Vroča tema vsakega poletja: vnetja sečil

Dobro počutje | jul. '19

Vnetja sečil pogosto prizadenejo predvsem ženske, pri katerih je pot bakterij v notranjost telesa krajša. Skoraj polovico žensk doletijo vsaj enkrat v življenju. S starostjo se pogostnost vnetij sečil (zaradi težav s prostato) poveča tudi pri moških. Značilno je pogosto, boleče in pekoče izločanje seča, pojavijo pa se lahko tudi druge težave, vključno s tako močno bolečino in slabim počutjem, da nas to lahko pripelje celo na urgenco. In zakaj se o teh težavah pogovarjamo poleti? Zaradi dehidracije in lulanja v morje.

Krivdo za vnetje mehurja lahko v veliki meri pripišemo bakteriji Escherichia coli, a v vrsti za nepovabljeni vdor čakajo še Staphylococcus saprophyticus, Proteus mirabilis, Klebsiella pneumonia, Enterococcus faecalis ... V veliki meri gre za bakterije, ki so prebivalke črevesja in zunanjega dela spolovil. Zato zdravljenje, kadar je to potrebno, praviloma poteka z antibiotiki.

Največkrat okužbe potekajo v blažjih oblikah, a kljub vsemu ne smemo spregledati možnosti nevarnejših zapletov, še posebno ne pri nosečnicah, otrocih (pri njih so znaki drugačni!), osebah s sladkorno boleznijo in pri ponavljajočih se okužbah – vsi ti morajo obiskati zdravnika. Težave s sečili lahko poslabšajo sladkorno bolezen. Obisk zdravnika je nujen tudi, če se pojavijo znaki vnetja ledvic. Krčevite bolečine v ledvenem predelu pa so lahko tudi znak, da gre za sečne kamne. Vsekakor je prav, da zdravnika obiščejo tudi vsi drugi, če težave ne minejo v dveh do treh dneh. Pri moških je pomembno, da zdravnik preveri, ali ne gre za bolezen prostate.

Kaj lahko naredimo sami

Običajno pa se začetnih blažjih težav lotimo kar sami – z obilnim splakovanjem (pitjem vode), »domačimi« pripravki in pripravki, ki nam jih svetujejo v lekarnah. Na voljo jih je kar nekaj. Nekateri imajo blago protibakterijsko delovanje (vednozeleni gornik, zlata rozga) in dodatno spodbujajo izločanje seča in s tem izpiranje sečnih poti (njivska preslica, peteršilj, navadni gladež, kopriva ...) ali bakterijam še drugače preprečujejo zadrževanje v mehurju (ameriška brusnica).

Težave zaradi vnetja sečnega mehurja so še posebno v poletnih mesecih pri ženskah pogostejše. V vročih dneh, ko se bolj znojimo, večina ljudi premalo pije in se tako sečne poti slabše spirajo. Drugi razlog je, da naj bi imeli poleti ljudje več spolnih odnosov, in tretji je lahko tudi lulanje v morje, jezera, reke in (res upamo, da ne!) v bazen. To namreč bakterijam ponudi še eno priložnost, da vstopijo, kamor ne bi smele.

Vnetja preprečujemo tako, da

- pijemo dovolj vode in nesladkanih napitkov,

- skrbimo za blago (neagresivno) intimno higieno,

- dovolj pogosto hodimo na stranišče,

- ne pretiravamo s kavo, alkoholom in sladkimi gaziranimi pijačami,

- uživamo probiotike.

Znaki vnetja mehurja

Znaki vnetja ledvic

- nenadno, pogosto in pekoče odvajanje majhnih količin seča

- seč je moten in neprijetnega vonja

- bolečine v spodnjem delu trebuha, v predelu mehurja

- slabo počutje

- topa bolečina v ledvenem predelu

- povišana telesna temperatura

- slabost in bruhanje 

U. B.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media