Črna redkev, repa, koleraba in kapusnice za zimo 

Prosti čas | jul. '19

VRT IN DOM

Za jesenske in zimske dni poiščite ustrezen prostor za črno redkev, repo, podzemno kolerabo, kitajsko zelje in druge kapusnice. Upoštevajte tudi kolobar, da bodo rastline bolj zdrave, manj bo tudi škodljivcev. Ob upoštevanju optimalnih terminov setve in sajenja boste tudi s pridelkom bogato nagrajeni.

Julija sejemo črno redkev, repo in podzemno kolerabo. Črno redkev poleti sejemo od začetka julija do sredine avgusta. Takšen termin setve je namenjen jesenski in zimski porabi. Če jo sejemo po vsej gredici, pridelek redčimo na razdaljo 15 cm. Črno redkev lahko sejemo tudi v vrste, na razdaljo okrog 5 cm. Vrste naj bodo med sabo oddaljene dobrih 20 cm. Pregosto setev je treba v času razraščanja redčiti na razdaljo 15 cm v vrsti. V času kalitve sta priporočljiva zalivanje in senčenje, in sicer še posebej v primeru vročega in suhega poletja. Zalivamo dnevno, da se zemlja ne zaskorji. Kalitev bo boljša, če počakamo na poletno deževje in sejemo pred dežjem ali takoj po dežju, ko je tudi tla lažje pripraviti. Repo lahko sejemo v juliju in avgustu. Običajno jo sejemo v drugi polovici poletja, nekateri pa jo sejejo že v juniju. V poletnem času jo sejemo na prosta mesta, ki se pojavijo na vrtu. Običajno je največ prostora za zgodnjim krompirjem. Ker ima krajšo vegetacijo, jo lahko sejemo še nekoliko kasneje kot kolerabo. Tla pred setvijo repe prekopljemo ali vsaj prerahljamo. Na vrtu Zeleni svet smo jo v letu 2018 sadili tudi s pomočjo sadik. Tako setev ni pregosta, vrste se hitreje strnejo. Manj je dela z zalivanjem in redčenjem, lažje odstranjujemo tudi plevel. Za enega družinskega člana sejemo ali sadimo 1,5 dolžinskega metra repe. Če jo imamo radi, lahko tudi več. Med vrstami naj bo 30 do 45 cm, v vrsto jo sejemo na 5 cm in kasneje redčimo na 20 cm.

Podzemno kolerabo v poletnem času sejemo od konca junija do začetka avgusta. Najbolj ugoden termin za setev je začetek julija, ko je v tleh še dovolj vlage. Takrat je ugodna tudi dolžina dneva. V poletnem času setve ne pozabite senčiti, saj visoke temperature lahko povzročijo težave pri vzniku. Tudi v tem primeru dnevno zalivamo v času kalitve. Tla pred setvijo kolerabe pokopljemo za motiko globoko in opravimo setev v dobra, rahla in odcedna tla. To vrtnino pogosto sejemo počez, zato jo je treba ustrezno redčiti. Za lažjo setev malih količin semena je dobro, da drobno seme mešamo s peskom ali prepraženim prosenim semenom. Če kolerabo sejemo ali sadimo v vrsto, naj bo razdalja med vrstami približno 40 cm, v vrsti pa jo redčimo na 20 cm.

Pri črni redkvi, kolerabi in repi se izogibamo setvam na gredice za zgodnjim zeljem, cvetačo, ohrovtom in brokolijem. Te vrtnine so sorodnice in predstavljajo slab kolobar. Omenjenih vrtnin prav tako ne sejemo za rukolo, redkvico in nadzemno kolerabo. Vsi, ki boste krompir izkopali v juliju, je dobro, da za krompirjem sadite brstični ohrovt, listnati ohrovt in zelje. Za krompirjem lahko na prosto gredico umestite tudi radič in endivijo. Glede na to, da so kapusnice in fižol dobri sosedje, jih lahko sejete in sadite na isto gredico. Julija še vedno sejemo nizki fižol. Setve nizkega fižola zaključimo konec avgusta. Kitajsko zelje sejemo zadnja dva tedna v juliju in prva dva tedna v avgustu. V juliju, avgustu in začetku septembra kitajsko zelje presajamo tudi iz sadik. V primeru hladne in deževne jeseni je treba s sajenjem kitajskega zelja nekoliko pohiteti. V praksi je pridelek boljši, če ga sadimo konec julija in avgusta.  

ČOKOLADNA DALIJA

Lansko poletje nas je očarala cvetoča lepotica, ki je nov križanec dalije in kozmeje. Lepi temnordeči cvetovi očarajo z vonjem po čokoladi. Čokoladna dalija nastavi veliko število cvetov. Lepa je tudi zaradi nekoliko temnejših listov. Rastlina zraste do 90 cm in cveti vse poletje. Dalijo sadimo v cvetlične gredice, na obrobe zelenjavnega vrta. S svojim vonjem privlači čebele, čmrlje in metulje. Rastlina je manj zahtevna, zato si kot posebnost zasluži mesto na zelenjavnem ali okrasnem vrtu. Gomolje jeseni pred zmrzaljo skopljemo, osušimo in shranimo v kleti do spomladanskega sajenja.

Davor Špehar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media