v grobovih št. 6 in 55 med izkopavanji leta 1981. Ob raziskavah leta 2014 je bil odkrit drugi bojni voz. Ob zadnjih izkopavanjih leta 2017 pa je bil odkrit še tretji grob z bojnim vozom, ki je vseboval še bronasto etruščansko situlo.

INFORMACIJE

Posavski muzej Brežice

Cesta prvih borcev 1, Brežice

 e-naslov: vodnik@pmb.si

www.pmb.si

tel. št.: 07 466 05 17

Jana Puhar, Posavski muzej Brežice


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media