Cepljene sorte debeloplodnih drenov

Prosti čas | jul. '19

Sorta nikolka

V prispevku vam predstavljamo cepljene debeloplodne sorte rumenega drena, ki se od navadnega rumenega drena ločijo po okusu in večji rodnosti. Poleg izjemno uporabnih plodov rumenega drena uporabimo tudi liste za odličen čaj. Ob uživanju drena bomo zdravi kot dren in polni energije.

Prve cepljene sorte debeloplodnega rumenega drena zorijo že julija. Izjemno dobre in uporabne so ruske sorte. Cepljene sorte debeloplodnega rumenega drena navadno obrodijo več plodov kot navadni rumeni dren. Vsebujejo veliko sladkorjev, sadnih kislin, drugih aromatičnih sestavin in barvil (antocianov) ter C-vitamin. Plodovi sortnih debeloplodnih drenov so bolj čvrsti in mesnati kot pri navadnem drenu. Plodovi navadnega drena so v primerjavi z debeloplodnimi sortami trpko-kiselkastega okusa. Plodove predelamo v okusno marmelado, ki jo lahko mešamo z drugim sadjem (hruške, jabolka), sokove, iz njih lahko kuhamo žganje in kompot. Plodove obiramo s stresanjem v ponjave, ki jih pogrnemo pod drevo. Delno zrele plodove vlagamo v zeliščno-vinski kis. Drnulje debeloplodnih sort drenov so primerne tudi za sušenje in kandiranje. Dovolj dozoreli plodovi so primerni tudi kot sveže sadje.

 Debeloplodne sorte se razlikujejo po velikosti in obliki plodov ter času zorenja. Ločijo se tudi po višini rasti in količini pridelka. Cepljena sorta rumenega drena schöbrunner gourmet spada med visokorodne sorte drenov. Rodnost je večja kot pri navadnem drenu. Plodovi so veliki 3 do 4 centimetre. Zorijo v mesecu avgustu in septembru. Večje rodnosti je tudi cepljena sorta jolico. Plodovi so veliki približno 3 cm in zorijo meseca avgusta in septembra. Nekoliko nižje rasti je sorta elegantny, ki doseže višino okoli 2, 5 do 3 metre. Plodovi velikosti 3 cm so zreli avgusta. Sorta jantarny spada med rodnejše in okusnejše sorte. V polni rodnosti lahko znaša pridelek tudi do 40 kg plodov. Zori v začetku septembra. Plodovi so veliki do 3 cm. Sorta nikolka spada med najzgodnejše sorte drena. Plodovi zorijo od sredine julija do sredine avgusta. V polni rodnosti obrodi celo do do 35 kg plodov/drevo. Med zgodne sorte uvrščamo tudi sorto radost. Plodovi so zelo okusni in veliki do 4 cm, zorijo od konca julija do sredine avgusta.

Tabela 1: Sorte debeloplodnih drenov po času zorenja in velikosti plodov

 

Sorta

Čas zorenja in rodnost

Velikost plodov in barva

Nikolka

sredina julija do sredine avgusta, dobra rodnost

 3 do 4 cm, rdeče barve

Radost

konec julija do sredine avgusta, dobra rodnost

 3 do 4 cm, rdeče barve

Elegantny

avgust, dobra rodnost

 3 cm, rdeče barve

Jantarny

začetek septembra, dobra rodnost

2,5 do 3 cm, rumene barve

Schöbrunner gormet

avgust in september, visoka rodnost

3 do 4 cm, rdeče barve

Jolico

avgust in september, večja rodnost

 3 cm, rdeče barve

SUHI PARADIŽNIKI V OLJU

Za suhe paradižnike v olju potrebujemo 2 kg paradižnikov, 500 g grobe soli in olje. Majhne podolgovate in zelo zrele paradižnike prepolovimo in jih zložimo na pladenj. Postavimo jih na sonce, jih solimo in pokrijemo z gazo, da jih zaščitimo pred mrčesom. Čez dan jih dvakrat obrnemo in jih zvečer odnesemo noter, da se ne navlažijo. Počakamo nekaj dni, da so suhi. Pri tem pazimo, da niso že povsem dehidrirani. S paradižnikov s suho krpo odstranimo nekaj soli in jih zložimo v kozarce ter zalijemo z oljem. Nad paradižniki morata biti dva centimetra olja, olje pa ne sme segati višje kot 1 cm do roba oziroma pokrova kozarca. Kozarce hermetično zapremo in shranimo v hladnem prostoru.

 Davor Špehar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media