Muzej za starejše – Mi k vam, vi k nam

Zgodbe | jul. '19

Člani Dnevnega centra aktivnosti za starejše so bili po ogledu muzejske zbirke zelo zadovoljni. Nekateri so se po končanem vodenju odločili še za samostojni ogled razstavljenih predmetov. Fotografija je nastala v pritličju Narodnega muzeja na Muzejski ulici 1 v Ljubljani. 

Da bi zanimivo muzejsko dejavnost približali vsem generacijam, so v Narodnem muzeju v Ljubljani za starejše oblikovali poseben program, ki upošteva tako raznolikost zanimanj kot tudi posebnosti tega življenjskega obdobja. S starostjo se mnogi ljudje, ki so bili nekdaj redni obiskovalci, iz različnih vzrokov v muzej več ne odpravijo sami, mnogi slabše slišijo, težko stojijo, se težko gibajo ...

Program so v Narodnem muzeju poimenovali: Muzej za starejše – Mi k vam, vi k nam. Kot pravijo, je namen programa večplasten: udeleženci ponovno obudijo svoja vedenja o preteklosti, se naučijo nekaj novega in spoznajo posamezne zaklade dediščine, ki so nam jo zapustili prednamci. Ne nazadnje pa kakovostno preživijo čas.

Program je razdeljen na dva dela. V prvem delu, ki se imenuje Mi k vam, strokovno osebje muzeja gostuje s predstavitvijo izbranih muzejskih predmetov v domovih starejših občanov, v krožkih, prostorih društev, medgeneracijskih centrih, dnevnih centrih za aktivnosti starejših ali po dogovoru kje drugje. Predstavitev traja 30 do 45 minut, muzejski vodniki s seboj prinesejo nekaj izbranih replik iz muzeja in predstavijo njihove zgodbe o nastanku, najdbi in namenu. Predstavijo na primer neandertalčevo piščal, najstarejše glasbilo na svetu, spregovorijo o slonokoščenih punčkah iz Emone in priljubljeni srednjeveški zgodbi o vili Meluzini. Udeleženci si lahko podrobno ogledajo in tudi potipajo predmete, kaj vprašajo ali povedo svoje izkušnje. Ta obisk je brezplačen.

Stanovalci Doma starejših občanov Šiška so ugibali, koliko tehta meč, ki ga je muzejska vodnica Tea Černe prinesla na predstavitev.

Drugi del programa se imenuje Vi k nam in predstavlja obisk Narodnega muzeja Slovenije z vodenim ogledom desetih najznamenitejših predmetov. Tako med drugim vidijo edini razstavljeni deblak v Sloveniji, situlo z Vač – eno izmed najlepše izdelanih in ohranjenih situl sploh, zlate našivke z Bleda, ki so najstarejši zlati predmeti, najdeni v slovenskem prostoru … Nekateri obiskovalci oblečejo rimsko tuniko in togo ali potežkajo repliko srednjeveškega meča. Vodstvo traja 60 minut, vstopnino obiskovalci plačajo po ceniku, za upokojence velja nižja cena. Obiskovalcem so ob vsaki repliki, kjer se ustavijo, na voljo stoli in klopi, vodnica je opremljena z mikrofonom, v stavbi na Muzejski ulici 1 je obiskovalcem na voljo dvigalo.

V Narodnem muzeju bodo ta program nadaljevali jeseni, kontaktna oseba programa je muzejska vodnica Tea Černe, dosegljiva je na telefonski številki 070 184 827 ali 01 241 44 00 (centrala), tea.cerne@nms.si. Več o programu preberite na: www.nms.si.

Besedilo in fotografiji: Jožica Hribar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media